Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Richard A. Terselic

Frederick - Maryland, MD

Inženir strojništva, vodja raziskav za zvezno agencijo FDARodil sem se v Clevelandu slovenskima staršema. Moj oče se je rodil v Arnovem selu, severno od Brežic. Mamina družina se je v ZDA preselila iz Dobrove in Brezovice. Nekaj mojih sorodnikov še danes živi v Vihrah, južno od Krškega.

Študiral sem na fakulteti za strojništvo. Prvo zaposlitev sem našel pri National Aeronautics and Space Administration (NASA) v Clevelandu. Po nadaljnjem študiju strojništva sem diplomiral še iz javne uprave. Preselil sem se v Washington, D.C., kjer sem se zaposlil pri različnih znanstvenih agencijah ameriške zvezne vlade. Do svoje upokojitve sem 23 let delal za U.S. Food and Drug Administration (FDA). V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja sem za FDA vodil sodelovalne raziskovalne projekte s področja medicine, ki so bili izvedeni v Jugoslaviji.

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Slovenijo sem večkrat obiskal, tako iz osebnih razlogov kot tudi v okviru FDA. Slovenija je krasna in izredno zanimiva dežela. Ponosen sem, da je moja dediščina povezana s Slovenijo. Žal pa mi je, da jo je politični sistem zaviral pri razvoju.

Frederick

Frederick se nahaja na vzhodu Združenih držav in je v času kolonij predstavljalo pomembno križišče poti. Skozenj teče reka Monocacy in pritok Carroll Creek, ki povzroča občasne poplave. Prav tako pa se tam nahaja manjše jezero Culler. Podnebje mesta zaznamujejo vlažna poletja in sveže zime. S kulturnega vidika pa slovi po zgodovinskih cerkvah, Community bridge z realističnimi poslikavami in po gledališču Maryland Ensemble Theatre. Neposredna bližina Washingtona je imela velik vpliv na razvoj gospodarstva. Frederick je mesto bogate dediščine, mnogih priložnosti in novosti.

Več o mestu Frederick