Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

John Plečnik

Willoughby Hills - Ohio, OH

Pravnik, strokovnjak za davke, profesor prava na Cleveland State University in politikPet zanimivih dejstev
- Ponosen na svoje slovensko poreklo je v zapisu priimka med svojo politično kampanjo obdržal črko "č".
- John je v sorodu s slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom.
- Sodeluje kot član upravnega odbora Slovensko ameriške kulturne zveze, ki izdaja časopis Slovenian American Times, član Cerkve sv. Vida, SNPJ (Slovenskega narodnega dobrodelnega društva), KSKJ (Ameriške slovenske katoliške zveze) in Slovenskega doma Collinwood.
- Med študijem na Duke University of Law je skupaj s kolegi ustanovil revijo o ustavnem pravu in javni politiki.
- Leta 2021 je prisegel kot 79. komisar okrožja Lake v Ohiu in bil leto pozneje izvoljen za podpredsednika vseh komisarjev okrožja.

Izjemna kariera na področju prava
Johnov oče se je kot otrok v 50-ih letih prejšnjega stoletja preselil iz Slovenije v Ohio. John je na Belmont Abbey College diplomiral iz računovodstva in zatem doktoriral na Duke University of Law. Med študijem je skupaj s kolegi ustanovil revijo o ustavnem pravu in javni politiki “Duke Journal of Constitutional Law & Public Policy". Prav tako je delal kot urednik najstarejše revije univerze “Law & Contemporary Problems". Univerza mu je za delo na področju davkov in upravljanja s premoženjem podelila nagrado za izjemne dosežke. Leta 2006 se je pridružil odvetniški pisarni Thacher Proffitt & Wood LPP, nato pa kot pravni svetovalec delal pri sodniku Davidu Gustafsonu na davčnem sodišču ZDA. Kot profesor prava je sprva predaval na Georgetown University, od leta 2010 pa na Cleveland State University. Leta 2013 je bil izvoljen za člana mestnega sveta Willoughby Hills, kar mu je uspelo ponoviti še dvakrat, in sicer v letih 2015 in 2017. Leta 2018 je kandidiral za državnega predstavnika Ohia v Washingtonu. Leta 2021 je prisegel kot 79. komisar okrožja Lake v Ohiu.

Ponosen na ZDA in na Slovenijo
John pravi, da kot Američan slovenskih korenin ne bi mogel biti bolj ponosen, da je državljan ZDA, ki je po njegovem mnenju najboljša in najsvobodnejša država, kar jih je Bog kdaj ustvaril. Prav tako je zelo ponosen, da je Slovenec in na vse, kar so Slovenci dali človeštvu in še posebej ZDA. Pravi, da vsi izvoljeni predstavniki ljudstva v ZDA sedijo na knežjem kamnu karantanskih knezov in, da je bil že Thomas Jefferson, eden od ustanoviteljev ZDA, navdušen nad neverjetnim ustoličevanjem karantanskih knezov, katerega namen je bila opomniti kneza, da njegova moč izhaja iz ljudi. Na tem mestu tudi citira nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona: »Slovensko ljudstvo nam je dalo temelj zahodne politične tradicije – da moč vladajočih izhaja iz privolitve vladanih.« Z vso vnemo verjame v skupno zgodovino Slovenije in ZDA ter v veliko svobodo, ki sta jo ti dve tradiciji skupaj ustvarili.   

Obisk Slovenije
Ob omembi Slovenije pomisli na dobre in delovne ljudi, izredno lepo deželo in poseben del svoje preteklosti. Počaščen je, da je lahko leta 2017 na povabilo Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v Sloveniji predaval o davčnem pravu in politiki. Družina se velikokrat tudi spomni na sorodnika, velikega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je oblikoval velik del Ljubljane. Hvaležen je, da je imel možnost ogleda cerkve sv. Jožefa, Narodne in univerzitetne knjižnice in številnih drugih Plečnikovih mojstrovin. Obiskal je celo nagrobnik, ki ga je izdelal za svoje sorodnike v Hotedršici. Ko pomisli na Slovenijo, pomisli na velike začetke – na začetek svoje družine, začetek ZDA in začetek Karantanije, države ljudstva, od ljudstva in za ljudstvo. 
 

Willoughby Hills

Willoughby Hills

Willoughby Hills je mesto v zvezni državi Ohio, skozi katerega je reka Chagrin speljala dolino, ki slovi po naravnih virih, bogatem divjem življenju in rastlinstvu. 

Leta 1970 je iz prej obstoječe vasi nastalo mesto, ki kljub svoji rasti še danes ostaja eno najslikovitejših mest v severovzhodnem Ohiu. Meščani si prizadevajo ohranjati podeželske lastnosti mesta, vendar, obenem ohranjati ravnovesje z urbanizmom. Mesto ima približno 9500 prebivalcev, izmed katerih jih kar 3,7 % govori slovensko.

V mestu je veliko znanih znamenitosti z bogato zgodovino, kot sta na primer Squire`s Castle in rezervat North Chagrin.
 

Več o mestu Willoughby Hills