Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Conrad Kogovsek

St. Marys - Pennsylvania, PA

Predsednik in izvršni direktor, Keystone Powdered Metal CompanyVerjamem, da je moja življenja zgodba preplet božjih naključij in zavestnih kariernih odločitev, ki sem jih sprejel.

Rojen sem bil v trdno katoliško slovensko družino v Pittsburghu leta 1951. Moji starši niso študirali. Oče je bil druga generacija v ZDA in je neutrudno delal, da bi lahko študiral. Odločil sem se za Univerzo Notre Dame, kljub temu, da nisem imel nobenega posebnega razloga za to. Moj oče je pričakoval, da bom izbral Univerzo v Pittsburghu, a vendar sem šel v Notre Dame. To je bilo prvo božje posredovanje.

V času obiskovanja srednje šole in fakultete sem opravljal poletno delo v banki v Pittsburghu. Ker sem se tam počutil zelo srečnega, sem nameraval ostati del njihovega kolektiva tudi po diplomi. Ko je prišel čas za to, sem se nameraval poročiti in izvedel, da plačujejo velika računovodska podjetja mojim kolegom do 2000 dolarjev na leto več kot banke. Ta majhna vsota me je prepričala, da sem sprejel delo v Price Waterhouse. To je bilo drugo božje posredovanje.

V podjetju Price Waterhouse sem delal 7 let. Tu sem bil zadovoljen, saj sem uspešno napredoval, a hkrati zaskrbljen, zaradi službeno potrebne selitve iz Pittsburgha. Price Waterhouse sem zapustil in začel delati pri prodajalcu traktorjev Caterpillar v Pittsburghu. Že med delom pri prejšnjem podjetju sem sodeloval s podjetjem Keystone in spoznal lastnike. Tretje božje posredovanje.

Po treh letih dela pri prodajalcu traktorjev mi je prijatelj sporočil, da na Keystone-u iščejo novega sodelavca, kar je v meni vzbudilo zanimanje, saj sem poznal podjetje, družino in tudi delo je bilo zanimivo. V tistem času je bila moja družina pripravljena sprejeti selitev in tako sem prišel v Keystone. Sedaj, po več kot tridesetih letih sem predsednik in izvršni direktor tega proizvodnega podjetja, ki s kovino v prahu oskrbuje podjetja v avtomobilski industriji, večinoma iz severne Amerike.

Poleg opisanega sem bil in še vedno sem aktiven tudi v različnih svetih, med drugim v svetu ELK Country Catholic School System, finančnem odboru St. Marys Parish, St. Marys Area United Way in St. Marys Country Club-u.

ZDA omogočajo priložnost vsakemu, ki je pripravljen trdo delati in se izobraževati, kar je ključno za karierni uspeh. Poleg tega družinske vrednote oblikujejo človeka in če družina nudi takšno podporo, kot jo je meni, lahko vsakdo pridobi izobrazbo. Širina in obseg gospodarstva ZDA prav tako omogočata motiviranim posameznikom, da se razvijajo na svojem področju, če so za to pripravljeni delati.

Tehnologija, inovativnost, stroški/cena in kakovost so ključ do uspeha na trgu ZDA. Sodelovanje z ameriškim podjetjem, ki prepozna vaš prispevek k tem štirim področjem, je najboljši način vstopa.

 

Kako vidite Slovenijo?

Moji starši in širša družina so nenehno delali. Nikoli niso imeli časa, da bi raziskali svoje družinsko drevo ali potovali. Ko sem odraščal, nikoli nismo odšli na počitnice niti v ZDA, kaj šele v Slovenijo. Zato moj pogled na Slovenijo temelji na pogovorih z ljudmi, ki so državo že obiskali in na tem, kar sem prebral o Sloveniji in njeni ekonomiji. Menim, da je Slovenija oaza svobode, družine in priložnosti v delu Evrope s sicer velikimi izzivi. V Pittsburghu, mojem domačem mestu in Clevelandu, kjer živijo člani moje družine, poznam slovenske soseske, kot je ta v kateri sem odraščal. Nismo se veliko pogovarjali o »stari deželi«, a vendar so imele vse te družine skupne vrednote, ki so prihajale iz Slovenije.

St. Marys

St. Marys

St. Marys je mesto v Elk Countyju v Pennsylvaniji.  Ob popisu iz leta 2010 je njegovo prebivalstvo štelo 13.070 oseb. Mesto St. Marys je bilo ustanovljeno 8. decembra 1842 kot majhno, bavarsko katoliško mesto. Je dom Pivovarne Straub in prvega benediktinskega samostana v Združenih državah Amerike. Leta 1992 se je mestu St. Marys pridružilo okrožje Benzinger in se nato registriralo kot mesto, čeprav je velik del območja še vedno divjina.

St. Marys je eden od redkih krajev vzhodno od reke Mississippi, ki omogoča lov divjih losov. Območje je znano po tem,da nudi raznolike dejavnosti na prostem, vključno s potoki polnimi postrvi in državnimi lovskimi zemljišči znotraj mestnih meja.

Več o mestu St. Marys