Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank John Lausche

Cleveland - Ohio, OHFrank John Lausche se je rodil v Clevelandu slovenskim staršem, Lojzetu Lovšetu in Francki Milavec, doma iz Hinj pri Žužemberku in Dvorske vasi pri Velikih Laščah. Šolal se je v slovenski šoli župnije Sv. Vida, kasneje pa je ob delu študiral pravo. Med prvo svetovno vojno je opravil vojaški tečaj in postal podporočnik v Kopenski vojski ZDA. Leta 1920 je postal odvetnik. Od leta 1932 do 1941 je delal kot sodnik v Clevelandu. Leta 1941 je postal župan in bil leta 1943 ponovno izvoljen. Leta 1944 je bil izvoljen za guvernerja Ohia kot prvi katoliški guverner. Leta 1947 je izgubil ta položaj, leto kasneje pa ga je ponovno zavzel in ga ohranil do leta 1957, ko je odstopil, zaradi izvolitve v senat ZDA leto prej. Leta 1962 je bil ponovno izvoljen za senatorja. Leta 1968 je končal svojo politično kariero. V času vietnamske vojne je zahteval prenehanje bombardiranja severnega Vietnama in končanje vojne ob sodelovanju OZN. Umrl je 21. aprila 1990.

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v zvezni državi. Po oceni iz leta 2013 naj bi jih bilo 390.113, kar postavlja Cleveland na 48. mesto v Združenih državah Amerike. Mesto se nahaja v severovzhodnem Ohiu na južni obali jezera Erie, približno 60 milj (97 km) zahodno od meje s Pennsylvanijo. Ustanovljeno je bilo leta 1796 v bližini ustja reke Cuyahoga in hitro postalo proizvodni center, tako zaradi svoje lege ob obali jezera kot tudi zaradi povezave s številnimi kanali in progami. Gospodarstvo je raznoliko in vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstvo in biomedicino. Cleveland je tudi dom Hiše slavnih Rock and Rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Rock & Roll prestolnica sveta ", "C-Town", in bolj zgodovinsko "Šesto mesto" (na vrhuncu v letu 1950, je bil Cleveland 5. najbolj naseljeno mesto v ZDA). 

V severni Ameriki živi okrog 300.000 Slovencev, od tega jih največ živi prav v Clevelandu. Imajo številna društva preko katerih ohranjajo kulturno izročilo svoje domovine. Kljub temu, da jih večina ne govori (več) slovensko, se mnogi od njih še čutijo Slovence in se tako tudi javno opredeljujejo.

Več o mestu Cleveland