Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Thomas Ogoreuc

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Generalni pravni svetovalec na Univerzi v PittsburghuEna izmed najbolj vplivnih prelomnic v mojem življenju je bil prejem štipendije za študij na Univerzi v Ljubljani kot dodiplomski študent. Prejel sem štipendijo slovenskega Ministrstva za šolstvo in šport kot del takratne pobude, da se študentje slovenskega rodu vključijo v študij slovenske kulture in jezika. To je bila zame neverjetna priložnost, da se iz prve roke poučim o svoji dediščini ter se povežem s svojimi sorodniki v Sloveniji. Ta izkušnja je zame nekako pomanjšala svet in vsekakor povečala mojo mednarodno ozaveščenost. Pokazala mi je pomembnost razumevanja drugih kultur in kako pomembno je biti pozoren na drugačne poglede in stališča.

Moja družina ima nenehen vpliv name. Moji starši so vedno poskrbeli, da sem bil z nogami na realnih tleh in mi privzgojili miselnost, da je zelo pomembno vedeti od kod prihajaš. Moja žena mi je vsa leta kazala, kako zelo pomembno je v življenju imeti trdnega partnerja na svoji strani. Hčerka pa mi je pokazala, kako pomembno je, da si vedno odprt za nove izkušnje in učenje novih stvari.

Trenutno sem zaposlen kot izredni generalni pravni svetovalec na Univerzi v Pittsburghu. Na pravni fakulteti Univerze v Pittsburghu sem doktoriral iz pravnih znanosti (1999) ter magistriral iz zgodovinskih znanosti na Univerzi Indiana v zvezni državi Pennsylvania (1995).

Pred nastopom trenutne službe sem delal kot interni pravni svetovalec pri številnih mednarodnih korporacijah s sedežem v Pittsburghu, vključno s podjetji Bayer, LANXESS Corporation in United States Steel Corporation (USS). Med svojim službovanjem pri USS sem deloval na čezoceanski delovni nalogi v Beogradu in sicer kot izvršni direktor pravnih in splošnih zadev pri U. S. Steel Srbija.

Pri svoji pravni karieri sem se osredotočil na komercialne posle ter na poslovno etiko in zadeve skladnosti. Prav tako imam certifikat iz skladnosti in etike, izdan s strani društva »Society of Corporate Compliance and Ethics«.

Verjamem, da ameriške sanje še vedno obstajajo. Seveda ima vsaka družba posameznike, ki imajo prednost pred ostalimi. Vendar, če vlagaš v svoje izobraževanje in imaš močno delovno etiko, lahko v Ameriki dosežeš velik uspeh. Vaše sposobnosti in prispevki bodo na koncu vseeno veljali več od socialnega razreda, državljanstva ali pa družinskega porekla. Socialno omrežje in čas, ki si ga vzameš za sestanek iz oči v oči s potencialnimi partnerji, sta izredno pomembna. Morda imate super ideje na papirju, vendar bo na žalost ideja za vedno ostala le na papirju, če je ne morete izraziti osebno in tako pokazati svoje strasti in predanosti, da boste to idejo dejansko implementirali v prakso.

 

Kako vidite Slovenijo?

Slovenijo dojemam kot skriti dragulj. Zaradi svoje majhnosti jo lahko velikokrat spregledajo kot poslovno ali turistično destinacijo in njeno ime pogostokrat zamenjujejo s Slovaško ali Sibirijo. Vendar pa ob podrobnejšem pogledu posameznik spozna, da se nobena druga država ne more kosati z edinstvenostjo Slovenije.

Že samo slovensko podeželje in urbana središča Slovenijo delata eno najbolj "zelenih", pustolovskih in zgodovinskih turističnih destinacij. Nihče, ki si želi potovanja, polnega doživetij, kot osnove za nadaljnje evropsko raziskovanje ne sme spregledati Slovenije kot turistične destinacije.

V poslovnem svetu obstaja pregovor, ki pravi, da so trije ključi do uspeha: »Lokacija, lokacija in lokacija." Na stičišču zahodne in vzhodne Evrope ter s prehodom v jugovzhodno Evropo ima Slovenija najboljši položaj. Čeprav je majhna, država zagotavlja dobro izobrazbo, angleško govorečo delovno silo, z razvito prometno infrastrukturo pa je dobro povezana tako z vsemi državami EU kot tudi z ostalimi državami.

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pensilvaniji in administrativni sedež okrožja Allegheny. Je tudi središče metropolitanskega območja, ki je največje naseljeno območje v Apalačih in dolini reke Ohio ter 22. največje urbano območje v ZDA. Leta 2010 je v ožjem mestu živelo 305.704 prebivalcev, v metropolitanskem območju, ki se razteza čez sedem okrožij, pa skupaj 2.356.285.  Mestno jedro ima razmeroma velik ekonomski vpliv - je na 25. mestu v državi po številu in 6. po gostoti delovnih mest. Poslovno središče ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio. Mesto ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve vzpenjači in utrdbo izpred ameriške revolucije. Med njegovimi mnogimi vzdevki sta »mesto mostov« in »mesto jekla«; slednje zato, ker je bilo tam včasih središče ameriške jeklarske industrije.

Propad jeklarstva v ZDA je povzročil, da danes v samem Pittsburghu ni več jeklarn. Gospodarstvo namesto tega temelji na zdravstvu, izobraževanju, visokotehnoloških podjetjih in finančni industriji; v širši regiji je 1.600 tehnoloških podjetij, tu ima velik kampus tudi Google. Poleg tega je v Pittsburghu sedež več velikih globalnih finančnih inštitucij, med njimi PNC Financial Services, šeste največje ameriške banke. Pittsburgh je po več raziskavah kakovosti življenja eno za bivanje najprijaznejših mest v ZDA.

Več o mestu Pittsburgh