Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Alan R. Hodnik

Twin Cities - Minnesota, MN

Predsednik uprave in izvršni direktor, ALLETE Inc.Moj dedek po očetovi strani, Anton Hodnik se je rodil leta 1870 v Kočah pri Kočevju. Njegova žena, moja babica, Maria Offak, je prav tako iz Kočevja. Rodila se je v Slavskem Lazu. Anton je v ZDA emigriral leta 1903, v mesto Calumet v Michiganu. Zaposlil se je kot delavec v rudniku bakra. Maria se mu je pridružila dve leti kasneje in skupaj sta se preselila v Auroro v Minnesoti, kjer se je Anton zaposlil v rudniku železa. Babica po mamini strani, Louise Steblay (roj. 1892), je v Minnesoto emigrirala leta 1909 iz Velikih Lašč. Njen mož, Jakob Kermauver (roj. 1886), je v Minnesoto prispel leta 1904 in se tako kot Anton, zaposlil v rudniku železa.
Že več kot 35 let delam za energetsko podjetje ALLETE, Inc. Zanj je delal že oče, a sem kljub temu začel čisto pri dnu. Sprva sem med poletnimi počitnicami prevažal kupe premoga do termoelektrarne in se tako s trdim delom povzpel do vrha. V karieri sem delal že vse, od logistike do menedžmenta. Večkrat sem bil imenovan na vodilna mesta, od leta 2011 sem  predsednik uprave in izvršni direktor tega podjetja. V letih med 1988 in 1997 sem bil 5 zaporednih mandatov izvoljen za župana Aurore, mesta v Minnesoti. Kljub temu, da sem bil eden mlajših županov, sem ta del »politične« kariere opravljal vzporedno s poslovno kariero pri ALLETE, Inc.

Zakaj verjamete v Slovenijo?

 Zelo ponosen sem na svoje slovenske korenine in vzgojo. Iz zgodb in izkušenj, ki sem jih pridobil od ženine ter svoje družine sem ugotovil, da smo Slovenci delovni, iznajdljivi, podjetni in empatični ljudje. Na ta način se skupaj z ženo trudiva živeti tudi tukaj, v ZDA. Z navdušenjem sem spremljal osamosvojitev Slovenije, njeno gospodarsko rast in krepitev. Slovenija je država neverjetnih lepot in neodkrit zaklad Evrope.

Twin Cities

Twin Cities

Minneapolis je največje mesto v zvezni državi Minnesota. Po popisu iz leta 2015 ima 410,939 prebivalcev. Skupaj z mestom St. Paul in okolico tvori regijo Twin Cities, 16. najbolj poseljeno regijo v ZDA, s 3,52 milijona prebivalci. Prvi ameriški kolonisti so se z vzhoda začeli naseljevati že v začetku 19. stoletja. Leta 1819 so na območju Twin Cities ustanovili prvo naselbino. Poleg reke Misisipi, sta mesti obdani z jezeri, mokrišči in drugimi rekami. Visoka koncentracija hidroenergije in številni okoliški gozdovi so omogočili pospešen razvoj gozdarstva, ki je močno prisotno še danes. Od gospodarskih panog v mestu danes prevladujejo finančno poslovanje, transport, zdravstvo ter industrija, posebej na področjih avtomobilov, kemičnih in kmetijskih izdelkov, računalnikov in medicinskih naprav.

Več o mestu Twin Cities