Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank Jančar

Cleveland - Ohio, OH

Prvi podpredsednik in menedžer, KeyBankRojen sem bil v ZDA, kjer sem odraščal z vernimi in delavnimi starši, ki so v meni vzbudili močno osebno in delovno etiko. Poleg staršev je mojo življenjsko pot zaznamoval tudi škof A. Edward Pevec, bližnji prijatelj, ki je nedavno umrl. Človek, ki je resnično služil soljudem in je imel izredno pozitiven vpliv v mojem življenju.

Začel sem kot blagajnik pri stari clevelandski skrbniški banki pred več kot 40 leti. Po končanem kolidžu sem sprejel službo za polni delovni čas pri predhodniku KeyBank-a kjer sem imel več položajev v operativnem sektorju, kreditiranju ter funkcijo revizorja, katero opravljam še danes. 

Marljivost in vztrajnost sta v ZDA ključnega pomena. Kot pri vsakem trgu, je tudi pri ameriškem pomembno, da nista edinstvena oziroma stroškovno učinkovita le izdelek ali storitev, ki ju nudite, temveč da je vse skupaj podprto z učinkovitimi storitvami v širšem smislu.

Kako vidite Slovenijo?

Čudovita država z delavnimi in marljivimi ljudmi, ki pa se še vedno trudijo doseči oziroma najti čvrsto nacionalno identiteto.

 

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v zvezni državi. Po oceni iz leta 2013 naj bi jih bilo 390.113, kar postavlja Cleveland na 48. mesto v Združenih državah Amerike. Mesto se nahaja v severovzhodnem Ohiu na južni obali jezera Erie, približno 60 milj (97 km) zahodno od meje s Pennsylvanijo. Ustanovljeno je bilo leta 1796 v bližini ustja reke Cuyahoga in hitro postalo proizvodni center, tako zaradi svoje lege ob obali jezera kot tudi zaradi povezave s številnimi kanali in progami. Gospodarstvo je raznoliko in vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstvo in biomedicino. Cleveland je tudi dom Hiše slavnih Rock and Rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Rock & Roll prestolnica sveta ", "C-Town", in bolj zgodovinsko "Šesto mesto" (na vrhuncu v letu 1950, je bil Cleveland 5. najbolj naseljeno mesto v ZDA). 

V severni Ameriki živi okrog 300.000 Slovencev, od tega jih največ živi prav v Clevelandu. Imajo številna društva preko katerih ohranjajo kulturno izročilo svoje domovine. Kljub temu, da jih večina ne govori (več) slovensko, se mnogi od njih še čutijo Slovence in se tako tudi javno opredeljujejo.

Več o mestu Cleveland