Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Katya Mezek

San Francisco - California, CA

Odvetnica za gospodarsko pravo, ustanoviteljica podjetja Leks LawRodila sem se leta 1982 v Londonu, slovenskemu pevcu in skladatelju Aleksandru Mežku ter ameriški pisateljici in ilustratorki Karen Hunt. Starša sta  se ločila ko sem imela štiri leta in skupaj z mamo sem se preselila v Kalifornijo, kjer je prej živela, vsako leto pa me je pripeljala v Slovenijo, da sem lahko obiskala očeta in ostale sorodnike. Ko sem bila starejša sem začela potovati sama in vedno sem čutila močno povezavo s Slovenijo, še posebej z Gorenjsko, kjer živi moja družina. Gore, reke in jezera so mi vedno pomenili nekaj posebnega in vedno se jih veselim, saj predstavljajo oddih od mestnega življenja, ki ga imam v Združenih državah.

Zame ne velja rek »jabolko ne pade daleč od drevesa« saj sem kljub umetniškim staršem študirala finance in nato nadaljevala s pravom. Leta 2009 sem diplomirala na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Po diplomi sem začela kot odvetnica delati v odvetniški pisarni v Los Angelesu. Med šolanjem in službo nikoli nisem imela časa, da bi več časa preživela v Sloveniji, svoje obiske sem običajno omejila na nekaj tednov. Vedno sem imela močno željo po tem, da bi bolje izkusila svoje slovenske korenine, z leti pa se je ta želja le še okrepila. Leta 2010 sem se odločila, da poletje preživim v Sloveniji. V tem času sem opravljala pripravništvo pri Avbreht, Zajc in partnerji v Ljubljani ter obiskovala tečaj slovenščine. Ob koncu poletja me je moj mentor predlagal za odprto pozicijo svetovalca v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires v Kranju. Iz Los Angelesa sem se prijavila na delovno mesto in povabili so me na razgovor. Brez obljube delovnega mesta sem se odločila, da pustim svojo službo v Los Angelesu, prodam stanovanje in se preselim v Slovenijo. Razen dobrega občutka in odločenosti, da dobim to službo nisem imela ničesar. Poletje, ki sem ga preživela v Sloveniji je name naredilo velik vtis in nisem bila še pripravljena, da odidem. Na srečo so se mi sanje uresničile in dobila sem mesto v Goodyearu. Nekaj časa sem delala tam, nato pa sem kot odvetnica delala tudi v Ljubljani pri Odvetnikih Šelih & Partnerji. Čez nekaj let sem se odločila, da se vrnem v Los Angeles in se posvetim svoji karieri. Vendar Slovenije nisem pustila za seboj, daleč od tega. Ustanovila sem majhno podjetje imenovano Leks Global Consulting, katerega namen je pomagati slovenskim podjetjem, ki bi se rada razširila v ZDA. Verjamem, da sem kot pol Slovenka in pol Američanka, ki živi v Združenih državah in razume Slovensko kulturo, lahko v pomoč takšnim podjetjem in upam, da bomo lahko zgradili most med ameriškim trgom in Slovenijo. Leta 2015 sem se preselila v Bay Area in kot odvetnica začela delati v odvetniški pisarni v San Joseju. Želela sem si, da bi lahko razširila Leks Global Consulting in začela delati na svojem. V letu 2018 mi je to končno uspelo. Ustanovila sem novo podjetje Leks Law, ki je samostojna odvetniška pisarna v Bay Area. Sedaj pomagam strankam v Združenih državah in tujim podjetjem, s poudarkom na Sloveniji, pri potrebah njihovih podjetij, ki obsegajo vse od ustanovitve podjetja do pomoči pri združevanju, prevzemanju in zahtevnih finančnih poslih. Slovenijo obiščem približno enkrat letno ter nadaljujem svoje delo, s katerim poskušam okrepiti vezi med Slovenijo in Združenimi državami ter doseči, da bosta tadva trga postala bolj transparentna in dostopna drug drugemu.

 

 

San Francisco

San Francisco

San Francisco je kulturni, komercialni in finančni center Severne Kalifornije na zahodni obali Združenih držav ter 13. najbolj naseljeno mesto v ZDA. Zelo priljubljena turistična destinacija je znana po svežih poletjih, megli, več kot 50 strmih hribih, od katerih je najvišji Mount Davidson, zanimivi arhitekturi in znamenitostih, kot so svetovno znani Golden Gate Bridge, Alcatraz Federal Penitentiary, Fisherman's Wharf in kitajska četrt. V začetku leta 2018 je bil prepoznan kot eden od dveh mest z najmočnejšim gospodarskim sistemom v Združenih državah. Je tudi eden od glavnih petih sedežev  bančnih institucij in različnih podjetij. Mestna ekonomija vključuje turizem, finančne dejavnosti in napredno tehnologijo, ki so ključni za dohodke mesta.

Več o mestu San Francisco