Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Maja Djorcev Roy

Knoxville - Tennessee, TN

Strokovnjakinja za vino, sommelier, ustanoviteljica Wine Forté



“Kaj, če bi beseda ¨Slovenija¨ postala sinonim za najboljša (v majhnih količinah pridelana) vina na svetu?”

To vprašanje me je vodilo pri karieri še odkar sem bila študentka na oddelku za geografijo na univerzi na Primorskem v Kopru. Takrat sem tudi prvič poskusila nekatera izmed čudovitih, naravnih, organskih in biodinamičnih vin, ki jih proizvajajo slovenski vinarji in takoj sem vedela, da so prav ta vina naš še neodkrit narodni zaklad.
Ni treba poudarjati, da sem bila takoj popolnoma prevzeta. Vsak prosti trenutek sem študirala različne vidike organskega in biodinamičnega vinogradništva in geografijo regije. Po končanem študiju na Univerzi na Primorskem leta 2010, sem si želela razviti osebnih in poslovnih odnosov z vinarji, zato sem naslednje leto potovala od vinograda do vinograda, od države do države. Živela, jedla, delala sem z različnimi vinarji in njihovimi družinami.
Kmalu sem spoznala, da je vinarstvo povezano prav toliko s človeškim prizadevanjem kot z geografijo in zato sem preusmerila študij na ekonomske, socialne in antropološke vidike pridelave grozdja in vina. Avstrija, Italija in Hrvaška so bile v tem času moji domovi – morala sem zgraditi osebne odnose z vinarji, da bi jih lahko predstavljala in promovirala v tujini. 
Obisk vinarjev pa je bila samo polovica enačbe. Za mednarodno prepoznavnost majhnih podjetij oziroma majhne industrije je bilo treba potovati tudi v kraje, kamor se vino izvaža. Tisto poletje sem se zato preselila v London, kjer sem delala v enem od Londonskih barov za organska vina in kjer sem se udeleževala številnih vinskih sejmov.
Po obisku večih sejmov, kjer sem se naučila več o logistiki uvažanja in izvažanja vina, sem spoznala, da majhen obseg proizvodnje vin v Sloveniji predstavlja problem – nekateri izmed slovenskih proizvajalcev napolnijo le nekaj tisoč steklenic letno. Usklajevanje številnih majhnih vinarjev bi tako bila logistična mora, zato sem začela iskati nove načine promoviranja vin v svetu. Spoznala sem, da so takšne nove metode izven mojega strokovnega področja, zato sem se odločila, da se vrnem k študiju, in sicer na Univerzo Tennessee v Knoxville-u, z namenom bolje razumeti medsebojne odnose med lokalnimi vinarji in svetovnim gospodarstvom. Končala sem magistrski študij na oddelku za geografijo na univerzi Tennesse, s specializacijo iz ekonomske geografije. Z željo, da svoje na novo pridobljeno znanje uporabim v praksi, sem postala podiplomski raziskovalec na oddelku za marketing in upravljanje dobavnih verig v Tennessee College of Business, pod mentorstvom Dr. Daniela Flinta, strokovnjaka za globalni marketing in upravljanje dobavnih verig. Skupaj sva objavila članek z naslovom “Marketing Approaches for Small Scale Organic Wine Producers in Slovenia: Proposing the DODS Cluster Model.” (Pristopi trženja za manjše ekološke vinarje v Sloveniji: predlog DODS modela grozdenja). 
Odkar živim v Knoxville-u, sem gostila številne izobraževalne degustacije vin in vinske dogodke na slovenskem konzulatu v Knoxville-u, v vinskih barih, na poslovnih in osebnih dogodkih ter na drugih prizoriščih. Skozi to delo sem ugotovila, da moja strast ne leži v reševanju problemov svetovne vinske industrije s pisanjem člankov, temveč v delu z ljudmi. Tako se je začel moj prestop iz akademskega sektorja v vinsko podjetniške vode.
Trenutno promoviram slovenska vina v Združenih Državah, posebej vina, ki zaradi teritorija izražajo značaj vinskih regij. Delam z organskimi, biodinamičnimi in naravnimi vinarji iz Slovenije, ki proizvajajo vrhunska vina iz avtohtonih in včasih pozabljenih vrst grozdja. Takšne vinarje povezujem z uvozniki in distributerji v ZDA, ki vidijo in cenijo vrednost kakovostnih, v majhnih količinah proizvedenih vin, ki imajo svojo zgodbo. 
Skupaj s slovenskim konzulatom v Knoxville-u sem organizirala in vodila številne vinsko-kulinarične izlete po Sloveniji, za majhne skupine vinskih sladokuscev s celega sveta. Moji trenutni projekti vključujejo izobraževanje o cenjenju vin, pisanje učnih načrtov ter širjenje urnikov in načrtov vinskih poti, da bi naši gosti imeli najboljše možne izkušnje.

