Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

New York - New York, NY

Tomaž Šalamun

Tomaž Šalamun je bil eden največjih in tudi v tujini najbolj priznanih slovenskih pesnikov. V svoji karieri je izdal okoli 40 pesniških zbirk in za svoje delo prejel številne nagrade in priznanja, med drugim tudi Prešernovo nagrado leta 1999. Rodil se je leta 1941 v Zagrebu. Živel je v Ljubljani, gimnazijo pa je končal v Kopru. V Ljubljani je leta 1965 končal študij zgodovine in umetnostne zgodovine. Med študijem je sodeloval s skupino OHO (slovenska umetniška skupina), ki je združevala likovnike, literate in druge ustvarjalce in se je predstavljala po vsej nekdanji Jugoslaviji. Z njo je razstavljal v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, New Yorku in samostojno v Kranju. Leta 1969 je opravljal pripravništvo v Moderni galeriji Ljubljana, leta 1971 pa je začel delati kot asistent za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1970 je sodeloval na odmevni razstavi Information v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Kmalu po tem je prejel vabilo na univerzo v Iowi kjer je deloval na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Kasneje je bil na vabilo ameriške umetnostne kolonije Yaddo še nekajkrat v Združenih državah. Tam je nastala več kot polovica njegovih pesniških zbirk. Hitro si je pridobil naklonjenost ameriškega bralstva, ki ga je sprejelo za svojega in ga navaja skupaj s svojimi najboljšimi poeti. Veliko je gostoval po različnih ameriških univerzah, kot so Vermont College, Sarah Lawrence College, Harvard University, Columbia University in drugih. Med leti 1996 in 2000 je bil kulturni ataše Slovenije v New Yorku, v letu 2008 pa je deloval kot gostujoči profesor kreativnega pisanja na univerzi v Richmondu v Virginiji. Umrl je leta 2014 v Ljubljani, v 73 letu starosti.

New York

New York
New York

New York, poimenovan tudi New York City, zaradi lažjega ločevanja od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA in središče metropolitanskega območja New York. Mesto je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. Kot globalno mesto moči ima New York izredno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskovanje, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Je tudi dom sedeža Združenih narodov in kot takšen pomembno središče za mednarodno diplomacijo. New York velja za kulturno in finančno prestolnico sveta. 
New York se nahaja na enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet četrti, Brooklyn, Queens, Manhattan, the Bronx, and Staten Island. Po popisu prebivalstva je v 2013 v New Yorku živelo 8.405.837 ljudi, na površini samo 790 km2, zaradi česar velja New York za najbolj gosto naseljeno večje mesto v ZDA. V New Yorku se govori kar do 800 jezikov, zaradi česar velja mesto tudi za najbolj jezikovno raznoliko na svetu. Mesto sprejme približno 55 milijonov obiskovalcev letno, imena številnih mostov, stolpnic in parkov v New Yorku pa so poznana širom sveta. Od leta 1790 velja za največje mesto v ZDA.

Več o mestu New York