Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Marinka Žitnik

Cambridge - Massachusetts, MA

Docentka biomedicinske informatike na Univerzi HarvardŠtiri zanimiva dejstva
- Edina na fakulteti (FRI) s povprečno oceno 10.0 med šolanjem v Sloveniji.
- Mentorstvo drugim jemlje kot zelo resno poslanstvo na Harvardu.
- Med 400 kandidati iz vsega sveta so izbrali prav njo za pozicijo profesorice na Harvardu.
- Življenje v Ameriki ji je všeč. 

Zgodaj je že dala vsem vedeti, da je nekaj posebnega
Marinka se je rodila 23. aprila 1989 v Ljubljani. Splošno maturo je na Vegovi gimnaziji zaključila kot zlata maturantka. Leta 2008 je vpisala interdisciplinarni študij računalništva in matematike na Fakulteti za računalništvo in informatiko in ga leta 2012 končala s povprečno oceno 10 in s tem postala prva študentka na fakulteti s takim povprečjem. Nemudoma je pričela z doktorskim študijem in se v vmesnem času izpopolnjevala na Univerzi v Torontu in na Imperialnem kolidžu v Londonu, na medicinski univerzi Baylor na področju bioinformacije in kasneje proti koncu svojega doktorata še na Univerzi Stanford. Doktorski študij je leta 2015 zaključila ponovno z odliko oz. 'Summa cum laude' in se odločila za vrnitev na Stanford kot podoktorska sodelavka.

Na Harvardu kot profesorica nadaljuje s svojim raziskovalnim delom in mentorstvom drugim
Z zagnanostjo in trdim delom je Marinka postala docentka in raziskovalka na Harvardu. Na tej prestižni univerzi predava in s svojo raziskovalno skupino razvija algoritme, metode strojnega učenja in implementira umetno inteligenco za reševanje problemov v medicini in biotehnologiji. K temu sodi tudi odkrivanje zdravil, ki zavzema dobršen del njenega raziskovanja. ''V svoj znanstveni razvoj in delo sem vložila veliko truda. Da sem kot mlada raziskovalka iz Ljubljane prišla na Harvard je bila pomembna pomoč mentorjev, ki so mi že med dodiplomskim študijem širili obzorja. Kasneje pa kot doktorski študentki računalništva na ljubljanski univerzi omogočili, da sem raziskave lahko opravila v tujini, denimo v Londonu, Houstonu in Torontu''.

Doda, kako pomembna je vloga mentorja, saj mlademu znanstveniku pomaga tako pri reševanju raziskovalnih vprašanj kakor tudi pri usmerjanju za nadaljnjo karierno pot. Svojo profesorsko mesto na Harvardu jemlje ne samo kot čast, ampak tudi kot pomembno poslanstvo, da čim več svojim študentom omogoči podobno izkušnjo, kot jo je imela sama. Zagnanost svojih študentov jo najbolj razveseljuje, saj res vidi da nekaj gradi z njimi. ''Harvard je največje središče znanosti na svetu. Že samo na hodniku, kjer imam svojo pisarno, lahko potrkam na vrata nekaj Nobelovim nagrajencem, kateri so v vrhu znanosti na svojem raziskovalnem področju''. Všeč ji je potek dela na fakultetah v ZDA in dodaja, da: '' Profesorji na Univerzah v ZDA smo neke vrste mali obrtniki, kot, da bi imeli svoj start up. In ta start up gradimo skupaj z doktorskimi študenti.''

Privajanje na nov dom
Vzdušje in življenje v Bostonu je Marinki všeč. Živi blizu morja in blizu zgodovinskega bostonskega pristanišča (Boston Tea Party). Rada se poda na sprehod in raziskuje zgodovino mesta, botanični vrt, parke kjer si rada privošči malico, da se malo odmakne. Navdihujejo jo tudi razni muzeji in galerije, med drugim sta zanimiva prav muzej računalništva na univerzi MIT in naravoslovni muzej 'pri njej' na Harvardu. ''Boston ima v primerjavi z drugimi urbanimi središči v ZDA, zelo bogato zgodovino, ki sega v začetke ameriške države''. Po njenih izkušnjah je Boston mesto odprtih ljudi. Pravi, da v Bostonu živi kar nekaj Slovencev s katerimi je že navezala stike. ''Stiki s Slovenci kjer si začneš znova postavljati življenje zelo pomembni, saj predstavljajo vez z domovino''. 

Znanost nam odpira oči
Marinka se skozi svoje delo vsakič znova zaveda kako pomembna je znanost. Pomaga nam bolje razumeti svet in življenje v vseh svojih oblikah. ''Nekaj posebnega je, ko se ob novem odkritju zaveš, da tisti trenutek veš nekaj, česar ne ve nihče drug na svetu''. Skrivnost, ki je tisti hip samo tvoja. Pravi, da mora vsak znanstvenik biti sposoben razlage, ker lahko le tako širi znanje in povečuje zaupanje v znanost. 

 

Cambridge

Cambridge

Cambridge je svetovno znan kot sedež dveh najprestižnejših univerz na svetu: Univerza Harvard in Univerza Ivy League.

Tehnološki inštitut Massachusetts Institute of Technology (MIT) se prav tako nahaja v Cambridgeu in je prav tako visoko uvrščen med najboljše svetovne univerze.

Trg Kendall Square v bližini MIT v vzhodnem delu Cambridgea je zaradi velike koncentracije zagonskih podjetij, ki so tam nastala od leta 2010, poimenovan "najbolj inovativna kvadratna milja na planetu".

Zaradi bližine univerz je Cambridge postal tudi središče neprofitnih skupin, med drugim National Bureau of Economic Research, Smithsonian Astrophysical Observatory, Lincoln Institute of Land Policy in Cultural Survival.