Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Srečko “Lucky” Vidmar

Denver - Colorado, CO

Pravnik za nove tehnologije in častni konzul Republike Slovenije v DenverjuRodil sem se slovenskima staršema  leta 1972 v Puli, v mestu na Jadranu, ki je danes del Hrvaške. Leta 1989 sem preko srednješolske izmenjave prvič prispel v Kolorado. Leto kasneje sem se dokončno odločil za selitev v ZDA. Vpisal sem se na University of Colorado at Boulder, kjer sem v letih 1994 in 1997 diplomiral in magistriral iz računalništva. Po končani izobrazbi sem se zaposlil kot svetovalec za razvoj programske opreme, s poudarkom na področju izboljševanja odzivnosti države v primeru naravnih nesreč.

Leta 2003 sem pridobil diplomo iz prava na University of Denver College Law, z dodatnim opravljenim semestrom na Hague Academy of International Law. Trenutno sem zaposlen kot odvetnik v Hogan Lovells US LLP. Specializiran sem za področje programske in strojne opreme, v okviru česar se ukvarjam s patenti, avtorskimi pravicami, blagovnimi znamkami in spori glede poslovnih skrivnosti.

Do pred kratkim sem bil član šolskega sveta odvetniške zbornice zvezne države Kolorado ter predsedujoči mednarodne sekcije celotne zbornice. Sem član upravnega odbora v Nanda Center for International Law na University of Denver Sturm College of Law.

Leta 2011 me je Vlada Republike Slovenije imenovala za slovenskega častnega konzula v Koloradu. V tej vlogi slovenskim državljanom v Koloradu zagotavljam konzularne storitve ter poglabljam ekonomske, vojaške, kulturne in izobraževalne vezi med Slovenijo in Koloradom. 

Poleg angleščine tekoče govorim tudi slovensko in hrvaško ter se znam sporazumevati v italijanščini. S ženo Aubrey Ardema živiva v zgodovinski soseski Five Points v centru Denverja.

Denver

Denver

Denver je največje in glavno mesto zvezne države Kolorado. Denver ima vzdevek Mile-High City, saj je njegova uradna nadmorska višina natanko eno miljo nad morsko gladino, kar ga postavlja med eno najvišje ležečih večjih mest v ZDA.  Leta 2013 je bilo v mestu 649.495 prebivalcev, kar ga uvršča na 22. najbolj naseljeno mesto v ZDA.  Denver je najbolj naseljeno mesto v radiju 800 km in tretje najbolj naseljeno mesto na območju Mountain West.
Gospodarstvo Denverja delno temelji na geografskem položaju in njegovi povezavi z glavnimi prometnimi sistemi. Ker je Denver največje mesto v okolici, je postal naravna lokacija za skladiščenje in distribucijo blaga ter storitev tako v Mountain States (gorskih zveznih državah) ter v Southwest States (jugozahodnih zveznih državah) kot tudi v vseh zahodnih državah. Korist za distribucijo predstavlja tudi dejstvo, da je Denver skoraj enako oddaljen od velikih mest na srednjem zahodu, na primer Chicaga in St. Louisa in nekaterih večjih mestih na zahodni obali, kot sta Los Angeles in San Diego. Ključne industrije prisotne v mestu so vesoljska, telekomunikacije in razvoj tehnologij.
V preteklih letih je mesto postalo sedež številnih velikih korporacij v osrednjem delu ZDA, zaradi česar je Denver ključna trgovska točka za državo. Denver se vedno znova uvršča na vrh lestvice Forbesovih "najboljših krajev za podjetja in razvoj kariere."

Več o mestu Denver