Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Honolulu - Hawaii, HI

Ronald J. Zlatoper

Admiral (4 zvezde) mornarice ZDA, Častni konzul Republike Slovenije na Havajih

Bil sem prvi v svoji slovensko-ameriški družini, ki je dobil polno mornariško štipendijo, odšel na fakulteto in se izobrazil za mornariškega pilota. Kasneje sem se boril v vietnamski vojni in se povzpel po činih do »Aviation Squadron Commanderja« (poveljnika letalske eskadrilje), “Carrier Air WingCommanderja”, (poveljnika letalskega polka) in »Aircraft Carrier Battle Group Commanderja« (poveljnika bojne skupine letalonosilk) v Puščavskem Viharju. Nato sem odšel v Washington, kjer sem dvanajst let sodeloval pri petih različnih vojaških nalogah, med drugim pri »three star Admiral assignment«, kot vodja osebja. Zadnjo nalogo sem opravil med letoma 1994 in 1996 kot vrhovni poveljnik pacifiške flote v ZDA. Nato sem prenehal službovati v vojski in postal izvršni direktor in sopredsednik podjetja, ki se ukvarja s programsko opremo in je zraslo iz 50 milijonov dolarjev na podjetje s tržno kapitalizacijo nad milijardo dolarjev. V letu 2000 pa sem prišel na Havaje kot skrbnik družbe Estate of James Campbell, ki ima več kot 2.6 milijarde dolarjev v nepremičninskih holdingih.

Moj dedek je prišel iz Slovenije v ZDA ter pričel delati v rudnikih premoga, da bi lahko preživljal svojo družino. Tudi moj oče je začel svoje službovanje v rudniku premoga, vendar pa je sočasno hodil še v poslovno šolo, kjer se je izobraževal za računovodjo. Tako je postal blagajnik za eno izmed podjetij na lestvici Fortune 500. Zaradi tega sem imel možnost, da se vpišem na fakulteto, jo tudi uspešno zaključil in pridobil dva magisterija. Prav tako sem za svoje dobro opravljene naloge v ameriški mornarici pridobil visok položaj tako v mornarici, kot v industriji. Za moj uspeh je zaslužen predvsem rek, ki ga je moj dedek predal očetu ter moji starši meni: »Le trdo delo, visoka delovna etika in integriteta ti bodo omogočili uspeh v Ameriki!«. 
 
Moj nasvet za vstop na Ameriški trg: Postavi si cilje, naredi načrt, trdo delaj in vedno poskrbi za svoje ljudi.

Kako vidite Slovenijo?

Slovenci so zelo pridni, marljivi, razgledani in inteligentni. So narod, ki mu lahko zaupamo katero koli nalogo. Sedaj, ko imajo svojo državo, lahko njihova zgodba o uspehu le še raste, vendar le, če bodo cenili izobrazbo. Slovenija je skrit dragulj na sončni strani Alp ter glede na svojo strateško lokacijo pomembna članica Nata in EU.
 

Honolulu

Honolulu
Honolulu

Honolulu (v havajščini Mirni zaliv) je glavno in največje mesto ameriške zvezne države Havaji. Čeprav se izraz Honolulu nanaša predvsem na urbano območje na jugovzhodni obali otoka Oahu, je mesto Honolulu hkrati tudi okrožje. Ob popisu leta 2010 je mesto štelo 390.738 prebivalcev.
Honolulu je sodobno ameriško mesto s številnimi stolpnicami in razvitim gospodarstvom, predvsem turizmom. Zaradi Havajske univerze v Manoi je center za raziskave in razvoj na področju oceanografije, astrofizike, geofizike in biomedicine. Prav tako je mesto pomembno središče za mednarodno poslovanje, vojaško obrambo in predstavlja transportno križišče na Pacifiku, ki povezuje Vzhod z Zahodom. Slovi tudi kot gostitelj za različne vzhodno-zahodne in pacifiške kulture, kulinariko in tradicije. Ob mestu leži znamenito vojaško oporišče Pearl Harbour, prizorišče enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni v katerem je japonska vojska z letali napadla oporišče, kar je bil povod za vstop ZDA v vojno.

Več o mestu Honolulu