Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Maja Djorcev Roy

Knoxville - Tennessee, TN

Strokovnjakinja za vino, sommelier, ustanoviteljica Wine FortéPet zanimivih dejstev
- Vprašanje: “Kaj, če bi beseda ¨Slovenija¨ postala sinonim za najboljša (v majhnih količinah pridelana) vina na svetu?” jo je vodilo pri karieri že kot študentko na geografije na univerzi v Kopru. 
- Živela je z vinarji in potovala od vinograda do vinograda, da bi jih bolje spoznala in lažje promovirala v tujini. Iz hobija in strasti ji je uspelo ustvariti poklic.
- V ZDA jo je popeljal študij, tam pa je ostala tudi zaradi svoje ljubezni, odvetnika Tylerja. V Knoxville-u, kjer živita, je odprla svoje podjetje Wine Forté, ki promovira slovenska vina.
- V ZDA najbolj pogreša bučno olje, piransko sol in vonj po morju.
- Doma ima vedno vino Ana cuvee s kmetije Mlečnik.

Vina – slovenski zaklad
Maja Djorčev se je rodila leta 1986 v Celju.V času študija je Maja prvič poskusila nekatera izmed naravnih, organskih vin slovenskih vinarjev in takoj vedela, da gre za slovenski neodkrit narodni zaklad. Vsak prosti trenutek je namenila proučevanju različnih vidikov organskega in biodinamičnega vinogradništva. Po končanem študiju leta 2010, je z željo po razvijanju poslovnih odnosov z vinarji, potovala od vinograda do vinograda, od države do države. Študij je preusmerila na ekonomske, socialne in antropološke vidike pridelave grozdja in vina in v tem času bivala v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem ter želela vinarje, ki jih je obiskovala promovirati v tujini.  Ugotovila je, da mora za mednarodno prepoznavnost majhnih podjetij potovati tudi v kraje, kamor se vino izvaža in se zato preselila v London, kjer je delala v enem od Londonskih barov za organska vina in se udeleževala številnih vinskih sejmov, kjer se je veliko naučila o logistiki uvažanja in izvažanja vin in spoznala, da majhen obseg proizvodnje vin v Sloveniji predstavlja problem.

Študij v ZDA
Z namenom bolje razumeti medsebojne odnose med lokalnimi vinarji in svetovnim gospodarstvom je začela s študijem na Univerzi Tennessee v Knoxville-u, kjer je opravila magistrski študij in specializacijo iz ekonomske geografije ter postala podiplomski raziskovalec na oddelku za marketing in upravljanje dobavnih verig v Tennessee College of Business, pod mentorstvom Dr. Daniela Flinta, strokovnjaka za globalni marketing in upravljanje dobavnih verig, s katerim sta objavila članek z naslovom Pristopi trženja za manjše ekološke vinarje v Sloveniji: predlog DODS modela grozdenja. 

Delo v ZDA in pogled na Slovenijo
V Knoxville-u je gostila številne izobraževalne degustacije vin in vinske dogodke, a kmalu prestopila iz akademskega sektorja v vinsko podjetniške vode. Pričela je promovirati slovenska vina v ZDA, posebej organska, biodinamična in naravna vina iz avtohtonih in včasih pozabljenih vrst grozdja. Slovenske vinarje povezuje z uvozniki in distributerji v ZDA, ki cenijo vrednost kakovostnih vin. Skupaj s slovenskim konzulatom v Knoxville-u je tudi organizirala in vodila številne vinsko-kulinarične izlete za majhne skupine vinskih sladokuscev s celega sveta. Njeni projekti pa vključujejo tudi izobraževanja o cenjenju vin, pisanje učnih načrtov ter načrtov vinskih poti, da bi gosti imeli najboljše možne izkušnje. ZDA vidi kot absolutno državo prihodnosti z neskončno možnosti. Slovenijo vidi  kot polno lepih pokrajin, čistih mest in ustvarjalnih ter talentiranih ljudi ter kot nekakšno združitev evropskih kultur. Prepričana je, da ima Slovenija nekaj najboljših vin na svetu in je čas, da začne širiti svoje cilje. 
 

Knoxville

Knoxville

Knoxville je mesto v ameriški zvezni državi Tennessee in je bilo prvo glavno mesto Tennesseeja. V začetku 19. stoletja se je spopadalo z geografsko osamitvijo, vendar je s prihodom železnice leta 1855 prišlo do gospodarskega razcveta. Ker je bil Knoxville v zgodnjih 1900-ih glavno središče distribucije marmorja, je njegov vzdevek kmalu postal "Marmorno mesto".

Knoxville je dom vodilnega kampusa Univerze v Tennesseeju, katerega športna ekipa, imenovana "Volunteers" ali "Vols", je priljubljena po vsem območju.

Knoxville se je uveljavil kot pomemben repozitorij apalaške kulture in predstavlja tudi enega izmed prehodov v nacionalni park Great Smoky Mountains.

Je dom neskončnih priložnosti za pustolovščine na prostem, bogate zgodovine ter umetniške in kulturne scene, zaradi česar ga nekateri ljudje imenujejo "mesto ustvarjalcev".

Kulinarična scena je deležna vedno večje nacionalne pozornosti, pa tudi vse večje število žganjarn in obrtnih pivovarn na Knoxvillovi Ale Trail.

Več o mestu Knoxville