Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Boston - Massachusetts, MA

Anton Mavretič

Profesor, raziskovalec in inovator na MIT in centru za vesoljske raziskave na Univerzi Boston

Anton Mavretič je bil slovenski znanstvenik, rojen 11. decembra 1934, v Metliki. S študijem elektro-inženiringa je pričel na Univerzi v Ljubljani, vendar je v drugem letniku odšel v Denver, kjer je diplomiral leta 1959 in pridobil znanstveni magisterij leta 1961. Doktoriral je z disertacijo o merjenju elektronov v D plasti ionosfere na Pennsylvania State University leta 1968.
Bil je profesor in raziskovalec na centru za vesoljsko fiziko na Univerzi v Bostonu. Od junija 2007 je bil tudi dopisni član Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti. Leta 1985 je ustanovil svoje svetovalno podjetje SIAT Boston LLC.  Med leti 1968 in 1979 je delal za MIT center za vesoljske raziskave po pogodbi z ameriško vesoljsko agencijo NASA in prispeval k vesoljskim misijam  Voyager 1 in Voyager 2. 

Njegova največja prelomnica je bila, ko je pri 22 letih zapustil Slovenijo in odšel v prostrano deželo ZDA. Po pričetku dela na MIT centru za vesoljske raziskave je spoznal veliko odličnih in vplivnih ljudi, med drugimi svojega mentorja Prof. Dr. Herbert Bridge-a, ki je bil odličen vodja, znanstvenik in prijatelj. Povabil ga je k delu v njegovi skupini za misije Voyager. Eden izmed vzornikov Antona Mavretiča je bil prof. Dr. James Anderson z univerze Harvard, ki ga je prav tako povabil k svoji skupini, ki je delala na oblikovanju instrumenta za merjenje tanjšanja ozonske plasti v zemeljski atmosferi. Spominja se ga kot odličnega vodja in čez časa dobrega prijatelja. Njegova skupina znanstvenikov in inženirjev je bila v času iskanja odgovorov o tanjšanju ozonske plasti najboljša. 

Mavretič je v letih od 1972 do 1979 sodeloval z Naso; na področju mikroelektronike je v okviru projektov Voyager 1 in Voyager 2 sodeloval pri izdelavi plazemskega spektrometra (PLS – Plasma Spectrometer), naprave za merjenje Sončevega vetra. Nato se je zaposlil na Univerzi v Bostonu, kjer je deloval kot profesor za elektroniko, načrtovanje čipov in razvoj integriranih vezij zelo visoke stopnje integracije (VLSI – very large scale integration) ter raziskovalni sodelavec Centra za vesoljsko fiziko. Leta 1981 so ga proglasili za profesorja leta, bil pa je tudi član znanstvenih ustanov največjega mednarodnega ugleda. Od junija 2007 je bil tudi dopisni član SAZU, 23. junija 2015 pa mu je predsednik Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge RS. Umrl je leta 2019 v 84. letu starosti.

 

 

 

 

Boston

Boston
Boston

Boston je glavno in največje mesto v zvezni državi Massachusetts. Kot največje mesto v Novi Angliji, pokriva 48 kvadratnih milj (124 km2) z ocenjeno populacijo 645.966 v letu 2014, kar ga uvršča na 24. mesto v ZDA. Mesto samo pa je središče bistveno večjega metropolitanskega območja imenovano Greater Boston, kjer živi 4,5 milijona ljudi in velja za deseto največje metropolitansko območje v ZDA. Boston je eno najstarejših mest v ZDA in je pomembno pristanišče in proizvodno središče, kot tudi center za izobraževanje in kulturo. Njegova bogata zgodovina pa privablja številne turiste. V Bostonu so se zgodili številni mejniki, med njimi prva ameriška javna šola “Boston Latin School” (1635) in prvi ameriški kolidž “New College” (danes univerza Harvard, 1636).
Na območju Bostona je veliko šol in univerz, zaradi katerih je Boston mednarodno središče visokega šolstva, medicine in je vodilno mesto v svetu na področju inovacij. Gospodarska podlaga Bostona vključuje tudi finančne in poslovne storitve in dejavnosti ameriške vlade. Čeprav Boston spada med mesta z najvišjimi stroški življenja v ZDA, je še vedno visoko na svetovni lestvici najbolj ugodnih mest za življenje.

Več o mestu Boston