Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Peter Rožič

Santa Clara - California, CA

Doktor političnih znanosti, direktor Jezuitskega evropskega socialnega centra in duhovnikVedno znova si prizadevam za osebno osvoboditev, notranjo srečo in skupno veselje. Ne gradim toliko na karieri, saj moje veselje ni pogojeno z dosežki in statusom ampak s tem, da služim drugim ljudem. Moja identiteta prihaja od Drugega. Odločilno vprašanje v moji mladosti je bilo in še vedno je - kje sem najbolj srečen. V preteklih letih sem spoznal, da moja sreča prihaja iz moje vdanosti drugim in tako sem s poslušanjem, poučevanjem in gradnjo skupnosti posvetil svoje življenje drugim oziroma celotni skupnosti. Vse kar sem in imam, sem dobil od drugih. Tako sedaj trdno verjamem, da je moja dolžnost in poslanstvo, da dajem nazaj družbi. 
Po končanem doktorskem študiju iz političnih ved na Univerzi Georgetown sem na Univerzi Santa Clara začel delati kot podoktorski raziskovalec in posebni asistent predsednika univerze. Rojen sem bil v Sloveniji in sem jezuit že 17 let. Študiral sem na Univerzi v Ljubljani, v Oxfordu, Parizu (Center Sèvres) in na Georgetownu. Leta 2001 sem soustanovil slovensko podružnico Jezuitske službe za begunce in začel s preučevanjem migracij ter reševanjem konfliktov. Trenutno so moja področja raziskovanja sledeča: politična filozofija, tranzicijska pravičnost ter demokratizacija v Vzhodni Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi. Drugače se navdušeno ukvarjam s tekom, kolesarjenjem, plavanjem, tekmujem pa tudi v triatlonu. Prav tako znam igrati harmoniko in sem usposobljeni duhovni vodja. Lahko me najdete pri raziskovanju, igranju na harmoniko, pridigi ali pri dirkanju s kolesom. Nedavno sem skupaj z dr. Juretom Leskovcem ustanovil ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF) za spodbujanje izobraževalne in podjetniške izmenjave med Slovenijo in ZDA. V zelo kratkem času je fundacija prejela veliko podpore in vzbudila izjemno zanimanje med ljudmi. Več informacij najdete na www.ase-fund.org.

Verjamem, da so ZDA dežela priložnosti, saj imajo tu največjo težo svoboda, enakost in trdo delo. Svoboda - samo nebo je meja, to še posebej velja za Silicijevo dolino, kjer živim. Enakost - socialni ali kakršnokoli drugi položaji niso vnaprej določeni. Enakost, čeprav nepopolna, je postala neustavljiva sila v družbi. Poleg tega posameznikove napake ne znižajo njegovega lastnega statusa. Ravno nasprotno, iz napak se učimo in ponovno najdemo pravo smer. Trdo delo se vedno poplača.

Vsem, ki želijo vstopiti na Ameriški trg svetujem sledeče: Bodite inovativni; ne pozabite, da ste inovator. Bodite samosvoji in se ne pretvarjajte, da ste nekaj, kar niste. Vsako tržišče temelji na zaupanju, zato zaupajte sebi, da vam bodo lahko zaupali tudi drugi. Bodite ponižni in se učite od drugih: zelo dolgo namreč traja, da najdemo svoj mir. Na svoji poti ustvarite nova prijateljstva, saj so le-ta ključnega pomena pri ustvarjanju hvaležnosti prostora, drugih in vas samih! Predvidite potrebe trga: imejte v mislih leta, ne le mesecev.

Kako vidite Slovenijo?

Slovenija je moj dom in je kot takšna dobra sama po sebi. Je država, kjer ljudje lahko tvegajo, kar je zelo dobro za trg. Vendar pa so nekatera tveganja Slovencev nekoliko nerazumna, brez dobre taktike in strategije. Je mlada država, ki potrebuje več potrpljenja, spretnosti, podjetništva in inovativnega razmišljanja. Človek ne postane velikan čez noč. Slovenija ima potencial, da postane »velikan«. Sedaj pa potrebuje vero. Verjeti vase in verjeti drugim. Torej, Slovenija, Believe (verjemi).

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara se nahaja v središču Silicijeve doline in je sedež več visokotehnoloških podjetij. Prav tako je dom Univerze Santa Clara, najstarejše institucije visokošolskega izobraževanja v zvezni državi Kalifornija. Zaradi lokacije, poslovne naravnanosti in obetajoče se prihodnosti, Santa Clara predstavlja idealno skupnost za nova podjetja. Mesto Santa Clara ponuja najnižje stroške obratovanja v devetih območjih zaliva. To je delno posledica električnega podjetja, ki je v lasti mesta, Silicon Valley Power, ki ponuja najcenejšo električno in zeleno energijo na tem območju. 

Več o mestu Santa Clara