Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Don F. Bozic

Carmel - Indiana, IN

Otroški zobozdravnik, vodja zasebne zobne ordinacije Donald F. Bozic, DDS Inc.Pet zanimivih dejstev
- Ponosen, da je Slovenec in zaprosil za dvojno državljanstvo
- Navdušenec nad slovensko narodno glasbo
- V dar je dobil moško narodno nošo
- Vse stene njegove pisarne krasijo slike Slovenije
- Na vrhu hriba, kjer je stala dedkova hiša, se je zavedel, da je Slovenija del njega

Predniki iz Slovenije v Ameriko
Donovi stari starši so se v Združene države Amerike preselili v začetku 20. stoletja. Prihajali so iz različnih slovenskih krajev, kot so Prušnja vas, Šentjošt, iz Škrjanče pri Novem mestu in Tenetiše. Oba starša pa sta že bila rojena v ZDA, kjer sta se tudi spoznala in poročila. 

Pediatrični doktor dentalne medicine
Po izobrazbi je Don pediatrični doktor dentalne medicine. Osem let je poučeval dentalno medicino na James Whitcomb Riley Hospital, trenutno pa vodi svojo zasebno pediatrično zobozdravstveno ambulanto v Carmelu, v zvezni državi Indiana, kjer je zaposlena tudi njegova žena Marcia, ki je po izobrazbi ustni higienik.

Navdušenje nad deželo prednikov - Slovenijo
Slovenijo je  prvič obiskal junija leta 2013. Skupaj še z desetimi družinskimi člani so obiskali kraje, kjer so se rodili njihovi stari starši. Zadnji kraj, ki so ga obiskali, je bila Prušnja vas. Don se je povzpel na hrib, kjer je včasih stala hiša njegovega dedka in se v tistem trenutku zavedel, da je Slovenija del njega in da je to kraj, kamor pripada. Zanj je bila to zelo čustvena izkušnja, ki je povzročila kar nekaj solz na licih.  Oddal je prošnjo za dvojno državljanstvo in se pričel učiti slovenskega jezika. Obiskal je več kot 2000 krajev po  vsej Sloveniji. V kraju Žimarice je kupil zemljišče in začel graditi svoj drugi dom. Za cilj si je zadal, da bo po upokojitvi živel po osem tednov v Sloveniji in po osem tednov v ZDA.

Slovenska narodna glasba
Don je tudi velik oboževalec slovenske narodne glasbe. Ansambel Roka Žlindre ga ni navdušil le s svojo glasbo, temveč tudi z gostoljubnostjo. Na svojem prvem obisku v Sloveniji, se je z družino udeležil veselice, kjer je ansambel nastopil. Vsakega od njih so člana ansambla prišli osebno pozdraviti in od takrat naprej so zelo dobri prijatelji. Ob deseti obletnici delovanja so Dona povabili v Ribnico na koncert, ki je bil predvajan na RTV Slovenija. Don je dal kratek intervju, imel govor in publika je bila navdušena! V dar je dobil slovensko moško narodno nošo, ki jo bo cenil do konca življenja. Še bolj je vzljubil Slovenijo. Prijatelje pa povabil in razkazal ZDA avgusta 2016.

Dva milijona razlogov za vračanje v Slovenijo
Slovenija mu pomeni Julijske Alpe, zeleno-modre reke in jezera, prastare cerkve in gradove, nedotaknjene doline, vinograde, mostove, majhne vasi in velika mesta. Pravi, da četudi bi odstranil vso zgodovino države, z Rimljani vred, vso kulturo in pustil samo ljudi, bi ostalo dva milijona razlogov, da se vrne nazaj v Slovenijo. Ko je v Sloveniji, noče oditi. Ko je v ZDA, komaj čaka, da pridem nazaj.

Carmel

Carmel

Carmel je hitro rastoče primestno mesto v Indiani, neposredno severno od Indianapolisa, ki se nahaja v okrožju Hamilton.

Zaradi hladnega poletja je privlačno za turiste, ki lahko obiščejo znamenito kulturno središče in gledališče, Carmel Arts and Crafts Clubhouse, pa tudi številne hotele, restavracije in nakupovalna središča v mestu.

Čeprav je Carmel poznan po enem prvih elektronskih avtomatiziranih prometnih signalov v državi, je mesto od leta 1998 zgradilo 140 krožišč in si prislužilo vzdevek "prestolnica krožišč ZDA."

V Carmelu ima sedež kar 40 korporacij, med katerimi so najbolj znane MISO, Allegion in CNO Financial Group.

Revija Money ga navaja kot enega najboljših krajev za bivanje v Ameriki, prav tako pa je bil nagrajen kot eden najvarnejših in kot kraj za začetek kariere in ustvarjanje družine.


 

Več o mestu Carmel