Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Joseph Bon

St. Marys - Pennsylvania, PA

Solastnik podjetja Bon Fabricating and Construction, Inc.Moji stari starši so vsi emigrirali iz Slovenije v ZDA. Žal so zaradi selitve izgubili kontakt s člani družine, ki so ostali v Sloveniji. To se je spremenilo, ko je moj oče prejel pismo od svojih bratrancev iz Slovenije. Skupaj z mojo mamo sta se odpravila v domovino mojih dedkov in babic ter ponovno vzpostavila stike z družino v Sloveniji. Seveda je že obstajala jezikovna pregrada, vendar je mladina že znala angleško, tako da sta imela hišne prevajalce. Od takrat naša dva konca družine redno obiskujeta drug druge, enkrat v Sloveniji, drugič v ZDA. Mogoče bova tudi z ženo enkrat odpotovala v deželo na sončni strani Alp.

Kariero sem začel, ko sem se kot devetnajstletnik vpisal na petletno pripravništvo za vodovodnega inštalaterja. Želel sem tudi učiti, zato sem opravil še dodatno izobrazbo za inštruktorja. Leta 1979 sem skupaj z mlajšim bratom ustanovil gradbeno podjetje. Začetki so bili težki. Žena je čez dan delala, jaz pa sem zvečer učil pripravnike. Brez trdega dela nama ne bi uspelo. Na ta način sva preživela in vlagala v podjetje. Preživeli smo globalizacijo in še danes uspešno obratujemo. Po devetih letih dela sem postal član upravnega odbora storitvene industrije za področje vodovodnega inštalaterstva, ki pokriva zahodno Pensilvanijo. Služil sem tudi v svetu za pripravnike in bil osem let predsednik celotnega odbora. V enaindvajsetih letih sem bil v sedmih sindikalnih pogajanjih, tudi na državnem nivoju.

Delo z pripravniki v okviru upravnega odbora je bila velika priložnost zame. Tri šole z petindvajsetimi učitelji in stopetindvajsetimi študenti so zagotovili kvaliteto in številčnost vodovodarjev in vodovodnih inštalaterjev v zahodni Pensilvaniji.

 

Kako vidite Slovenijo?

Pred kratkim je del moj družine obiskal dolino reke Mirne in okolico. Ko smo skupaj pregledovali slike, so izstopali prelepa narava, stare domačije in moderna gospodarska središča. Podjetniški duh je prisoten tako pri nas v ZDA kot pri Slovencih. Ne nazadnje so člani moje družini, ki živijo v Sloveniji, ustanovili uspešno podjetje, ki se ukvarja z polžerejo. Prisotno je zavedanje, da lahko vsakdo ustanovi podjetje in uspe, kar je ključnega pomena za obstoj zdrave podjetniške skupnosti.

St. Marys

St. Marys

St. Marys je mesto v Elk Countyju v Pennsylvaniji.  Ob popisu iz leta 2010 je njegovo prebivalstvo štelo 13.070 oseb. Mesto St. Marys je bilo ustanovljeno 8. decembra 1842 kot majhno, bavarsko katoliško mesto. Je dom Pivovarne Straub in prvega benediktinskega samostana v Združenih državah Amerike. Leta 1992 se je mestu St. Marys pridružilo okrožje Benzinger in se nato registriralo kot mesto, čeprav je velik del območja še vedno divjina.

St. Marys je eden od redkih krajev vzhodno od reke Mississippi, ki omogoča lov divjih losov. Območje je znano po tem,da nudi raznolike dejavnosti na prostem, vključno s potoki polnimi postrvi in državnimi lovskimi zemljišči znotraj mestnih meja.

Več o mestu St. Marys