Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Don Bozic

Carmel - Indiana, IN

Otroški zobozdravnik, vodja zasebne zobne ordinacije Donald F. Bozic, DDS Inc.Moji stari starši so se v Združene države Amerike preselili v začetku 20. stoletja. Prihajali so iz različnih slovenskih krajev, kot so Prušnja vas, Šentjošt, iz Škrjanče pri Novem mestu in  Tenetiše. Moji starši pa so že bili rojeni v ZDA in se tu tudi spoznali ter poročili. Ponosen sem, da sem Slovenec.

Po izobrazbi sem pediatrični doktor dentalne medicine. Osem let sem poučeval dentalno medicino na James Whitcomb Riley Hospital, trenutno pa vodim svojo zasebno pediatrično zobozdravstveno ambulanto v Carmelu v zvezni državi Indiana, kjer je zaposlena tudi moja žena Marcia, ki je po izobrazbi ustni higienik.

Slovenijo sem prvič obiskal julija leta 2012. Z družinskimi člani smo obiskali kraje, kjer so se rodili naši stari starši. Zadnji kraj, ki smo ga obiskali, je bila Prušnja vas. Stal sem na hribu, kjer je bila včasih hiša mojega dedka. V tistem trenutku sem se zavedel, da je Slovenija del mene in da je to kraj, kamor pripadam. Bila je zelo čustvena izkušnja, ki je povzročila kar nekaj solz na mojih licih. Moj naslednji obisk se naglo približuje. Oddal sem prošnjo za dvojno državljanstvo in se že učim slovenščine. Obiskal sem že več kot 2000 krajev v Sloveniji. V kraju Žimarice sem kupil zemljišče in začel graditi svoj drugi dom. Za cilj sem si zadal, da bom po upokojitvi živel po osem tednov v Sloveniji in po osem tednov v ZDA.

Sem tudi velik oboževalec slovenske narodne glasbe. Ansambel Roka Žlindre me ni navdušil samo s svojo glasbo, temveč tudi z gostoljubnostjo. Na svojem prvem obisku v Sloveniji, smo se z družino udeležili veselice, kjer so nastopali. Vsakega od nas so prišli osebno pozdraviti in od takrat naprej smo zelo dobri prijatelji.

Pred nekaj leti so praznovali deseto obletnico svoje skupine. Povabili so me v Ribnico, kjer sem na njihovem koncertu, ki je bil predvajan na RTV Slovenija, dal kratek intervju in imel govor. Publika je bila navdušena! Kar ni bilo konca ploskanju. Nato so mi podarili celotno slovensko moško narodno nošo, ki jo bom cenil do konca življenja.

Ti prijatelji so mi pokazali kaj pomeni biti Slovenec. Navdušili so me nad kulturo, načinom življenja in hrano. Brez njih ne bi nikoli tako močno vzljubil Slovenije. Avgusta 2016 sem imel čast, da celotni glasbeni skupini in njihovim partnerjem razkažem še mojo domovino. Nad svojim prvim obiskom v ZDA so bili povsem navdušeni.

 

Kako vidite Slovenijo?

Kaj je torej zame Slovenija? Julijske Alpe, zeleno-modre reke in jezera, prastare cerkve in gradovi, nedotaknjene doline, vinogradi, mostovi, majhne vasi in velika mesta, Ljubljana, Maribor, Ptuj, Piran, Portorož, Bled, Logarska dolina, Cerknica, Postojna, Vipava, Ribnica, Sodražica, Kočevje, Novo Mesto in še in še. Seznam se ne konča. Četudi bi odstranil vso zgodovino države, z Rimljani vred, vso kulturo in pustil samo ljudi, bi ostalo dva milijona razlogov, da se vrnem nazaj v Slovenijo.

Ko sem v Sloveniji, nočem oditi. Ko sem v ZDA komaj čakam, da pridem nazaj.

Naredil sem že več kot 50,000 slik moje nove domovine. Vse stene moje pisarne so okrašene z njimi.

Carmel

Carmel

Carmel je eno najhitreje rastočih mest v Indiani in se nahaja v Hamilton Country-ju. Slovi po svojih naravnih znamenitostih in izjemni umetniški zgodovini. Zaradi svežega poletja je privlačen za turiste, ki si ob svojem obisku lahko ogledajo znameniti kulturni center in gledališče, Carmel Arts and Crafts Clubhouse, v katerem se odvijajo različna uvajanja za umetnike, prav tako pa so v mestu številni hoteli, restavracije in nakupovalnih središč. Kraj slovi tudi po številnih nenavadnih zakonih, ki npr. prepovedujejo franšizna podjetja hitre hrane. Leta 2012 in 2017 je bil izbran kot najboljše mesto za življenje v Združenih državah. V Carmelu ima svoj sedež kar 40 korporacij, med katerimi so najbolj znane MISO, Allegion in CNO Financial Group.

Več o mestu Carmel