Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

France Rode

Palo Alto - California, CA

Inženir in izumitelj prvega žepnega kalkulatorja(1934 Nožice – 2017 Palo Alto)

Izumljal že v otroških letih
Inženir dr. France Rode si je pri stricu mizarju kot otrok sam izdeloval igrače in pozneje orodje. Pri vaških uprizoritvah Hamleta je kot najstnik postavljal na oder lične kulise in ostalo odrsko opremo. Njegov prvi izum je bil tehnični svinčnik, nato zahtevno logaritemsko računalo, ki ga je uporabljal med univerzitetnim študijem v Ljubljani in je bilo predhodnik prvega žepnega računalnika ali kalkulatorja HP-35, ki ga je pozneje kot vodilni inženir ekipe izumil pri podjetju Hewlett-Packard v Ameriki.

Nadaljevanje študija v ZDA in izum prvega žepnega računalnika
Po ljubljanski univerzitetni diplomi iz elektromehanike je leta 1960 odšel študirat v Ameriko. Tam se je leta 1961 poročil z Mijo Gaber. Leto pozneje je magistriral iz biomedicine na Northwestern univerzi, nato pa sta se z ženo preselila v Palo Alto v Kaliforniji. Pri podjetju Hewlett-Packard je Rode izumil HP-35 kalkulator, prvi žepni računalnik, ki je bil reviji Measure junija 1972 pod naslovom Zvezda je rojena! Opisan kot »250-gramski baterijski znanstveni računalnik, ki je dovolj majhen, da ga vtakneš v prsni žep, a opravlja logaritemske, trigonometrične in eksponentne funkcije ter izračunava rezultate do desetih cifer«. V tem času je France Rode poleg službe tudi študiral za doktorat elektromehanike in ga dosegel leta 1975 na ljubljanski univerzi.

Visoko priznanje predsednika Richarda Nixona
Delegacija predsednika Richarda Nixona ga je v tem letu vzela s seboj na Kitajsko kot ‘najpomembnejši primer napredne ameriške tehnologije.’ V preddverju laboratorijev podjetja Hewlett-Packard v Palo Altu je razstavljena posebna spominska plaketa, ki izpričuje pomen izrednih dosežkov slovenskega priseljenca Franceta Rodeta in njegovih sodelavcev. 

Inovativnost na več področjih razširjena po vsem svetu
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil France tudi projektni vodja in prvi soizumitelj žepnega predprogramiranega HP-80 kalkulatorja, ki je zelo olajšal zahtevne računalniške funkcije za potrebe bank in drugod. Kar v šestih od sedmih patentov tega desetletja je naveden kot prvi soizumitelj. Leta 1979 je skupaj z družabnikom ustanovil podjetje Sielox, ki je po njegovem patentu izdelovalo elektronske, kreditnim karticam podobne ključavnice, ki jih uporablja nešteto hotelov v Ameriki in drugod. Leta 1990 je za podjetje Trimble Navigation vgradil novo navigacijo sistema globalnega določanja lege (GPS) v letala, da bi omogočil »slepo« pristajanje letal v slabi vidljivosti. Razvijal je tudi ročni sprejemnik GPS in sodeloval pri oblikovanju dvočipnega seta za GPS sprejemnike. Njegove izjemno pomembne izume uporabljajo po vsem svetu, med drugim tudi podjetje Toshiba na Japonskem.

Trdna vez s Slovenijo
Čeprav se je preselil v Ameriko, je ostal zaveden Slovenec. Leta 2017 je postal častni član Inženirske akademije Slovenije. Poslovil se je istega leta v 82. letu starosti.

Zgodbo o njegovem življenjskem delu si lahko ogledate spodaj

 

Palo Alto

Palo Alto

Palo Alto (španski izraz za "visoko drevo") je mesto v Kaliforniji, na območju zaliva San Francisco.

Po smrti svojega sina je Leland Stanford starejši ustanovil Univerzo Stanford, okoli katere je nastalo mesto Palo Alto. Mesto vključuje dele univerze Stanford in je dom številnim visokotehnološkim podjetjem, vključno s Hewlett-Packard (HP), VMware, Tesla Motors, PARC, Ning, IDEO, Skype in Palantir Technologies. Prav tako je služilo kot inkubator za več drugih visokotehnoloških podjetij, kot so Google, Facebook, Logitech, Intuit, Pinterest in PayPal.

Predstavlja gospodarsko središče Silicijeve doline z več kot 7.000 podjetji, ki zaposlujejo več kot 98.000 ljudi.

Je eno najdražjih mest v ZDA, njegovi prebivalci pa med najbolj izobraženimi v državi.
 

Več o mestu Palo Alto