Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Andrej Košmrlj

Princeton - New Jersey, NJ

Docent Univerze Princeton na fakulteti za strojništvo in vesoljsko inženirstvo, član Princetonovega inštituta za znanost in tehnologijo materialovPet zanimivih dejstev
-  Izjemna karierna pot se je razvila iz ljubezni do fizike pravzaprav že v osnovni šoli.
- V ZDA je ostal na predlog mentorja, ki mu je svetoval opravljanje postdoktorskega študija v ZDA namesto v Evropi, saj bi na ta način lažje dobil delo kot professor v ZDA.
- Zelo rad ima Boston, ker daje pridih starega mesta, še nekoliko ljubše pa mu je življenje v Princetonu, kjer je veliko narave, ki jo obožuje.
-  Pravi, da je njegov priimek za tujce prava nočna mora. Ponavadi izgovorijo nekaj podobnega kot Kosmirldž. Zato ga največkrat kličejo po imenu, študenti pa mu preprosto rečejo profesor.
-  Je strasten športnik. V prostem času med drugim rad igra košarko in nogomet. Kot otrok je osem let treniral smučarske skoke. Igra tudi hokej na ledu in se redno udeležuje maratonov.

Študijska leta in pot v ZDA
Na UL je diplomiral iz fizike s povprečno oceno deset. Izobraževanje je nadaljeval z doktorskim študijem fizike na MIT (Massachusetts Institute of Technology) v ZDA. Prijavil se je za prestižne štipendije, a neuspešno. A je bil nek zelo priznan profesor v komisiji na Harvardu nad njim tako navdušen, da mu je ponudil mesto za postdoktorski študij. Predava na fakulteti za strojništvo in letalsko tehniko na Univerzi Princeton. 

Priznana članstva in nagrade
Je član mnogih društev, kot so APS - Ameriško fizikalno društvo, MRS - Društvo za raziskave materialov, SES - Društvo inženirskih znanosti in SIAM - Društvo za industrijsko in uporabno matematiko. Prejel je tudi mnogo nagrad:, med njimi NSF CAREER – najprestižnejšo nagrado ameriške znanstvene fundacije NSF za docente, ki uspešno povezujejo odlične raziskave z izobraževalnim programom. 

Raziskovalni projekti 
Zanimajo ga predvsem teoretične in računalniške raziskave kompleksnih sistemov. Trenutni projekti vključujejo mehaniko metamaterialov ter vlogo mehanike v bioloških sistemih. 

Slovenska skupnost v New Yorku
Redno sodeluje s Slovenijo v sklopu društev ASEF in VTIS, preko katerih se je tudi spoznal s Slovensko skupnostjo. Največjo razliko s Slovenijo vidi v tem, da so na Princetonu vse fakultete na kupu, profesorji pa bolj povezani. Ostaja v stiku s prijatelji iz otroštva in ko dvakrat letno obišče Slovenijo, to izkoristijo za kakšno igro odbojke, košarke, nogometa ali pa za kolesarjenje.

 

Princeton

Princeton

Naselje Princeton je občina s statusom mestnega volilnega okraja (borough) v okrožju Mercer v zvezni državi New Jersey. 

Nastalo je pred ameriško revolucijo kot Stony Brook. Med vojno za neodvisnost je leta 1777 potekala bitka pri Princetonu, v kateri so revolucionarji pod poveljstvom Georgea Washingtona dosegli manjšo zmago, ki je pomembno prispevala k umiku Britancev iz južnega New Jerseyja. 

Po popisu leta 2021 je v Princetonu 30.872 prebivalcev.

Leži v osrednjem delu zvezne države ob pomembnih prometnicah, ki vodijo v metropoli New York in Philadelphio. Glavno mesto New Jerseyja je Trenton.

Princeton je znan zlasti kot sedež elitne Ivy League Univerze Princeton, ustanovljene leta 1746, ki je kraj uveljavila tudi kot kulturno središče. V Princetonu je tudi Inštitut za napredni študij, kjer je Albert Einstein opravil svoje zadnje delo.

Več o mestu Princeton