Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Palo Alto - California, CA

France Rode

Inženir in izumitelj prvega žepnega kalkulatorja

Inženir dr. France Rode si je pri stricu mizarju kot otrok sam izdeloval igrače in pozneje orodje. Pri vaških uprizoritvah Hamleta je kot najstnik postavljal na oder lične kulise in ostalo odrsko opremo. Njegov prvi izum je bil tehnični svinčnik, nato zahtevno logaritemsko računalo, ki ga je uporabljal med univerzitetnim študijem v Ljubljani in je bilo predhodnik prvega žepnega računalnika ali kalkulatorja HP-35, ki ga je pozneje kot vodilni inženir ekipe izumil pri podjetju Hewlett-Packard v Ameriki.

Po ljubljanski univerzitetni diplomi iz elektromehanike je leta 1960 odšel študirat v Ameriko. Tam se je leta 1961 poročil z Mijo Gaber. Leto pozneje je magistriral na Northwestern univerzi, nato sta se z ženo preselila v Palo Alto v Kaliforniji. Pri podjetju Hewlett-Packard je Rode izumil HP-35 kalkulator, prvi žepni računalnik, opisan junija 1972 v reviji Measure, pod naslovom Zvezda je rojena! kot »250-gramski baterijski znanstveni računalnik, ki je dovolj majhen, da ga vtakneš v prsni žep, a opravlja logaritemske, trigonometrične in eksponentne funkcije ter izračunava rezultate do desetih cifer.

Delegacija predsednika Richarda Nixona ga je v tem letu vzela s seboj na Kitajsko kot 'najpomembnejši primer (prime example) napredne ameriške tehnologije.'« V preddverju laboratorijev podjetja Hewlett-Packard v Palo Altu je posebna spominska plaketa, ki izpričuje pomen izrednih dosežkov slovenskega priseljenca Franceta Rodeta in sodelavcev, ki jih je vedno uspešno vodil. Ta najpomembnejši primer napredne ameriške tehnologije je Slovenec Rode dokončal že septembra leta 1971, ko je poleg službe še študiral za doktorat iz elektromehanike, ki ga je leta 1975 dosegel na ljubljanski univerzi.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil France tudi projektni vodja in prvi soizumitelj žepnega predprogramiranega HP-80 kalkulatorja, ki je z njim zelo olajšal zahtevne računalniške funkcije na bankah in drugod. V šestih od sedmih patentov tega desetletja je Rode naveden kot prvi soizumitelj.

Leta 1979 je skupaj z družabnikom ustanovil podjetje Sielox in po Francetovem patentu izdelovala elektronske, kreditnim karticam podobne ključavnice, ki jih uporablja zlasti nešteto hotelov v Ameriki in drugod. Leta 1990 je za podjetje Trimble Navigation vzgradil novo navigacijo sistema globalnega določanja lege (GPS) v letala, da bi z dodatno opremo omogočil »slepo« pristajanje letal v slabi vidljivosti. Razvijal je tudi ročni spejemnik GPS, sodeloval je tudi pri oblikovanju dvočipnega seta za sprejemnike GPS. Njegove izjemno pomembne izume s koristjo uporabljajo po vsem svetu, tako npr. tudi podjetje Toshiba na Japonskem.

Čeprav se je preselil v Ameriko, je ostal zaveden Slovenec. Leta 2017 je Rode postal častni član Inženirske akademije Slovenije. Poslovil se je istega leta v 82. letu starosti.

Zgodbo o njegovem življenjskem delu si lahko ogledate spodaj:

 

Palo Alto

Palo Alto
Palo Alto

Palo Alto (v španščini "visoko drevo") je čartersko mesto v Kaliforniji, v področju zaliva San Francisco. Po popisu iz leta 2010 bilo v mestu 64,403 prebivalcev.
Po smrti svojega sina je Leland Stanford starejši ustanovil Univerzo Stanford, okrog katere je nastalo mesto Palo Alto. Mesto vključuje dele Univerze Stanford in je sedež številnih visoko tehnoloških podjetij, vključno s Hewlett-Packard (HP), VMware, Tesla Motors, PARC, Ning, IDEO, Skype in Palantir Technologies. Prav tako je služilo kot inkubator za več drugih visoko tehnoloških podjetij kot so Google, Facebook, Logitech, Intuitu, Pinterest in PayPal.

Palo Alto predstavlja osrednjo gospodarsko točko Silicijeve doline z več kot 7.000 podjetij, ki zaposlujejo več kot 98.000 ljudi. Je eno izmed najdražjih mest v ZDA, njegovi prebivalci pa sodijo med najbolj izobražene v državi.

Več o mestu Palo Alto