Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Terry Anzur

Jupiter - Florida, FL

Ameriško - slovenska novinarka in mednarodna medijska trenerkaPet zanimivih dejstev
- Terryin sin je Andrew Anzur Clement, ravno tako AmCham "ambasador prijateljstva"
- Piše blog "Strangers in the Living Room", po citatu Tennesseja Williamsa, saj meni, da ima vsak, ki potuje, lepo potovanje, če naleti na prijaznost tujcev in so potniki pravzaprav kot tujci v nekogaršnji dnevni sobi
- Družina obožuje potovanja in se tudi namesto rojstnodnevne zabave raje odpravi na pot
- Odraščala je v prepričanju, da je avstrijskega rodu, saj je njen dedek služil v vojski Franca Jožefa
- Sošolec v srednji šoli je bil Steve Jobs

Slovenske - poljske - avstrijske korenine in odraščanje v Ameriki
Terry Anzur se je rodila v ZDA. Odraščala je v Kaliforniji in bila prepričana, da je poljskega rodu po materi in avstrijskega po očetu. Njena stara starša po očetovi strani sta prihajala iz Kresnic v Sloveniji, območja, ki je takrat, leta 1911 še sodilo pod Avstro-Ogrsko. Njen oče pa je bil zelo ponosen, da je njegov oče služil v vojski cesarja Franca Jožefa. Šele kasneje ji je avstrijski veleposlanik pojasnil, ko mu je bila predstavljena kot avstrijsko ameriška novinarka, da ima v bistvu slovenske korenine, saj so Kresnice majhen kraj blizu Ljubljane. Emigrantski dokumenti so navajali slovensko narodnost. Dedek je delal v rudniku v Pennsylvaniji, kjer se je tudi rodil Terryin oče. Oba stara starša sta preminila še pred Terryinim rojstvom. 

Študij in novinarska kariera
Srednjo šolo je obiskovala v San Francisco Bay, kjer je bil njen sošolec tudi Steve Jobs. Po diplomi na univerzi Stanford, se je sprva ukvarjala s tiskanim novinarstvom, dokler je ni odkrila televizija in začela je s poročanjem za TV postaje v Rhode Isalndu, Zahodni Virginiji, Miamiju, Atlanti in Houstonu. Delala je za CBS v Chicagu, Los Angelesu in New Yorku ter pokrivala Washington za NBC in mrežo America’s Talking. Leta 2008 je ustanovila svetovalno podjetje za usposabljanje novinarjev in strokovnjakov za odnose z javnostmi. Ena prvi strank je bila Vlada z Maldivov. Želeli so svetovanje njihovi televiziji in radiu za pokrivanje prvih večstrankarskih predsedniških volitev. O svojih doživetjih pri sodelovanju z Maldivi je tudi pisala blog in ugotovila, kako je pravzaprav uspela preko bloga povezati veliko različnih kultur.

Prvi obisk Slovenije
Prvič se je z družino, možem Billom in sinom Andrewom v Slovenijo napotila leta 2009 in dežela jim je takoj prirasla k srcu. Občudovali so slovensko okoljevarstveno zavest, možnost dobiti svežo hrano na tržnici. Počutili so se domače. Prepoznala je govejo juho in potico - jedi svojega otroštva kot nekatere tradicionalne navade. S sinom sta tudi zaprosila za dvojno državljanstvo. Ponosna sta na to. Sin živi v Ljubljani, sama pa Slovenijo nekajkrat na leto obišče. Preko bloga Strangers in the Living Room skuša s praktičnimi informacijami pomagati, vsem, ki radi potujejo, si urejajo državljanstvo, želijo podrobnejše informacije bodisi o hotelih, restavracijah in podobno od koderkoli po svetu, saj potovanje še vedno ostaja njena največja strast.

Več o zanimivem odkritju njenih slovenskih korenin v spodnjem prispevku


 

 

Jupiter

Jupiter

Jupiter je najsevernejše mesto v okrožju Palm Beach na Floridi. Ker ima manj kot 100.000 prebivalcev, spada v metropolitansko območje Miamija, kjer živi več kot 6 milijonov ljudi.

Jupiter je prejel priznanje za eno najboljših obalnih mest v Ameriki. Znan je tudi po eni najbolj hišnim ljubljenčkom prijaznih in čistih plaž.

Na vzpetinici, ki gleda na reko Loxahatchee, rdeč in 47 metrov visok svetilnik Jupiter Inlet, zgrajen leta 1860, ponuja panoramski razgled.

Plaža Juno je eno izmed najljubših gnezdišč redkih glavatih karet. 

Lokalno gospodarstvo v zgodnjem 20. stoletju je vključevalo sečnjo cipres in borovcev, ribolov ter gojenje rož, ananasa in citrusov. Danes je območje znano po čolnarstvu, športnem ribolovu in turizmu.

Več o mestu Jupiter