Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Urška Prepeluh Magajne

Chicago - Illinois, IL

Odvetnica, doktorica pravaPet zanimivih dejstev
- Kljub prepričanju, da bo ostala v Evropi, se je naposled odločila za življenje v ZDA, saj je tam spoznala svojega bodočega moža, Američana slovenskih korenin.
- Zaradi razlik v pravnem sistemu med državama je v ZDA sledil ponovni študij prava.
- Raje kot s pravdanjem na sodišču se ukvarja z gospodarskim in nepremičninskim pravom. 
- Z družino, z možem imata dva otroka, aktivno sodelujejo, ohranjajo tradicijo, praznike, jedi ter tako podpirajo Slovensko središče v Lemontu, v predmestju Chicaga. Kot velik izziv vidi ohranjanje slovenščine v zdomstvu. Dve leti je bila ravnateljica Slovenske šole v Lemontu.
- Stike s Slovenijo ohranja z rednimi obiskovanji dežele, kjer živijo njeni predniki.

Študij prava
ZDA je Urška obiskala že leta 2002, ko je kot gostujoča znanstvenica odšla na obisk Columbia Law School v New Yorku. Takrat je sicer predavala in pripravljala doktorat na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Ko se je vrnila nazaj v Slovenijo, si je rekla, da bo ostala v Evropi, saj ji je bil bolj všeč evropski življenjski slog. A pravi, da se zarečenega kruha največ poje, saj je kmalu zatem spoznala svojega bodočega moža, ameriškega Slovenca. Preselila sta se v Chicago, saj je bilo zanj v Sloveniji težko dobiti zaposlitev, ki bi bila primerna njegovi izobrazbi in izkušnjam. V ZDA je Urška zaradi razlik v pravnem sistemu ponovno študirala pravo, saj kljub doktoratu iz Slovenije in magisteriju iz prava, ki ga je opravila na univerzi v Heidelbergu, v Nemčiji, ne bi mogla opravljati pravniškega državnega izpita in tako ne imela dobrih možnosti za zaposlitev.

Izjemna kariera in odlične reference
Po končanem študiju se je v Chicagu zaposlila kot odvetnica in sicer v skupini za gospodarsko pravo in vrednostne papirje pri eni največjih svetovnih odvetniških pisarn, Baker & McKenzie. Med svojim petletnim mandatom se je osredotočala na mednarodne združitve in prevzeme, gospodarskopravne transakcije in vrednostne papirje. Delo je bilo zelo naporno in pogosto 24-urno, saj je pri mednarodnem poslovanju zaradi časovnih razlik vedno nekje dan. Sedaj je zaposlena pri odvetniški pisarni Much Shelist v Chicagu, ki ima 100 odvetnikov in za ameriške razmere šteje kot srednje velika.

Večinoma se ukvarja z gospodarskimi posli, nakupi in prodajami podjetij ter drugimi vprašanji, povezanimi z gospodarskim poslovanjem, občasno pa tudi z nepremičninami in delovnim pravom. Pravdanje na sodišču ji nikoli ni bilo pri srcu, saj raje ustvarja posle in vidi, da so njene stranke zadovoljne, kot pa da spremlja prepire na sodišču po tem, ko gre kaj narobe. Kot izredna profesorica občasno tudi predava na Chicago Kent College of Law. Trudi se tudi, da bi vsi posamezniki, družine in podjetja imeli dostop do pravnih storitev ter občasno pro bono pomaga tako v ZDA kot v Sloveniji.

Ohranjanje stikov s Slovenijo
Z družino ohranja stik s slovensko kulturo in jezikom tako, da kar se da pogosto obiskujejo Slovenijo, v ZDA pa redno obiskujejo in pomagajo v Slovenskem središču v Lemontu, ki je v predmestju Chicaga. Tam aktivno deluje tudi Slovenska šola Antona Martina Slomška, kjer se učenci poleg slovenskega jezika učijo tudi slovenske pesmi in plese. Vse delo v Slovenskem središču je prostovoljno. Sama je bila dve leti ravnateljica Slovenske šole, ker je želela pomagati, a odstopila, saj organizacije šolskih aktivnosti ni več mogla usklajevati s službenimi obveznostmi.

Več o zanimivem odkritju svojih slovenskih korenin v spodnjem prispevku


 

 

 

Chicago

Chicago

Chicago je največje mesto v zvezni državi Illinois in tretje največje mesto v ZDA.

Spada med najpomembnejša svetovna gospodarska središča, kjer je drugo največje poslovno okrožje v ZDA in sedež številnih Fortune 500 korporacij.

Gospodarsko velja za izjemno raznoliko, saj v mestu ne prevladuje nobena industrija. 

Oblasti v Chicagu se trudijo zmanjšati birokracijo in druge ovire pri ustanavljanju podjetij, kar ima za posledico kar 180 inkubatorjev in centrov za razvoj podjetništva ter razmah na področju tehnološkega razvoja. 

Chicago je bil razglašen za mesto z največjim donosom pri naložbah v start-up podjetja. Ostale pomembne prednosti predstavljajo razpoložljivost talentov v mestu, relativno nizki življenjski stroški in urejena prometna infrastruktura.

Slovi po hrenovkah v čikaškem slogu, pici v čikaškem slogu (deep dish), jazz glasbi in gangsterjih iz 1920-ih, kot je Al Capone.

Več o mestu Chicago