Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Gojko Stare

Potomac - Maryland, MD

Profesor fizike in matematike, delal na področju elektronike in satelitskih komunikacijPo diplomi na Univerzi v Chicagu (Chicago Graduate School of Business, zdaj Booth) sem imel več položajev na področjih trženja, prodaje in poslovnega razvoja, tako v sektorjih elektronike kot v industriji satelitske komunikacije (Bendix, Allied Signal, Motorola, Iridium). Od leta 2000 sem tudi učitelj fizike in matematike na šoli »The Heights«, zasebni deški šoli v mestu Potomac, v zvezni državi Maryland.

ZDA so dežela priložnosti, zaradi svobode, relativno nizke ravni vladnega nadzora in regulacij. Sprejemajo priseljence in novince. Ameriška kultura je hitro spreminjajoča se, z malo predsodkov. Ljudje so ocenjeni predvsem na podlagi kakovosti njihovega dela in ne družinskih vezi ali drugih poznanstev. Tu je prisoten optimizem in pozitiven »can-do« (zmore-se) odnos.

Ob vstopu na ameriški trg se fokusirajte na iskanje niš, specialnih trgov; ne poskušajte tekmovati z velikimi podjetji in nizkocenovnimi proizvajalci. Pri iskanju novih priložnosti sodelujte s slovenskimi priseljenci ter z Američani slovenskega porekla.

 

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Slovenija je čudovit kraj, predvsem za tiste, ki smo v njej odraščali. Ima kar nekaj spektakularnih športnih, umetniških in literarnih dosežkov. Veliko je motiviranih, izobraženih Slovencev, ki trdo delajo, vendar obenem vlada politični kaos. Pomanjkanje vladavine prava, prekomerne obdavčitve in prevelika regulacija ne dopuščajo posameznikom izkoristiti svojih talentov. Občutil sem pomanjkanje samozavesti. Obrambna drža je nacionalna karakteristika.

Slovenija je mlada država z dobrim potencialom, vendar bo potrebnega še kar nekaj dela.

Potomac

Potomac

Potomac je mesto v okrožju Montgomery in je poimenovano po bližnji reki Potomac. Ob popisu iz leta 2010 je tam živelo 44.965 prebivalcev. Leta 2013 je CNNMoney.com Potomac na podlagi povprečnega dohodka na prebivalca imenoval za enega izmed najbolj premožnih mest. Po Forbesovi lestvici je Potomac sedmo najbolj izobraženo manjše mesto v ZDA. Poleg tega  je Bloomberg Businessweek leta 2011 označil Potomac kot devetindvajseto najbogatejšo poštno številko v Združenih državah Amerike. Povezan je s tremi drugimi poštnimi številkami (vse v Upper West Side ali Upper East Side na Manhattnu) v največjo koncentracijo "1 % najbogatejših" v Ameriki. Številni prebivalci Potomaca delajo v bližnjem Washingtonu. Potomac je dom mnogih najboljših zveznih šol, nekatere so uvrščene najvišje tudi na nacionalni ravni.

Več o mestu Potomac