Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Albert Novak

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Podpredsednik in direktor razvoja, Excela HealthLeta 2003 sem bil imenovan za namestnika rektorja na Inštitutu za institucionalni napredek (OIA) na Univerzi v Pittsburghu. Odgovoren sem bil za zbiranje sredstev za univerzo in ohranjanje alumni programa za dobre odnose z nekdanjimi študenti. Inštitut za institucionalni napredek zagotavlja tudi podporo pobudam za napredovanje v fundaciji za medicinske in zdravstvene znanosti na Univerzi v Pittsburghu.

Univerzi v Pittsburghu sem se pridružil leta 1997 kot namestnik rektorja za odnose s korporacijami in fundacijami in imam več kot 25 let izkušenj s področja spodbujanja napredovanja. Od januarja leta 2000 do oktobra leta 2002 sem deloval kot starejši namestnik rektorja za odnose s korporacijami in fundacijami ter bil leta 2002 imenovan za začasnega namestnika rektorja.

Univerzi Carnegie Mellon (CMU) sem se pridružil leta 1991 kot direktor za razvoj za H. John Heinz III School of Public Policy and Management (takratni Visoki šoli za mestno in javno upravo). Leta 1992 sem postal direktor CMU za fundacijske odnose in leta 1994 direktor za podjetniške in fundacijske odnose. Pred tem sem med letoma 1987 in 1991 na fakulteti Saint Vincent organiziral letni sklad in kasneje tudi program posebnih daril.

Delujem tudi pri Mednarodnem koordinacijskemu odboru in sem predsednik Konfucijskega inštituta na Univerzi v Pittsburghu, prav tako tudi član Sveta za promocijo in podporo izobraževanju (CASE) na Univerzi v Pittsburghu.

Diplomiral sem leta 1981 na fakulteti Saint Vincent in leta 1996 magistriral iz javnega managementa na šoli Heinz na CMU. Leta 2003 sem pridobil certifikat MBA Essentials  na Univerz v Pittsburghu na Katz School of Business. Trenutno živim v Greensburgu z ženo Sally Anne Novak in imam dva odrasla sinova.

ZDA so dežela, kjer je možno uresničiti velike ideje in velike sanje. Če le premišljeno analizirate, skrbno organizirate, delate s strastjo in sledite svojim namenom, lahko dosežete vse, kar ste si zastavili.

 

Kako vidite Slovenijo?

Slovenija je lepa država s toplimi, prijaznimi, pametnimi in delavnimi ljudmi ter gospodarstvom, ki deluje.

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pensilvaniji in administrativni sedež okrožja Allegheny. Je tudi središče metropolitanskega območja, ki je največje naseljeno območje v Apalačih in dolini reke Ohio ter 22. največje urbano območje v ZDA. Leta 2010 je v ožjem mestu živelo 305.704 prebivalcev, v metropolitanskem območju, ki se razteza čez sedem okrožij, pa skupaj 2.356.285.  Mestno jedro ima razmeroma velik ekonomski vpliv - je na 25. mestu v državi po številu in 6. po gostoti delovnih mest. Poslovno središče ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio. Mesto ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve vzpenjači in utrdbo izpred ameriške revolucije. Med njegovimi mnogimi vzdevki sta »mesto mostov« in »mesto jekla«; slednje zato, ker je bilo tam včasih središče ameriške jeklarske industrije.

Propad jeklarstva v ZDA je povzročil, da danes v samem Pittsburghu ni več jeklarn. Gospodarstvo namesto tega temelji na zdravstvu, izobraževanju, visokotehnoloških podjetjih in finančni industriji; v širši regiji je 1.600 tehnoloških podjetij, tu ima velik kampus tudi Google. Poleg tega je v Pittsburghu sedež več velikih globalnih finančnih inštitucij, med njimi PNC Financial Services, šeste največje ameriške banke. Pittsburgh je po več raziskavah kakovosti življenja eno za bivanje najprijaznejših mest v ZDA.

Več o mestu Pittsburgh