Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Mark V. Vlasic

Washington, D.C. - Maryland, MD

Izredni profesor na Univerzi v Georgetownu in partner pri Madison Law & Strategy Group PLLCPet zanimivih dejstev
- Vojak, profesor, odvetnik in diplomat.
- Sodeloval v ekipi za sodni pregon Slobodana Miloševića.
- Kot svetovalec delal v Beli hiši, pri združenih narodih in v Pentagonu.
- Kot vodja operacij za izterjavo ukradenih sredstev je delal na Svetovni banki.
- Izvršni producent serije Blood & Treasure za CBS in Amazon Prime.

Ponosen Američan slovensko-ameriških korenin
Mark je bil rojen v Chicagu, kamor se je njegova slovenska družina preselila po drugi svetovni vojni in kjer je bil priča slovensko-ameriški kulturi, ki je pomagala ostalim prišlekom pri integraciji v ameriški vsakdan. Ponosen je, da je bil rojen v Ameriki in vzgojen v Kaliforniji. 

Izjemni študijski dosežki
Po opravljeni srednji šoli in študiju na Univerzi v Kaliforniji je študiral poslovne vede, teologijo in javno upravo na univerzi Georgetown, medtem pa prejemal štipendijo Army ROTC. Po doktoratu je vodil raziskavo na univerzi Leiden na Nizozemskem, bil prejemnik Fulbrightove štipendije in nekaj časa preživel tudi na Oxfordu in Harvardu.

Vsestranska izjemna poslovna kariera
Mark je ponosen, da je imel priložnost, in kot sam pravi čast sodelovati v ekipi za sodni pregon Slobodana Miloševića in genocida v Srebrenici na preiskovalni komisiji za vojne zločine Združenih narodov v Haagu. Kasneje se je posvetil procesnemu in javnemu pravu, delal kot svetovalec v Beli hiši ter se, kot specialni asistent obrambnemu ministru posvečal mednarodnim političnim zadevam. Prav tako je delal kot vodja operacij pri pobudi za izterjavo ukradenih sredstev na Svetovni banki (pomoč pri vrnitvi ukradenih sredstev, ukradenih s strani prejšnjih diktatorjev) in s svetovanjem pomagal direktorju UNESCA pri primerih ropanja kulturne dediščine iz vojnih območij.

Vsestranska kariera v zadnjem času
Čas si razporeja med opravljanjem dela višjega sodelavca in izrednega profesorja prava na Univerzi Georgetown, vodenjem mednarodne prakse v svoji odvetniški pisarni in producentstvom akcijsko-pustolovske televizijske serije Blood & Treasure (kri in zaklad), ki je delno navdihnjena po njegovih kariernih izkušnjah. Dela pa tudi kot zunanji svetovalec Ministrstva za trgovino ter pravni svetovalec Clooneyjeve fundacije za pravosodje.

Unikatna značilnost ZDA
Kar dela Združene države tako izjemne je po njegovem mnenju dejstvo, da je večina Američanov potomcev prednikov iz vsega sveta, ki so stremeli k ‘ameriškim sanjam’ in kar Združene države tudi ločuje od drugih delov sveta, je zmožnost sprejeti neuspeh kot del karierne poti, ki te usmeri k naslednjemu izzivu. Meni pa, da se je v Sloveniji velikokrat bremena neuspeha težje znebiti, kar pa na žalost ni videno kot del uspeha in poti do uspehov.

Mnenje o Sloveniji
Slovenija ima po njegovem mnenju vse. Alpske gore, slikovita jezera, morsko obalo in jame. Vsaka država ne nudi možnosti smučanja in obiska plaže v istem dnevu. Kar odlikuje Slovence je njihova odločnost, pogum in trdo delo za zagotavljanje dostojnega življenja svoji družini.

Več si lahko ogledate v spodnjem intervjuju

 

Washington, D.C.

Washington, D.C.

Washington, DC, tudi zvezno mesto ali zvezno okrožje Columbia, je glavno mesto ZDA. Je del metropolitanskega območja Baltimore-Washington, ki vključuje tudi dele Marylanda, Virginije in Zahodne Virginije.

National Air and Space Museum je eden najbolj priljubljenih muzejev na svetu, ki vsako leto v povprečju privabi več kot devet milijonov obiskovalcev.

Mesto za svoje ulice uporablja črke namesto številk. Washington, DC, je bil načrtovan pred umestitvijo črke J v abecedo, zato v mestu ni ulice J.

Več kot 220 let Bela hiša služi kot predsednikova uradna rezidenca. 

Znamenitosti: spomenik Abrahamu Lincolnu, ameriški Kapitol, Washingtonov spomenik – najvišja kamnita zgradba na svetu, ki se dviga 554 čevljev visoko, spomenik Thomasa Jeffersona in mnoge drugi ikonični monumenti.