Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Erik Horvat

New York - New York, NY

Strokovnjak za nepremičninske investicije in razvoj, vodil sanacijo WTC v New Yorku in izgradnjo One Chase Manhattan Plaza, častni konzul RS v New YorkuOče Mirko Horvat je bil rojen v Sloveniji. Tu je tudi odraščal in se nato kot najstnik preselil v Chicago. Čeprav ni imel formalne izobrazbe, je več let opravljal tri službe hkrati in družini tako zagotovil ugodje življenja v srednjem razredu. Zaradi njegovega žrtvovanja sem imel priložnost študirati, prav tako pa me je naučil delovne etike in kako biti sočuten v življenju.

Izobraževal sem se na področju poslovnih ter finančnih ved ter prvo službo opravljal kot računovodja. Po nekaj letih sem si želel preseči dosedanjo vlogo, zato sem se pridružil družinskemu gradbenemu podjetju v Chicagu. Tam sem se priučil, kako upravljati gradbena dela, voditi ljudi in kako voditi posel oziroma podjetje. Nazadnje sem svoj delež v podjetju prodal, da bi nadaljeval pot in pridobil naziv MBA na Poslovni šoli Columbia v New Yorku (ena najprestižnejših šol v ZDA). Za tem sem delal za razne nepremičninske lastnike in upravitelje, da sem izbrusil svoje sposobnosti. Med drugim sem bil svetovalec za naložbe ter sodeloval pri izgradnji stanovanjskih in industrijskih objektov ter trgovskih centrov. Nedavno sem vodil sanacijo in ponoven razvoj World Trade Centra (WTC) v New Yorku, projekt vreden 20 milijard dolarjev  in velik 15 milijonov kvadratnih čevljev (približno 1.4 milijone kvadratnih metrov). Vodil pa sem tudi izgradnjo znamenite in ikonske pisarniške stolpnice imenovane “One Chase Manhattan Plaza”, vredne 2.2 milijona dolarjev.

ZDA so dežela prihodnosti, saj je na koncu vsak ocenjen ter nagrajen na podlagi opravljenega dela in idej in veliko manj glede na to iz katerega družbenega razreda prihaja.

Ključni nasveti so vzpostavitev lokalnih odnosov v ZDA so trdo delo, strokovnost, prijetnost in urejenost.
 

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Slovenci trdo delajo, so dobrovoljni, atletski in imajo radi naravo. Slovenija je skriti dragulj na najboljši lokaciji v Evropi, saj ima dostop do voda, gorovja, prerij in jam – vse v enem dnevu. Slovenci so tudi ljubitelji zelo dobre lokalne in domače hrane ter odličnega vina.

New York

New York

New York, poimenovan tudi New York City, zaradi lažjega ločevanja od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA in središče metropolitanskega območja New York. Mesto je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. Kot globalno mesto moči ima New York izredno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskovanje, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Je tudi dom sedeža Združenih narodov in kot takšen pomembno središče za mednarodno diplomacijo. New York velja za kulturno in finančno prestolnico sveta. 
New York se nahaja na enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet četrti, Brooklyn, Queens, Manhattan, the Bronx, and Staten Island. Po popisu prebivalstva je v 2013 v New Yorku živelo 8.405.837 ljudi, na površini samo 790 km2, zaradi česar velja New York za najbolj gosto naseljeno večje mesto v ZDA. V New Yorku se govori kar do 800 jezikov, zaradi česar velja mesto tudi za najbolj jezikovno raznoliko na svetu. Mesto sprejme približno 55 milijonov obiskovalcev letno, imena številnih mostov, stolpnic in parkov v New Yorku pa so poznana širom sveta. Od leta 1790 velja za največje mesto v ZDA.

Več o mestu New York