Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Anna Clobuchar Clemenc

Calumet - Michigan, MIAnna Clemenc se je rodila slovenskim staršem leta 1888 v Calumetu, Michigan. Končala je osmi razred in je za tiste čase veljala za dokaj izobraženo žensko. Po končani šoli je začela delati v domači cerkvi, kjer je pomagala invalidnim rudarjem.  Bila je ustanoviteljica in predsednica rudarskega društva žena Women's Auxiliary No. 15. Imela je pomembno vlogo pri oblikovanju delavskega gibanje v Michiganu. Med leti 1913 in 1914 je aktivno sodelovala pri stavkah v rudnikih bakra. Pogumno in predano je tvegala svojo blaginjo ter se borila za socialne in ekonomske pravice. S svojo močno voljo in neodvisnostjo je mnoge može in žene spodbudila k boju za pravičnost. Na stavkah je nosila zastavo Združenih držav ter z njo opominjala na temeljne pravice vsakega ameriškega državljana. Zaradi svojih prizadevanj in dejavnosti je bila dvakrat zaprta. Leta 1956 je v Chicagu umrla zaradi raka. Na njeno zapuščino se je do leta 1970 precej pozabilo, takrat pa so jo v Michiganu razglasili za eno od najpogumnejših, vendar tudi najbolj pozabljenih in neprepoznanih žensk. Leta 1996 je bila sprejeta v Hram slavnih žensk Michigana. Gre za čast, ki jo podelijo ženskam, ki so si s svojim nesebičnim delom prizadevale za boljše človeštvo.

Calumet

Calumet

Calumet je mesto v zvezni državi Michigan in je nekoč predstavljalo središče rudarske industrije na zgornjem polotoku Michigana. Mesto je najprej leta 1864 nastalo kot naselje okrog rudnikov bakra na tem območju in je bilo znano pod imenom Red Jacket. Leta 1867 je iz naselja nastalo mesto, ki so ga nato leta 1929 poimenovali Calumet. Tamkajšnji rudniki so bili zelo bogati in so med leti 1871 in 1880 zagotavljali več kot polovico bakra Združenih držav. Danes se mesto trudi ohranjati svojo bogato zgodovinsko in arhitekturno dediščino. Cerkev sv. Jožefa, ki danes stoji v Calumetu, so leta 1889 ustanovili slovenski priseljenci, ki so prišli delat v rudnike. Na tem mestu so najprej zgradili apostolsko cerkev sv. Pavla, ki pa je leta 1902 pogorela.

Več o mestu Calumet