Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Urška Prepeluh Magajne

Chicago - Illinois, IL

Odvetnica, doktorica pravaZDA sem obiskala že leta 2002, ko sem kot gostujoča znanstvenica odšla na obisk Columbia Law School v New Yorku. Takrat sem sicer predavala in pripravljala doktorat na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Ko sem se vrnila nazaj v Slovenijo, sem rekla, da bom ostala v Evropi, saj mi je bolj všeč evropski življenjski slog. Vendar pa se zarečenega kruha največ poje in tako sem čez nekaj dni spoznala svojega bodočega moža, ameriškega Slovenca. Kasneje sve se preselila v Chicago, saj je bilo zanj v Sloveniji težko dobiti zaposlitev primerno njegovi izobrazbi in izkušnjam. V ZDA sem šla zaradi razlik v pravnem sistemu ponovno študirat pravo, saj kljub doktoratu iz Slovenije in magisteriju iz prava, ki sem ga opravila na univerzi v Heidelbergu (Nemčija), ne bi mogla opravljati pravniškega državnega izpita in ne bi imela dobrih možnosti za zaposlitev.

Po končanem študiju sem se v Chicagu zaposlila kot odvetnica in sicer v skupini za gospodarsko pravo in vrednostne papirje pri eni največjih svetovnih odvetniških pisarn, Baker & McKenzie. Med svojim petletnim mandatom sem se osredotočala na mednarodne združitve in prevzeme, gospodarskopravne transakcije in vrednostne papirje. Delo je bilo zelo naporno in pogosto 24-urno, saj je pri mednarodnem poslovanju vedno nekje dan. Sedaj sem zaposlena pri odvetniški pisarni Much Shelist v Chicagu, ki ima 100 odvetnikov in za ameriške razmere šteje kot srednje velika.

Večinoma se ukvarjam z gospodarskimi posli, nakupi in prodajami podjetij ter drugimi vprašanji povezanimi z gospodarskim poslovanjem, občasno pa tudi z nepremičninami in delovnim pravom. Pravdanje na sodišču mi nikoli ni bilo pri srcu, saj raje ustvarjam posle in vidim, da so moje stranke zadovoljne, kot pa da spremljam prepire na sodišču po tem, ko gre kaj narobe. Kot izredna profesorica občasno tudi predavam na Chicago Kent College of Law. Trudim se tudi, da bi vsi posamezniki, družine in podjetja imeli dostop do pravnih storitev ter občasno pomagam pro bono tako v ZDA kot v Sloveniji.

Z družino ohranjamo stik s slovensko kulturo in jezikom tako, da kar se da pogosto obiskujemo Slovenijo, v ZDA pa redno obiskujemo in pomagamo v Slovenskem središču v Lemontu, ki je v predmestju Chicaga. Tam aktivno deluje tudi Slovenska šola Antona Martina Slomška, kjer se učenci poleg slovenskega jezika učijo tudi slovenske pesmi in plese. Vse delo v Slovenskem centru je prostovoljno. Sama sem bila dve leti ravnateljica Slovenske šole, ker sem želela pomagati. Kasneje sem odstopila, saj organizacije šolskih aktivnosti nisem več mogla usklajevati s službenimi obveznostmi.


 

 

 

Chicago

Chicago

Chicago je največje mesto v zvezni državi Illinois in tretje največje mesto v ZDA. Po popisu iz leta 2013 ima več kot 2,7 milijona prebivalcev, s širšo okolico vred pa 10 milijonov. Chicago je med najpomembnejšimi svetovnimi gospodarskimi središči, je dom drugega največjega poslovnega območja v ZDA in sedež številnih korporacij s seznama Fortune 500. Na gospodarskem področju velja za izjemno raznoliko, saj v mestu ne prevladuje nobena gospodarska panoga. Mesto prednjači na področjih financ, transporta, telekomunikacij, visoke tehnologije in proizvodnje. Oblasti v Chicagu se trudijo zmanjšati birokracijo in druge ovire za zagon podjetij, rezultat tega je kar 180 inkubatorjev in centrov za razvoj podjetništva ter razcvet na področju tehnološkega razvoja – Chicago je bil imenovan za mesto z največjim donosom na investicije v start-up podjetja. Pomembna prednost je tudi dostopnost talentov v mestu, relativno nizki stroški bivanja in urejena prometna infrastruktura.

Več o mestu Chicago