Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Petra Mitchell

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Predsednica in izvršna direktorica Catalyst Connection, častna konzulka RS v PittsburghuPet zanimivih dejstev
- Pomemben del njenih aktivnosti kot častne konzulke je bil, da je Slovenijo najprej postavila na zemljevid v Pittsburghu.
- Pomaga pri izobraževanju delovne sile v industriji, predvsem na področju naprednih materialov, precizne proizvodnje in robotike v Pensilvaniji.
- Pripravila je Vodnik za tuja tehnološko in produktno bazirana podjetja, z naslovom »Skrivnost sklepanja poslov na ameriškem trgu«.
- Leta 2011 je bila s strani časopisa Pittsburgh Business Times imenovana za vodilno žensko podjetniško vodjo (Top Women in Business Leader) in leta 2012 za najboljšo vodjo v energetiki (Top Energy Leader).
- Nasvet, ki ga ceni, je: »Vodje vodijo.« »Za vodjo ne potrebujete naziva,« pravi Petra. »Potrebujete načrt in svoj načrt morate uresničiti.«

Ameriška podjetnica slovenskega rodu
Petra Bračko Mitchell se je rodila v Mariboru in se s starši pozneje preselila v ZDA. Ima znanstveno diplomo iz strojnega inženirstva z univerze Dayton in znanstveni magisterij z univerze Cincinnati. Njene izkušnje v proizvodnih postopkih ter v tehnološkem in poslovnem razvoju segajo v leto 1988. Pred pridružitvijo podjetju Catalyst Connection je bila zaposlena pri podjetju GE Aircraft Engines, zdaj GE Aviation. Danes je predsednica in izvršna direktorica zasebnega, neprofitnega podjetja Catalyst Connection, ki se ukvarja z gospodarskim razvojem in katerega namen je pomagati proizvajalcem doseči poslovno rast in ustvarjati nova delovna mesta, prek poslovnega svetovanja in tehnične pomoči. 

Aktivno sodelovanje v odborih
Med drugim je Petra v upravnem odboru ameriškega združenja malih proizvajalcev (American Small Manufacturers Association), mreže za središča industrijskih virov v Pennsylvaniji (Pennsylvania Industrial Resource Center Network) in slovensko-ameriškega poslovnega združenja. Je tudi nekdanja članica Pittsburške podružnice Clevelandske banke za zvezne rezerve (Federal Reserve Bank of Cleveland).

Vodnik za tuja tehnološko in produktno bazirana podjetja – »Skrivnost sklepanja poslov na ameriškem trgu«
Kratek povzetek nasvetov, ki jih v vodniku podaja Petra, med drugim zajema, da je treba ponudbo sestaviti na način, da je edinstvena in inovativna, poudariti konkurenčno prednost, oblikovati preprosto, a učinkovito spletno stran, izvesti tržne analize, navezati poslovne stike za morebitna sklepanja partnerstev, olajšati dostop potencialnim strankam, spremljati njihov odziv in se truditi za zadovoljstvo ter si v ZDA poiskati distributerje ali druge partnerje, ki lahko olajšajo poslovni proces.

Častna konzulka RS v Pittsburghu
V ZDA je začutila željo, da bi bila bolj povezana s svojo domovino. Predstavnikom slovenske države je zato predstavila svojo željo in na kratkem predstavitvenem pogovoru prepričala tudi takratnega zunanjega ministra Karla Erjavca. Nato je poslala uradno prošnjo, slovenska vlada in ameriški State Department pa sta jo po dveh letih leta 2014 odobrila.

Mnenje o Sloveniji
Do Slovenije Petra čuti zelo močen ponos in pripadnost. Meni, da gre za državo zelo pametnih, delavnih ljudi, ki so hkrati tudi topli in imajo radi zabavo. Uživala je v vsakem obisku Slovenije, z družino, prijatelji, kot tudi z novimi poslovnimi stiki. Navdušena je nad stopnjo izobrazbe ter nad zavezanostjo Slovencev k znanosti in kulturi. Meni, da je Slovenija majhna država, ki pa izgleda in daje občutek velike, vplivne države.
 

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pennsylvania in sedež okrožja Allegheny County. 

Poslovni center ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio.

Ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve žičnici in utrdbo izpred ameriške revolucije.

Med njegovimi številnimi vzdevki sta "mesto mostov" in "mesto jekla"; slednji zato, ker je bil nekoč središče ameriške jeklarske industrije.

Gospodarstvo temelji na zdravstvu, šolstvu, visokotehnoloških podjetjih. V širši regiji je 1600 tehnoloških podjetij. Tudi Google ima velik kampus v Pittsburghu. Je tudi dom več velikih svetovnih finančnih institucij, vključno s PNC Financial Services.

Več o mestu Pittsburgh