Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Michael Jolic

Cleveland - Ohio, OH

Partner v odvetniški pisarni Sharon & Kalnoki LLCV ZDA sem prišel, ko sem bil v zadnjem letniku srednje šole. Po maturitetni diplomi na Chagrin Falls High School nisem imel druge izbire, kot da se zaposlim, saj sem se moral sam preživljati. Prvo službo sem dobil pri eni največjih odvetniških družb s srednjega zahoda v ZDA, ki se ukvarja predvsem s priseljenci, kjer sem delal kot pravni asistent. Poleg svoje redne zaposlitve sem nadaljeval tudi z izobraževanjem in sicer z obiskovanjem univerze kot izredni študent. Po pridobljeni diplomi sem bil sprejet na Cleveland Marshall College of Law ter na Akron School of Law. Odločil sem se za študij na Akron School of Law in tam dokončal doktorat iz prava. Prav tako sem po svoji končani diplomi pridobil državno licenco za odvetnika v zvezni državi Ohio. Trenutno sem partner pri Sharon & Kalnoki LLC, prestižni odvetniški pisarni s podružnicami v Independencu, predmestju Clevelanda, ki se ukvarja z zakonodajo o priseljevanju ter s priseljenci.

ZDA so edinstvena država, saj zagotavljajo enake možnosti za vse, ne glede na to, iz katere države si prišel. Iz osebnih izkušenj vem, da je temu res tako. Kot priseljenec, rojen v Sloveniji, sem v mladosti odpotoval v Združene države Amerike ter našel način, da sem se lahko preživljal med tem, ko sem se šolal na podiplomski ravni. Pri svojih 35. letih pa sem postal partner v odvetniški pisarni.

Ob vstopu na ameriški trg svetujem, da zberete dovolj podatkov in se pozanimate o postopku imigracije v ZDA preden se odločite za tako velik in pomemben korak v vašem življenju. Upoštevajte pravila oz. zakone, tudi če se vam zdi izpolnjevanje le-teh še tako neprijetno. V ZDA poiščite ključne osebe, ki vam lahko pomagajo pri izpolnitvi vaših ciljev.

 

Kako vidite Slovenijo?

Slovenija je lepa dežela, ki leži v osrčju Evrope. Ima dostop do Jadranskega morja in predstavlja most do zahodne Evrope. Slovenija ponuja edinstveno priložnost za posameznike in podjetja, ki iščejo dostop do evropskih trgov. Slovenci so ponosni ljudje, ki imajo dostop do uglednih izobraževalnih ustanov kot sta na primer Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Za tujca Slovenija deluje kot stabilna država z nekaj zelo edinstvenimi turističnimi destinacijami, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta.

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v zvezni državi. Po oceni iz leta 2013 naj bi jih bilo 390.113, kar postavlja Cleveland na 48. mesto v Združenih državah Amerike. Mesto se nahaja v severovzhodnem Ohiu na južni obali jezera Erie, približno 60 milj (97 km) zahodno od meje s Pennsylvanijo. Ustanovljeno je bilo leta 1796 v bližini ustja reke Cuyahoga in hitro postalo proizvodni center, tako zaradi svoje lege ob obali jezera kot tudi zaradi povezave s številnimi kanali in progami. Gospodarstvo je raznoliko in vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstvo in biomedicino. Cleveland je tudi dom Hiše slavnih Rock and Rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Rock & Roll prestolnica sveta ", "C-Town", in bolj zgodovinsko "Šesto mesto" (na vrhuncu v letu 1950, je bil Cleveland 5. najbolj naseljeno mesto v ZDA). 

V severni Ameriki živi okrog 300.000 Slovencev, od tega jih največ živi prav v Clevelandu. Imajo številna društva preko katerih ohranjajo kulturno izročilo svoje domovine. Kljub temu, da jih večina ne govori (več) slovensko, se mnogi od njih še čutijo Slovence in se tako tudi javno opredeljujejo.

Več o mestu Cleveland