Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Mark V. Vlasic

Washington, D.C. - Maryland, MD

Izredni profesor na Univerzi v Georgetownu in odvetnikRojen sem bil v Chicagu, kamor se je moja slovenska družina preselila po drugi svetovni vojni in kjer sem bil priča slovensko-ameriški kulturi, ki je pomagala ostalim prišlekom pri integraciji v ameriški vsakdan. Sem ponosen, da sem bil rojen v Ameriki in vzgojen v Kaliforniji. Kar dela Združene države tako izjemne je dejstvo, da je večina Američanov potomcev prednikov iz vsega sveta, ki so stremeli k 'ameriškim sanjam'.

Po opravljeni srednji šoli in študiju na Univerzi v Kaliforniji, sem študiral poslovne vede, teologijo in javno upravo na univerzi Georgetown, medtem pa sem prejemal štipendijo Army ROTC. Po doktoratu sem vodil raziskavo na univerzi Leiden na Nizozemskem, kot prejemnik Fulbrightove štipendije in nekaj časa preživel tudi na Oxfordu in Harvardu.

Imel sem čast sodelovati v ekipi za sodni pregon Slobodana Miloševića in genocida v Srebrenici na preiskovalni komisiji za vojne zločine Združenih narodov v Hagu. Kasneje sem se posvetil procesnemu in javnemu pravu, delal kot svetovalec v Beli hiši ter se, kot specialni asistent obrambnemu ministru, posvečal mednarodnim političnim zadevam. Prav tako sem delal kot vodja operacij pri pobudi za izterjavo ukradenih sredstev na Svetovni banki (pomoč pri vrnitvi ukradenih sredstev, ukradenih s strani prejšnjih diktatorjev) in s svetovanjem pomagal direktorju UNESCA pri primerih ropanja kulturne dediščine iz vojnih območij.

Trenutno si čas razporejam med opravljanjem dela višjega sodelavca in izrednega profesorja prava na Univerzi Georgetown, vodenjem mednarodne prakse v moji odvetniški pisarni in režiranjem nove akcijsko-pustolovske televizijske serije Blood & Treasure (kri in zaklad), ki je delno navdihnjena po mojih kariernih izkušnjah.

Kar Združene države ločuje od drugih delov sveta je zmožnost sprejeti neuspeh kot del karierne poti, ki te usmeri k naslednjemu izzivu. V Sloveniji pa se je velikokrat bremena neuspeha težje znebiti. Na žalost to ni videno kot del uspeha in poti do uspehov.

Kako pa vi vidite Slovenijo?

Slovenija ima vse. Alpske gore, slikovita jezera, morsko obalo in jame. Vsaka država ne nudi možnosti smučanja in obiska plaže v istem dnevu. Kar odlikuje Slovence je njihova odločnost, pogum in trdo delo za zagotavljanje dostojnega življenja svoji družini.

 

Več si lahko ogledate v spodnjem intervjuju:

 

Washington, D.C.

Washington, D.C.

Washington, D.C. tudi Zvezno mesto ali kar Zvezno okrožje Kolumbija je glavno mesto Združenih držav Amerike.  Washington je del mestnega območja Baltimore - Washington, ki vključuje tudi dele Marylanda, Virginije in Zahodne Virginije, a ni del volilnih okrožij zvezne države Maryland, znotraj katere se nahaja.

Zvezno okrožje Kolumbija voli svojega predstavnika v predstavniški dom Kongresa, a ta nima volilne pravice, saj šteje okrožje po ustavi ZDA za neodvisno od vseh zveznih držav, ker ni zvezna država sama po sebi, pa ji ne pripadata predstavnika v senatu. Zvezno mesto ima pa nesorazmeren delež elektorskih glasov (3) pri izbiri predsednika ZDA.

Zanimivosti:

  •  Nacionalni muzej vesolja je eden najbolj priljubljenih muzejev na svetu, ki v povprečju vsako leto privabi več kot devet milijonov obiskovalcev.
  •  Mesto uporablja za svoje ulice črke namesto številk. Washington, D.C. je bil načrtovan pred umestitvijo črke J v abecedo, zato v mestu ni ulice J.
  • V Beli hiši je 35 kopalnic. V rezidenci je tudi 132 sob, 6 nadstropij, 412 vrat, 147 oken, 28 kaminov, 8 stopnišč in 3 dvigala.