Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Albert Novak

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Podpredsednik in direktor oddelka za filantropijo, Excela HealthPet zanimivih dejstev
- Albert Novak: »Filantropija lahko spremeni življenja in družbe. Našim institucijam in našim donatorjem dolgujemo, da delamo dobro.«
- Je član Združenja za zdravstveno filantropijo.
- Na konferencah Sveta za napredek in podporo izobraževanja (CASE) je predstavil analitiko zbiranja sredstev, raznolikost na delovnem mestu in vodenje zbiranja sredstev.
- Ima več kot 30 let izkušenj z razvojem in napredovanjem.
- S kolegi so uspešno vodili največjo kampanjo v zgodovini zahodne Pensilvanije, s katero so presegli prvotni cilj 2 milijard dolarjev za dodatnih 135 milijonov dolarjev.

Izobrazba in družina
Albert je diplomiral leta 1981 na fakulteti Saint Vincent College, Latrobe in leta 1996 magistriral iz javnega managementa na Carnegie Mellon University. Leta 2003 je pridobil certifikat MBA Essentials na Univerzi v Pittsburghu na Katz School of Business. Živi v Greensburgu z ženo Sally Anne Novak in ima dva sinova.

Uspešna poslovna pot in dobrodelna nota
Univerzi Carnegie Mellon (CMU) se je Albert pridružil leta 1991 kot direktor za razvoj za H. John Heinz III School of Public Policy and Management. Leta 1992 je postal direktor CMU za fundacijske odnose in leta 1994 tudi za podjetniške odnose. Pred tem je na fakulteti Saint Vincent organiziral letni sklad in pozneje tudi program posebnih daril. Univerzi v Pittsburghu se je pridružil leta 1997 kot namestnik rektorja za odnose s korporacijami in fundacijami. Do leta 2002 je deloval kot starejši namestnik rektorja za odnose s korporacijami in fundacijami. Leta 2003 je bil imenovan za namestnika rektorja na Inštitutu za institucionalni napredek (OIA) na Univerzi v Pittsburghu, kjer je bil odgovoren za zbiranje sredstev za univerzo in ohranjanje programa alumnov za dobre odnose z nekdanjimi študenti. Upravljal je osebje 140 ljudi s proračunom 15 milijonov dolarjev. Avgusta 2016 se je pridružil Excela Health kot podpredsednik in glavni direktor za razvoj. Excela Health je neprofitni zdravstveni sistem, ki je edini ponudnik zdravstvenega varstva v okrožju Westmoreland v Pensilvaniji. Albert Novak sodeluje tudi pri Mednarodnem koordinacijskem odboru, je predsednik Konfucijskega inštituta ter član Sveta za promocijo in podporo izobraževanju (CASE) na Univerzi v Pittsburghu.

Mnenje o ZDA
ZDA so dežela, kjer je možno uresničiti velike ideje in velike sanje. Prepričan je, da če se premišljeno analizira, skrbno organizira, dela s strastjo in sledi svojim namenom, se lahko doseže vse, kar si nekdo zastavi.

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo vidi kot lepo državo s toplimi, prijaznimi, pametnimi in delavnimi ljudmi ter gospodarstvom, ki deluje.

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pennsylvania in sedež okrožja Allegheny County. 

Poslovni center ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio.

Ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve žičnici in utrdbo izpred ameriške revolucije.

Med njegovimi številnimi vzdevki sta "mesto mostov" in "mesto jekla"; slednji zato, ker je bil nekoč središče ameriške jeklarske industrije.

Gospodarstvo temelji na zdravstvu, šolstvu, visokotehnoloških podjetjih. V širši regiji je 1600 tehnoloških podjetij. Tudi Google ima velik kampus v Pittsburghu. Je tudi dom več velikih svetovnih finančnih institucij, vključno s PNC Financial Services.

Več o mestu Pittsburgh