Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Alan R. Hodnik

Twin Cities - Minnesota, MN

Nekdanji predsednik uprave in izvršni direktor, ALLETE Inc.Pet zanimivih dejstev
- Deset let je bil  župan Aurore.
- Med študijem je med poletnimi počitnicami prevažal kupe premoga do termoelektrarne.
- Zaradi bodoče žene Erike se je odločil ostati pri Minnesota Power.
- Pod njegovim vodstvom so uspeli znižati ogljični odtis za več kot 30%.
- Imajo ga za vizionarja, velikega stratega, a vedno skromnega človeka, ki je poudarjal timski duh.

Predniki slovenskega rodu in življenje v Ameriki
Alanov dedek po očetovi strani, Anton Hodnik se je rodil leta 1870 v Kočah pri Kočevju. Prav tako je iz Kočevja Alanova babica, Maria Offak. Anton je v ZDA emigriral leta 1903, v mesto Calumet v Michiganu in se zaposlil kot delavec v rudniku bakra. Z ženo Mario sta se preselila v Auroro v Minnesoti, kjer se je Anton zaposlil v rudniku železa. Babica po mamini strani, Louise Steblay, je v Minnesoto emigrirala leta 1909 iz Velikih Lašč, njen mož, Jakob Kermauver pa je v Minnesoto prispel leta 1904 in se tako kot Anton zaposlil v rudniku železa.

Alanova zgodnja leta
Alan se je rodil v Virginiji, v Minnesoti leta 1959 in odraščal v Aurori. Diplomiral je na University of Minnesota iz političnih ved in javne administracije in se leta 1981 zaposlil pri podjetju Minnesota Power v mestu Hoyt Lakes. Kljub temu, da je v podjetju delal tudi Alanov oče, je moral Alan začeti čisto na dnu in je sprva med poletnimi počitnicami v času univerzitetnega študija prevažal kupe premoga do termoelektrarne in se tako s trdim delom povzpel do vrha. Alan je po enem letu po diplomi sicer nameraval nadaljevati s študijem prava, a je šest mesecev po začetku njegove zaposlitve jeklarska industrija padla v globoko recesijo, rudarska pa popolnoma propadla. Alanu so zato ponudili delovno mesto v električni tovarni Boswell družbe Minnesota Power v Cohassetu. Tam je spoznal svojo bodočo ženo Eriko in se zato tudi odločil ostati. 

Mandati župana in vzporedna poslovna pot
Leta 1988 je pričel s petimi dvoletnimi zaporednimi mandati župana Aurore. Leta 1995 je postal direktor Minnesota Power’s Laskin, ki se je leta 2000 preimenovalo v ALLETE, Inc. in katerega predsednik je postal leta 2009. Leta 2010 je bil imenovan za izvršnega direktorja in leta 2011 za predsednika uprave. 2011 je bil ustanovljen ALLETTE Clean Energy. Junija 2020 je bil imenovan za glavnega neodvisnega direktorja. Leta 2021 se je upokojil iz družbe ALLETE Inc., kot njen izvršni predsednik, po karieri, ki je trajala 40 let, a vzdržuje obsežne poslovne, delavske, politične in skupnostne odnose v zvezni državi Minnesota in regionalno.

Navezanost na slovenske korenine
Na svoje slovenske korenine in vzgojo je zelo ponosen. Iz zgodb in izkušenj, ki jih je pridobil od ženine ter svoje družine, je ugotovil, da so Slovenci delovni, iznajdljivi, podjetni in empatični ljudje. Na ta način se skupaj z ženo trudita živeti tudi v ZDA. Z navdušenjem je spremljal osamosvojitev Slovenije, njeno gospodarsko rast in krepitev. Slovenijo vidi kot državo neverjetnih lepot in kot neodkrit zaklad Evrope.
 

Twin Cities

Twin Cities

Minneapolis je največje mesto v zvezni državi Minnesota. Skupaj z mestom St. Paul in okolico tvori regijo Twin Cities s 3,52 milijona prebivalcev.

Prvi ameriški kolonisti so se začeli naseljevati z vzhoda v začetku 19. stoletja. Minneapolis je bil sprva znan po lesu in kot svetovna prestolnica mlinarstva.

Poleg reke Mississippi obe mesti bogatijo osupljiva modra jezera, potoki, mokrišča, druge reke in slapovi. Visoka koncentracija hidroenergije in številni okoliški gozdovi so omogočili pospešen razvoj gozdarstva, ki je močno prisotno še danes.

Med gospodarskimi panogami v mestu danes sicer prevladujejo finančno poslovanje, transport, zdravstvo in industrija - predvsem na področju avtomobilov, kemičnih, kmetijskih proizvodov, računalnikov in medicinskih pripomočkov.

Več o mestu Twin Cities