Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Tanja Dominko

Worcester - Massachusetts, MA

Znanstvenica na področju biomedicine, ustanoviteljica CellThera in Ambasadorka znanostiDiplomirala sem leta 1985 na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po diplomi sem nadaljevala svoj študij ter si leta 1988 prislužila magistrski naziv na področju razmnoževanja živali in porodništva. Leta 1990 sem bila sprejeta na univerzo Wisconsin, na doktorski program za endokrinologijo oziroma za razmnoževanje. Doktorski študij sem uspešno končala leta 1996 in sicer na temo oogeneze in zgodnjega razvoja zarodka pri sesalcih.
Po končanem doktorskem študiju sem se pridružila kot podoktorska sodelavka raziskovalnemu timu na Regionalnem raziskovalnem centru za primate (Portland, OR), katere vodja je bil prof. Gerald Schatten. V tem obdobju sem svoje raziskovanje posvetila predvsem embriologiji na primatih. Nato sem se leta 2000 zaposlila kot raziskovalka pri podjetju Advanced Cell Technology, Inc. (Worcester, MA), ki se ukvarja predvsem z biotehnologijo in sicer z razvojem terapevtskih celic iz izvornih celic človeških zarodkov. 
Leta 2002 sem ustanovila svoje podjetje CellThera, Inc. z namenom, da bi razvijali celične terapije, ki niso bazirane na embrionalnih celicah. Svoje podjetje sem leta 2006 preselila v Worcester Polytechnic Institute - WPI (Worcester, MA), saj sem tam dobila mesto raziskovalnega pridruženega profesorja. Od leta 2012 sem na WPI izredna profesorica za biologijo, biotehnologijo in biomedicinsko tehniko. Prav tako sem od leta 2011 izredna profesorica na Univerzi v Novi Gorici, kjer tudi vodim nov raziskovalni center - Center za biomedicinske znanosti in inženiring v Vipavi. 

Objavila sem veliko raziskovalnih člankov na področju embriologije sesalcev, celične biologije in tkivnega inženirstva. Sem tudi urednica pri reviji Cloning and Stem Cells, članica uredniškega odbora v nekaj znanstvenih revijah in članica odbora pri društvu Rosalind Franklin (Rosalind Franklin  Society) ter pri American-Slovene Education Foundation. Leta 2013 sem prejela nagrado Ambasadorja znanosti s strani Republike Slovenije. 

V ZDA je mogoče doseči vse, saj tam ni nobenih ovir za ustvarjalno in neodvisno razmišljanje, prav tako ni nikakršnih omejitev, ali prezgodnjih pričakovanj. Amerika je država, ki ti dopušča veliko prostora - jaz temu pravim igrišče za um oziroma razmišljanje. Vse, kar dejansko potrebujete v Ameriki, sta odločnost in trdo delo.  
 Moj nasvet glede vstopa na ameriški trg je, da ne glede na to kaj prodajate, naredite izdelek ali storitev še bolje, ceneje in hitreje kot vaši konkurenti. Pomembno je, da ste zanesljivi in pravočasni. Ustvarite inovativni izdelek ali storitev, ki jih še nihče ne prodaja.

 

Zakaj verjamete v Slovenijo?
Slovenija je še vedno moj dom in z vsakim letom, ko sem v ZDA, bolj in bolj cenim njeno lepoto. Slovenija je država za življenje, žal pa ni država za delo. Ima velik potencial, da bi postala raj na zemlji, ne samo zaradi njene naravne lepote, okusne hrane, vina, zgodovine in kulture, ampak tudi zaradi socialnih in ekonomskih kazalnikov. Slovenci so lahko delovni ljudje, vendar ne stremijo k skupnim ciljem. Kratkoviden pogled na uspeh je definiran s posameznikovim bogastvom in ne z družbenimi izboljšavami. Tak kulturni pogled Slovencev pa bo zelo težko spremeniti.

Worcester

Worcester

Worcester je mesto in sedež okrožja Worcester v zvezni državi Massachusetts. Poimenovano je po mestu Worcester v Angliji. Leta 2010 je bilo v mestu 181,045 prebivalcev, kar ga po velikosti uvršča na drugo mesto v Novi Angliji, takoj za Boston. Worcester se nahaja približno 40 milj (64 km) zahodno od Bostona in 38 milj (61 km) vzhodno od Springfielda. Zaradi svoje lokacije v srednjem Massachusettsu, sredi velikih metropolitanskih regij,  je Worcester znan kot "Heart of Commonwealth", zato je srce uradni simbol mesta. Vendar ima lahko srce svoj izvor tudi v izročilu, da naj bi prav tu izumili voščilnice za valentinovo. Storitve, zlasti izobraževanje in zdravstvo, predstavljajo velik del gospodarstva v mestu. Veliko število šol in univerz v Worcestru kaže na precejšno pomembnost visokošolske izobrazbe v mestnem gospodarstvu. Podjetje Hanover Insurance je bilo tam ustanovljeno leta 1852 in ohranja svoj sedež v Worcestru. Prav tako imata sedež  v mestu Unum Insurance in Polar Beverages, ki je največji neodvisni polnilec brezalkoholnih pijač v ZDA.

Več o mestu Worcester