Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

John Plečnik

Willoughby Hills - Ohio, OH

Pravnik, strokovnjak za davke, profesor prava na Cleveland State University in politikNa Belmont Abbey College sem diplomiral iz računovodstva, nato sem doktoriral na Duke University of Law.  Med študijem na Duke University sem skupaj s kolegi ustanovil revijo o ustavnem pravu in javni politiki “Duke Journal of Constitutional Law & Public Policy. Prav tako sem delal kot urednik najstarejše revije univerze “Law & Contemporary Problems. Univerza mi je za delo na področju davkov in upravljanja s premoženjem podelila nagrado za izjemne dosežke. Leta 2006 sem se pridružil odvetniški pisarni Thacher Proffitt & Wood LPP, nato pa sem kot pravni svetovalec deloval pri sodniku Davidu Gustafson-u na davčnem sodišču ZDA. Zadnjih 8 let službujem tudi kot profesor prava, sprva na Georgetown University, od leta 2010 pa na Cleveland State University. 2013 sem bil izvoljen za člana mestnega sveta Willoughby Hills, kar mi je uspelo ponoviti še dvakrat, v letih 2015 in 2017. V letu 2018 kandidiram za državnega predstavnika Ohia v Washingtonu. Odločil sem se, da bom v politični kampanji uporabljal slovenski način zapisa priimka Plečnik, saj sem zelo ponosen na svoje slovensko poreklo.

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Kot Američan slovenskih korenin ne bi mogel biti bolj ponosen, da sem državljan ZDA – najboljše in najsvobodnejše države, ki jo je Bog kdaj ustvaril. Prav tako sem ponosen Slovenec. Število prispevkov, ki jih je naše ljudstvo dalo človeštvu in še posebej ZDA je nekaj edinstvenega. Zgodovina Slovenije je hkrati tudi del zgodovine ZDA. Vsi izvoljeni predstavniki ljudstva v ZDA sedijo na knežjem kamnu karantanskih knezov. Thomas Jefferson, eden od ustanoviteljev ZDA in avtor ameriške Deklaracije neodvisnosti je bil navdušen nad neverjetnim ustoličevanjem karantanskih knezov. Namen obreda ustoličevanja je bila opomba knezu, da njegova moč izhaja iz ljudi. Stoletja so se novi knezi postavljali pred Knežji kamen, na katerem je sedel kmet. Kmet je kneza okaral in mu pritisnil zaušnico, kar je služilo kot opomnik, da mora služiti ljudstvu. Kot je povedal bivši predsednik Bill Clinton: »Slovensko ljudstvo nam je dalo temelj zahodne politične tradicije – da moč vladajočih izhaja iz privolitve vladanih.« Z vso svojo vnemo verjamem v skupno zgodovino Slovenije in ZDA ter v veliko svobodo, ki sta jo ti dve tradiciji skupaj ustvarili.   

Ob Sloveniji pomislim na dobre in delovne ljudi, izredno lepo deželo in poseben del moje preteklosti. Moj oče se je kot otrok v 50-ih letih prejšnjega stoletja preselil iz Slovenije v Ohio. Velik del tega, kar sva postala ima korenine v Sloveniji. Leta 2017 sem imel čast obiskati očetovo domovino ter predavati o davčnem pravu in politiki, za kar se moram zahvaliti Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Kadar govorimo o Sloveniji, se naša družina vedno spomni na našega bratranca, velikega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je oblikoval velik del Ljubljane. Hvaležen sem, da sem imel možnost ogleda cerkve sv. Jožefa, Narodne in univerzitetne knjižnice in številnih drugih Plečnikovih mojstrovin. Obiskal sem celo nagrobnik, ki ga je izdelal za svoje sorodnike v Hotedršici, v vasi naši prednikov. Ko pomislim na Slovenijo, pomislim na velike začetke. Začetek moje družine, začetek ZDA in začetek Karantanije, države ljudstva, od ljudstva in za ljudstvo. 

Willoughby Hills

Willoughby Hills

Willoughby Hills je mesto v zvezni državi Ohio, skozi katerega je reka Chagrin speljala dolino, ki slovi po naravnih virih, bogatem divjem življenju in rastlinstvu. Leta 1970 je iz prej obstoječe vasi nastalo mesto, ki kljub svoji rasti še danes ostaja eno najslikovitejših mest v severovzhodnem Ohiu. Meščani si prizadevajo ohranjati podeželjske lastnosti mesta, a ob enem ohranjati ravnovesje z urbanizmom. Mesto ima 9500 prebivalcev, od katerih jih kar 3,7 % govori slovensko.

Več o mestu Willoughby Hills