Vadite angleško, berite, pišite, glejte filme in storite vse kar lahko, da bi izboljšali svoje besedišče v angleškem jeziku.

Pojdite izven svojega območja ugodja in si zastavite cilje, ki so višji od tistih, ki bi si jih morda zastavili doma. V ZDA je uspeh nalezljiv in vsi okoli vas se bodo veselili vaših uspehov!

Povezujte, pogovarjajte se in delite svojo vizijo s čim več ljudmi. Ko bodo videli, da pripravljate nekaj velikega, vam bodo ljudje tukaj pomagali, še posebej, če vaš projekt lahko povzroči spremembe. Podpirali vas bodo in vam pomagali na poti do cilja.

Bodite radovedni, učite se in postavljajte vprašanja o vsem v svojem novem okolju – od najboljše kave v mestu, do lokalne politike, narodnih novic, najboljših tv oddaj. ZDA so narod ljudi in skupnosti – več kot se naučite in bolj kot se integrirate v okolico, več možnosti imate za uspeh. 

ZDA so absolutno država prihodnosti, če se odločite, da jih kot takšne zaznavate. Evropejci pogosto pozabljamo, kako ogromna država to pravzaprav je in kako veliko je njeno tržišče. Možnosti so neskončne in spodbujam vsakega, ki si tega želi, da poskusi srečo v ZDA in naredi prvi korak.


Kako vidite Slovenijo?

Slovenija je polna lepih pokrajin, čistih mest in ustvarjalnih ter talentiranih ljudi. Slovenija predstavlja nekakšno združitev evropskih kultur, saj je toliko različnih zunanjih vplivov pripeljalo do njene izjemne raznolikosti. Od beneške arhitekture v Kopru do avstro-ogrskih ekscesov v Ljubljani. Slovenija je eden od evropskih skritih biserov – mikrokozmos celotne regije. Poleg tega ima Slovenija nekaj najboljših vin na svetu!
Življenje v ZDA me je neizogibno vodilo k primerjanju obeh držav.  Zdaj, ko živim v ZDA, vidim ogromno priložnosti v naši majhni evropski državi in veliko stvari, ki bi jih lahko delali drugače. Vedno, ko obiščem domovino sem navdihnjena, saj menim, da se kolektivna zavest Slovenije spreminja in počasi prepoznava resničen potencial države. 
Mislim, da je čas, da Slovenija začne širiti svoje cilje in naredi nekaj drznih, pogumnih odločitev. Spremembe so vedno težke, a če jih Slovenija ne poskuša narediti, nikoli ne bo imela priložnosti za rast. Ena najpomembnejših stvari, ki sem se jih naučila v ZDA je moč skupnosti ter timskega dela – sodelovanja in podpiranja kolegov. Zdi se, da Slovenci nimajo občutka ponosa ob uspehu njihovih bližnjih – morali bi razumeti, da če pomagamo drugim, bomo imeli dolgoročno tudi mi od tega korist. Ko bodo Slovenci stopili skupaj in začeli delati skupaj, bodo lahko veliko bolj uspešni. Uspeh Slovenije je v mladih, ki potrebujejo spodbudo in katere je treba spominjati na to, da je uspeh mogoč, tudi v Sloveniji.

Knoxville

Knoxville

Knoxville je mesto v ameriški zvezni državi Tennessee in sedež okrožja Knox. Leta 2013 je imelo mesto populacijo ocenjeno na 183.270, kar ga uvršča na tretje mesto po velikosti v zvezni državi. Knoxville je bil prva prestolnica Tennesseeja. Mesto se je na začetku 19. stoletja borilo z geografsko izolacijo, nato pa je prihod železnice leta 1855 pripeljal do gospodarskega razcveta. Po državljanski vojni je Knoxville hitro rastel kot veliki trgovinski in proizvodni center.

Knoxville je dom vodilnega kampusa Univerze v Tennesseeju, katerega športna ekipa, ki se imenuje "Prostovoljci" ali "Vols", je zelo priljubljena v celotni okolici. V Knoxvillu je prav tako tudi sedež Tennessee Valley Authority, kakor tudi vrhovnega sodišča Tennessee za vzhodni Tennessee. Prav tako je tam sedež več nacionalnih in regionalnih podjetij. Kot eno največjih mest v apalaški regiji se je Knoxville v zadnjih letih situiral kot pomemben repozitorij apalaške kulture in je hkrati eden od prehodov v nacionalni park Great Smoky Mountains.

Več o mestu Knoxville