Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Thomas Ogoreuc

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Svetovalec pri podjetju CovestruPet zanimivih dejstev
- Thomas glede na pregovor v poslovnem svetu, ki pravi, da so trije ključi do uspeha: »Lokacija, lokacija in lokacija« - vidi Slovenijo, ki je na stičišču Z in V Evrope ter s prehodom v JV Evropo, kot državo, ki ima najboljši geostrateški položaj.
- Štipendija ga je tesno povezala z njegovimi slovenskimi koreninami.
- Thomas ima certifikat iz skladnosti in etike, izdan s strani društva »Society of Corporate Compliance and Ethics«.
- Največji vpliv in podporo vidi v svoji družini.
- Bil je dolgoletni generalni pravni svetovalec na Univerzi v Pittsburghu.

Štipendija povezala vezi s Slovenijo
Ena od najbolj vplivnih prelomnic v Thomasovem življenju je bil prejem štipendije za dodiplomski študij na Univerzi v Ljubljani. Štipendijo Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije je prejel kot del takratne pobude, da se študentje slovenskega rodu vključijo v študij slovenske kulture in jezika. To je bila zanj neverjetna priložnost, da se iz prve roke pouči o svoji dediščini ter se poveže s svojimi sorodniki v Sloveniji. Izkušnja mu je tudi nekako pomanjšala svet in vsekakor povečala mednarodno ozaveščenost. Pokazala mu je pomembnost razumevanja drugih kultur ter kako pomembno je biti pozoren na drugačne poglede in stališča.

Velika podpora družine
Na Thomasa ima družina nenehen vpliv. Starša sta od nekdaj poskrbela, da je bil z nogami na realnih tleh in mu privzgojila miselnost, da je zelo pomembno vedeti, od kod prihajaš. Žena mu je vsa leta kazala, kako zelo pomembno je v življenju imeti trdnega partnerja, hčerka pa, kako pomembno je, da si vedno odprt za nove izkušnje in učenje novih stvari.

Izjemna poslovna pot
Trenutno Thomas dela kot svetovalec pri podjetju Covestro, ki ima glavni sedež v Leverkusnu. Pred tem pa je bil zaposlen kot izredni generalni pravni svetovalec na Univerzi v Pittsburghu. Na pravni fakulteti Univerze v Pittsburghu je tudi doktoriral iz pravnih znanosti (1999). Magistriral je iz zgodovinskih znanosti na Univerzi Indiana v zvezni državi Pennsylvania (1995). Pred nastopom službe generalnega svetovalca v Pittsburghu je Thomas delal kot interni pravni svetovalec pri številnih mednarodnih korporacijah s sedežem v Pittsburghu, vključno s podjetji Bayer, LANXESS Corporation in United States Steel Corporation (USS). Med svojim službovanjem pri USS je deloval na čezoceanski delovni nalogi v Beogradu, in sicer kot izvršni direktor pravnih in splošnih zadev pri U. S. Steel Srbija. V karieri se je vedno osredotočal na komercialne posle ter na poslovno etiko in zadeve skladnosti. 

Ameriške sanje
Verjame, da ameriške sanje še vedno obstajajo. Seveda ima vsaka družba posameznike, ki imajo prednost pred ostalimi, vendar meni, da se lahko z vlaganjem v svoje izobraževanje in močno delovno etiko v Ameriki doseže velik uspeh. Socialno omrežje in čas, ki si ga je treba vzeti za sestanek iz oči v oči s potencialnimi partnerji, sta po njegovem mnenju izredno pomembna. 

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo dojema kot skriti dragulj, ki je zaradi svoje majhnosti velikokrat spregledan kot poslovna ali turistična destinacija. Gre pa za eno najbolj »zelenih«, pustolovskih in zgodovinskih turističnih destinacij. Čeprav je majhna, Slovenija zagotavlja dobro izobrazbo, angleško govorečo delovno silo ter je z razvito prometno infrastrukturo dobro povezana tako z vsemi državami EU kot z ostalimi državami.
 

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pennsylvania in sedež okrožja Allegheny County. 

Poslovni center ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio.

Ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve žičnici in utrdbo izpred ameriške revolucije.

Med njegovimi številnimi vzdevki sta "mesto mostov" in "mesto jekla"; slednji zato, ker je bil nekoč središče ameriške jeklarske industrije.

Gospodarstvo temelji na zdravstvu, šolstvu, visokotehnoloških podjetjih. V širši regiji je 1600 tehnoloških podjetij. Tudi Google ima velik kampus v Pittsburghu. Je tudi dom več velikih svetovnih finančnih institucij, vključno s PNC Financial Services.

Več o mestu Pittsburgh