Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Ronald J. Zlatoper

Honolulu - Hawaii, HI

Admiral (4 zvezde) mornarice ZDA in izvršni direktor(1942 – 2022)

Družina iz Slovenije v Ameriko
Ronald Joseph Zlatoper - Zap se je rodil očetu Josephu Mihevcu, rudarju in materi Ann Rose Bayda, gospodinji. Ker mu je oče zelo zgodaj umrl, je prevzel priimek očima Andreja Zlatoperja. Njegov dedek Jože Mihevc, ki je z ženo Katarino v Ameriko prišel iz Logatca, je v ZDA delal v rudnikih premoga, da bi preživljal družino. V rudniku premoga je začel službovati tudi Ronaldov oče, sočasno pa obiskoval poslovno šolo, kjer se je izobraževal za računovodjo in postal blagajnik za eno izmed podjetij na lestvici Fortune 500. Zaradi tega je Ronald tudi dobil priložnost, da se je lahko leta 1963 vpisal na fakulteto in uspešno končal mornariško smer ROTC na Ransselaer politehničnem inštitutu v Troyi v New Yorku. Poleg diplome iz matematike na priznani univerzi George Washington, je 1970 na inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu magistriral še iz managementa. 

Ameriška mornarica, vojni časi in odlikovanja
Bil je prvi v svoji slovensko-ameriški družini, ki je dobil polno mornariško štipendijo in se izobrazil za mornariškega pilota. Kasneje se je kot pilot mornariškega letalstva boril v vietnamski vojni in se povzpel po činih do poveljnika letalske eskadrilje), poveljnika letalskega polka in poveljnika bojne skupine letalonosilk v Puščavskem Viharju. Nato je odšel v Washington, kjer je dvanajst let sodeloval pri petih različnih vojaških nalogah, med drugim pri »Three Star Admiral Assignment«, kot vodja osebja. Zadnjo nalogo je opravil med letoma 1994 in 1996 kot vrhovni poveljnik pacifiške flote v ZDA. Prejel je vsa najvišja ameriška vojaška odlikovanja. Poveljeval je tudi letalski enoti, ki je v Top Gunu izvedla vse letalske podvige. 

Po upokojitvi iz mornarice je začel uspešno poslovati
Po zaključenem službovanju v vojski je postal izvršni direktor in sopredsednik podjetja, ki se ukvarja s programsko opremo in je zraslo iz 50 milijonov dolarjev na podjetje s tržno kapitalizacijo nad milijardo dolarjev. V letu 2000 je prišel na Havaje kot skrbnik družbe Estate of James Campbell, ki ima več kot 2.6 milijarde dolarjev v nepremičninskih holdingih. V predsedniško komisijo štipendijskega programa Bele hiše ga je med drugim imenoval tedanji ameriški predsednik Donald Trump. Za svoje dobro opravljene naloge v ameriški mornarici je pridobil visok položaj tako v mornarici, kot v industriji. Svoj uspeh je pripisoval reku, ki ga je že dedek predal očetu ter starša njemu: »Le trdo delo, visoka delovna etika in integriteta ti bodo omogočili uspeh v Ameriki!«

Častni konzul Republike Slovenije na Havajih
Leta 2003 je bil imenovan za častnega konzula Republike Slovenije v Kapoleiu, na Havajih. Slovence je opisal kot zelo pridne, marljive, razgledane in inteligentne, kot narod, ki se mu lahko zaupa katerakoli naloga, a morajo ceniti izobrazbo. Slovenijo pa je opisal kot skrit dragulj na sončni strani Alp ter glede na svojo strateško lokacijo kot pomembno članico Nata in EU. Ronald Joseph Zlatoper je preminil 22. aprila 2022.

Honolulu

Honolulu

Honolulu (v havajščini Peaceful Bay – Mirno pristanišče) je glavno in največje mesto ameriške zvezne države Havaji. Slovi kot gostitelj različnih vzhodno-zahodnih in pacifiških kultur, kuhinj in tradicij.

Honolulu je moderno ameriško mesto s številnimi stolpnicami in razvitim gospodarstvom, predvsem turizmom. Waikiki je središče restavracij, nočnega življenja in nakupovanja, ki slovi po znameniti plaži v obliki polmeseca, obdani s palmami in visokimi hoteli, v daljavi pa nad njim bdi vulkanski krater Diamond Head.

Univerza na Havajih v Manoi je center za raziskave in razvoj oceanografije, astrofizike, geofizike in biomedicine. Mesto je tudi pomembno središče mednarodnega poslovanja, vojaške obrambe in predstavlja prometno križišče na Pacifiku, ki povezuje vzhod z zahodom.

Poleg mesta leži znana vojaška baza Pearl Harbour, prizorišče enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni.


 

Več o mestu Honolulu