Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Tomaž Šalamun

New York - New York, NY

En največjih in tudi v tujini najbolj priznanih slovenskih pesnikov(1941 – 2014)

Pesnikova zgodnja in študijska leta
Tomaž Šalamun se je rodil leta 1941 v Zagrebu. Živel je v Ljubljani, gimnazijo končal v Kopru in v Ljubljani leta 1965 končal študij zgodovine in umetnostne zgodovine. Med študijem je sodeloval s slovensko umetniško skupino OHO, ki je združevala likovnike, literate in druge ustvarjalce in se je predstavljala po vsej nekdanji Jugoslaviji. Z njo je razstavljal v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, New Yorku in samostojno v Kranju. Leta 1969 je opravljal pripravništvo v Moderni galeriji Ljubljana, leta 1971 pa začel delati kot asistent za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Pesniška kariera
V svoji karieri je izdal okoli 50 pesniških zbirk in za svoje delo prejel številne nagrade in priznanja, med drugim tudi Prešernovo nagrado leta 1999. Tomaž Šalamun je svoje življenje spremenil v nenehno pesnjenje in s seboj dobesedno preplavil življenjsko zavest ne le slovenskih, ampak tudi svetovnih, še posebno ameriških pesniških sodobnikov.

Poseben pomen je zanj imela Amerika
Umetnik je oboževal slikovitost življenja in v pesmi vpletel tako družinske okoliščine in ambiente v rodnem Kopru, konkretna imena iz študijskih časov ter številna intimna in bežna srečanja s soljudmi in pojavi. Posebno pomembna je bila zanj Amerika – z vsem njihovim naravnim in kulturnim izročilom, tudi mehiškim. Na mehiški piramidi je spoznal svojo ženo, slikarko Metko Krašovec. Z vsemi čutili potopljen v bogastvo sveta, je postal sinonim modernega, skrajno lucidnega ter svobodnega in hkrati vsestransko uspešnega ustvarjalca. 

Ambasador poezije, slovenski kulturni ataše v Ameriki in najbolj prevajani slovenski pesnik
Leta 1970 je sodeloval na odmevni razstavi Information v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Kmalu po tem je prejel vabilo na univerzo v Iowi kjer je deloval na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Kasneje je bil na vabilo ameriške umetnostne kolonije Yaddo še nekajkrat v Združenih državah. Tam je nastala več kot polovica njegovih pesniških zbirk. Hitro si je pridobil naklonjenost ameriškega bralstva, ki ga je sprejelo za svojega in ga navaja skupaj s svojimi najboljšimi poeti. Veliko je gostoval po različnih ameriških univerzah, kot so Vermont College, Sarah Lawrence College, Harvard University, Columbia University in drugih. Med leti 1996 in 2000 je bil kulturni ataše Slovenije v New Yorku, v letu 2008 pa deloval kot gostujoči profesor kreativnega pisanja na univerzi v Richmondu v Virginiji. Umrl je leta 2014 v Ljubljani, v 73 letu starosti.

New York

New York

New York, imenovan tudi New York City, da se razlikuje od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA. Živahno mesto je znano po ekskluzivnih trgovinah, bleščečih predstavah na Broadwayu in poslovnih tajkunih. Zaradi velikega prizorišča se ga je prijel vzdevek Veliko jabolko, ki so se ga v svoji glasbi oprijeli tudi jazz glasbeniki.

Je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. New York ima kot globalna sila izjemno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskave, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Tu je tudi sedež Združenih narodov.

Nahaja se v enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet okrožij, Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx in Staten Island. V New Yorku se govori kar 800 jezikov.

Mesto vsako leto obišče približno 55 milijonov obiskovalcev, imena številnih mostov, nebotičnikov in parkov v New Yorku pa so znana po vsem svetu.
 

Več o mestu New York