Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Conrad Kogovsek

St. Marys - Pennsylvania, PA

Predsednik in izvršni direktor, Keystone Powdered Metal CompanyPet zanimivih dejstev
- Verjame, da je njegova življenjska zgodba preplet božjih naključij in zavestnih kariernih odločitev, ki jih je sprejel.
- Ker so Conradovi starši nenehno delali, nikoli niso imeli časa, da bi skupaj raziskali svoje družinsko drevo, in tako med njegovim odraščanjem nikoli niso odšli na počitnice niti v ZDA, kaj šele v Slovenijo.
- Sprva je želel delati v banki, vendar je zgradil uspešno kariero v podjetju, ki s kovino v prahu oskrbuje podjetja v avtomobilski industriji.
- Prepričan je, da človeka oblikujejo družinske vrednote, k uspehu pa prispeva podpora družine.
- Trdo delo vidi kot ključno za uspeh v življenju.

Rojen v slovenski družini v Pittsburghu
Conrad se je rodil v katoliški slovenski družini v Pittsburghu leta 1951. Starši niso nikoli študirali. Oče je neutrudno delal, da bi lahko Conradu omogočil študij. Conrad se je brez posebnega razloga odločil za Univerzo Notre Dame, čeprav je oče pričakoval, da bo izbral Univerzo v Pittsburghu. Meni, da je ta odločitev pomenila prvo božje posredovanje.

Šolanje in prve zaposlitve
V času obiskovanja srednje šole in fakultete je opravljal poletno delo v banki v Pittsburghu. Ker se je tam počutil zelo dobro, je nameraval ostati tudi po diplomi. A ko je za to prišel čas, se je nameraval poročiti, izvedel pa je tudi, da plačujejo velika računovodska podjetja njegovim kolegom do 2000 dolarjev na leto več kot banke. Zato je sprejel delo v Price Waterhouse, kar vidi kot drugo božje posredovanje. Tam je delal 7 let. Uspešno je napredoval in bil je zadovoljen, a hkrati tudi zaskrbljen zaradi selitve iz Pittsburgha, ki jo je zahtevala služba. Zato je začel delati pri podjetju Caterpillar v Pittsburghu. Medtem je tudi že sodeloval s podjetjem Keystone in spoznal lastnike, kar mu pomeni tretje božje posredovanje.

Selitev v Keystone in izjemna kariera
Po treh letih dela pri podjetju Caterpillar mu je prijatelj sporočil, da v podjetju Keystone iščejo novega sodelavca, kar mu je vzbudilo zanimanje. Družina je bila pripravljena sprejeti selitev in tako so prišli v Keystone. Po več kot tridesetih letih je Conrad predsednik in izvršni direktor tega proizvodnega podjetja, ki s kovino v prahu oskrbuje podjetja v avtomobilski industriji, večinoma iz severne Amerike. Aktiven je bil tudi v različnih svetih, med drugim v svetu ELK Country Catholic School System, finančnem odboru St. Marys Parish, St. Marys Area United Way in St. Marys Country Clubu.

Mnenje o ZDA
Meni, da ZDA omogočajo priložnost vsakemu, ki je pripravljen trdo delati in se izobraževati, kar je ključno za karierni uspeh. Poleg tega družinske vrednote oblikujejo človeka in prepričan je, da če družina ponuja takšno podporo, kot jo je njemu, lahko vsakdo pridobi izobrazbo. Verjame, da so tehnologija, inovativnost, stroški/cena in kakovost ključ do uspeha na trgu ZDA, sodelovanje z ameriškim podjetjem pa najboljši način vstopa na trg.

Mnenje o Sloveniji
Ker nikoli ni bil v Sloveniji, njegovo mnenje temelji na pogovorih z ljudmi, ki so jo že obiskali, in na tem, kar je prebral o Sloveniji in njeni ekonomiji. Meni, da je Slovenija oaza svobode, družine in priložnosti v delu Evrope s sicer velikimi izzivi. V Pittsburghu, njegovem domačem mestu, in Clevelandu, kjer živijo člani njegove družine, se niso veliko pogovarjali o »stari deželi«, vendar so imele vse te družine skupne vrednote, ki so izvirale iz Slovenije.
 

St. Marys

St. Marys

St. Marys je mesto v okrožju Elk v Pensilvaniji. Sprva majhno mesto, naseljeno večinoma z bavarskimi rimokatoliki, je bilo ustanovljeno leta 1842. Je dom pivovarne Straub in prvega benediktinskega samostana v ZDA. Leta 1992 se je mestu St. Marys pridružilo okrožje Benzinger in ga vključilo v mesto, čeprav velik del območja še vedno predstavlja divjina.

Kljub temu, da je drugo največje mesto po območju v Pensilvaniji za Filadelfijo, je zaradi nizke populacije eno najmanj gosto naseljenih mest v zvezni državi.

St. Marys je eno redkih krajev vzhodno od reke Mississippi, kjer je dovoljen lov na divje jelene.

Območje je znano po ponudbi različnih dejavnosti na prostem, vključno s potoki, polnimi postrvi, in državnimi lovišči znotraj meja mesta.
 

Več o mestu St. Marys