Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Anna Clobuchar Clemenc

Calumet - Michigan, MI

Ustanoviteljica in predsednica rudarskega društva žena Women’s Auxiliary No. 15.(1888 – 1956)

Američanka slovenskih korenin
Anna Clobuchar Clemenc se je kot najstarejša izmed petih otrok rodila slovenskima staršema leta 1888 v Calumetu, Michigan. Po končanem osmem razredu je začela delati v domači cerkvi, kjer je pomagala invalidnim rudarjem.  Bila je ustanoviteljica in predsednica rudarskega društva žena Women’s Auxiliary No. 15. in imela pomembno vlogo pri oblikovanju delavskega gibanja v Michiganu. 

Njen boj za pravičnost
Med leti 1913 in 1914 je Anna Clobuchar Clemenc, ki so ji nadeli vzdevek »Big Annie« in tudi ameriška Ivana Orleanska, aktivno sodelovala pri stavkah v rudnikih bakra. Pogumno in predano je tvegala svojo blaginjo ter se borila za socialne in ekonomske pravice. S svojo močno voljo in neodvisnostjo je mnoge spodbudila k boju za pravičnost. Na stavkah je nosila zastavo Združenih držav ter z njo opominjala na temeljne pravice vsakega ameriškega državljana. Zaradi svojih prizadevanj in dejavnosti je bila dvakrat zaprta. 

Zadnja leta življenja
Leta 1956 je v Chicagu umrla zaradi raka. Na njeno zapuščino se je do leta 1970 precej pozabilo, takrat pa so jo v Michiganu razglasili za eno od najpogumnejših, vendar tudi najbolj pozabljenih in neprepoznanih žensk. 

Hram slavnih žensk Michigana
Leta 1996 je bila sprejeta v Hram slavnih žensk Michigana. Gre za čast, ki jo podelijo ženskam, ki so si s svojim nesebičnim delom prizadevale za boljše človeštvo.
 

Calumet

Calumet

Calumet je mesto v zvezni državi Michigan in je bilo nekoč središče rudarske industrije na zgornjem polotoku Michigan.

Mesto je bilo prvič ustanovljeno leta 1864 kot naselje okoli rudnikov bakra na tem območju in sicer pod imenom Red Jacket, po indijanskem poglavarju plemena Seneca. Leta 1867 je naselje postalo mesto, ki so ga leta 1929 poimenovali Calumet. Tamkajšnji rudniki so bili zelo bogati in so med letoma 1871 in 1880 dobavili več kot polovico bakra v ZDA.

Danes si mesto prizadeva ohranjati svojo bogato zgodovinsko in arhitekturno dediščino. Cerkev sv. Jožefa, ki danes stoji v Calumetu, so leta 1889 ustanovili slovenski priseljenci, ki so prišli delat v rudnike.

Danes je Calumet znan kot srce polotoka Keweenaw zaradi svoje osrednje lokacije, enostavnega dostopa do poti in nešteto zgodovinskih znamenitosti.

Več o mestu Calumet