Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

John P. Vidmar

Chicago - Illinois, IL

Častni konzul Republike Slovenije v zvezni državi Illinois in predsednik uprave IPSOS USA Public AffairsMama je v ZDA prišla leta 1949 iz Predoselj pri Kranju. Leto kasneje ji je sledil še oče, ki je do tedaj živel v vasi Gradenc pri Žužemberku.

Na Cleveland State University sem diplomiral iz politologije in sociologije, kar sem dve leti kasneje na University of Chicago nadgradil še z magisterijem z istega področja. Akademsko izobraževanje sem končal na University of Illinois leta 1985, z doktoratom iz analize javnih politik. Na univerzi sem ostal še 7 let. V tem času sem delal kot predavatelj in kot pomočnik vodje za analizo podatkov. Za Synovate in kasneje Ipsos USA Public Affairs delam že skoraj 30 let. Začel sem kot raziskovalec javnih politik, nato pa sem napredoval do predsednika uprave pri Ipsos USA. Trenutno svetujem sodelavcem pri kompleksnih razvojnih programih.

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Ko sem bil še otrok, mi je dedek pogosto pripovedoval zgodbe o Sloveniji. Vedno mi je rekel: »Slovenci nismo nič več kot drugi narodi, ampak manj pa tudi nismo!«. Bog je ustvaril narode in jim dal identiteto. Če želiš razumeti Boga, moraš razumeti in združiti vse narode. Če pa katerega, tudi slovenskega, uničiš, potem se od njega oddaljiš. Največji razlog, zakaj verjamem v Slovenijo, je dejstvo, da smo ta nauk doumeli, ponotranjili in ovekovečili v slovenski narodni himni. Himna te naše majhne države je namreč edina na svetu, ki poje slavo prijateljstvu med narodi. Slovenci smo narod, ki razume, kaj pomeni večstoletno trpljenje. Razumemo sovraštvo, izkusili smo preganjanje in cenimo mir. Svet se lahko od nas marsikaj nauči.

Slovenija je dom mojih sorodnikov in prijateljev. Ima lepe gore in doline, zame pa je največja vrednost Slovenije v ljudeh – vsi Slovenci, ki sem jih in jih še bom spoznal.

 

Chicago

Chicago

Chicago je največje mesto v zvezni državi Illinois in tretje največje mesto v ZDA. Po popisu iz leta 2013 ima več kot 2,7 milijona prebivalcev, s širšo okolico vred pa 10 milijonov. Chicago je med najpomembnejšimi svetovnimi gospodarskimi središči, je dom drugega največjega poslovnega območja v ZDA in sedež številnih korporacij s seznama Fortune 500. Na gospodarskem področju velja za izjemno raznoliko, saj v mestu ne prevladuje nobena gospodarska panoga. Mesto prednjači na področjih financ, transporta, telekomunikacij, visoke tehnologije in proizvodnje. Oblasti v Chicagu se trudijo zmanjšati birokracijo in druge ovire za zagon podjetij, rezultat tega je kar 180 inkubatorjev in centrov za razvoj podjetništva ter razcvet na področju tehnološkega razvoja – Chicago je bil imenovan za mesto z največjim donosom na investicije v start-up podjetja. Pomembna prednost je tudi dostopnost talentov v mestu, relativno nizki stroški bivanja in urejena prometna infrastruktura.

Več o mestu Chicago