Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Jure Leskovec

San Francisco - California, CA

Profesor na univerzi Stanford, soustanovitelj in glavni znanstvenik pri Kumo.ai in soustanovitelj ter član odbora direktorjev Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF)Pet zanimivih dejstev
- Za uspeh na računalniškem tekmovanju je še kot srednješolec za nagrado dobil dva meseca v Silicijevi dolini. Na letališču ga je pričakal slovenski izumitelj France Rode.
- V podjetju Pinterest je delal kot glavni znanstvenik.
- Skupaj s Facebookom je raziskoval viralnost na spletu.
- Motivirajo ga reševanje in iskanje zanimivih znanstvenih problemov ter vzgajanje naslednje generacije znanstvenikov.
- Jure se vidi v vlogi mentorja, ki lahko mlade nauči svojstvenega načina razmišljanja in pravi, da je njihov uspeh njegov uspeh.

Potovanja in širjenje obzorij
Jure vidi veliko dobrobit v potovanjih in pravi, da se je ob vseh obiskih tujine vsako leto nekaj novega naučil, spoznal nove ljudi, nove načine razmišljanja in pridobil reference, ki pripomorejo k pripravljenosti na naslednje korake. Prvič je v ZDA odšel kot srednješolec preko računalniškega tekmovanja. Ker je bil zelo uspešen, je šel za nagrado za dva meseca v Silicijevo dolino. Njegov mentor pa je bil slovenski izumitelj France Rode. To je bila tudi njegova prva izkušnja z mentorstvom, ki ga je popolnoma prerodila. 

Študij in raziskovalni projekti v Sloveniji in ZDA
Leta 2004 je Jure diplomiral iz računalništva na Univerzi v Ljubljani. Med študijem je sodeloval pri številnih raziskovalnih projektih na Inštitutu Jožefa Štefana. Izobraževanje je nadaljeval na Carnegie Mellon University, kjer je leta 2008 doktoriral s področja strojnega učenja. V času doktorskega študija je delal v raziskovalnih oddelkih Intela, Microsofta in Yahooja. Od leta 2009 je predaval kot profesor računalništva na univerzi Stanford. Izven akademskega področja je leta 2014 ustanovil podjetje Kosei, ki se je specializiralo na področju pametnega oglaševanja. Leta 2015 je podjetje kupil Pinterest, kjer je bil Jure zaposlen kot glavni znanstvenik (Chief Scientist). Juretove raziskave se osredotočajo na modeliranje družbenih in informacijskih omrežij, njihovega razvoja in difuzije informacij ter vpliva na njih. Med drugim raziskuje probleme, ki so posledica “Big Data”, interneta in internetnih medijev. Od aprila 2022 dela kot glavni znanstvenik pri kumo.ai.

ASEF - Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija
Jure je tudi med soustanovitelji Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki se trudi mladim Slovencem dati priložnosti, da gredo v tujino in se naučijo novih stvari. Štipendisti fundacije ASEF spoznajo slovensko skupnost v ZDA in se povežejo s slovenskimi profesorji, ki delujejo na ameriških univerzah. Skozi svoje delovanje ASEF ustvarja nov pretok znanja. 

Ohranjanje stikov s Slovenijo
Do Slovenije čuti pozitivna čustva. Rad se vrača v Slovenijo in se trudi ohranjati stik z njo. Trudi se odpirati vrata mladim Slovencem, ki želijo razvijati svoje talente. Pravi, da smo Slovenci pridni, marljivi in zelo učljivi, a tudi razmišljujoči ter zato nepopustljivi in uspešni na različnih področjih. Uspešnost Slovenije vidi tudi v športnih dosežkih, kjer je še posebej vidna slovenska vztrajnost.

Več o odkritju svojih slovenskih korenin v spodnjem prispevku

San Francisco

San Francisco

San Francisco je kulturno, trgovsko in finančno središče severne Kalifornije na zahodni obali ZDA.

Ustanovljen je bil leta 1776, ko so kolonisti iz Španije ustanovili Presidio of San Francisco pri Golden Gate in Mission San Francisco de Asís nekaj kilometrov stran, oba poimenovana po Frančišku Asiškem.

Je zelo priljubljena turistična destinacija, znana po hladnih poletjih, megli, več kot 50 strmih vzpetinah, med katerimi je najvišji Mount Davidson, zanimivi arhitekturi in znamenitostih, kot so svetovno znani 1,6 km dolgi most Golden Gate, zvezna kaznilnica Alcatraz, pristanišče Fisherman's Wharf in Kitajska četrt.

Most Golden Gate je bil po dokončanju leta 1937 najvišji in najdaljši viseči most na svetu in prepoznan kot simbol moči in napredka Združenih držav.

V začetku leta 2018 je bil prepoznan kot eno izmed dveh mest z najmočnejšim gospodarskim sistemom v ZDA. Mestno gospodarstvo vključuje turizem, finančne dejavnosti in napredno tehnologijo, ki so ključne za dohodek mesta.

Več o mestu San Francisco