Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Erik Horvat

New York - New York, NY

Izvršni direktor, vodja oddelka za nepremičnine, Americas at The Olayan GroupŠtiri zanimiva dejstva
- Kot študent na Harper College si niti v sanjah ni predstavljal, da bo nekoč vodja sanacije WTC v New Yorku 
- Z ženo Karen, s katero sta sprva živela v predmestju, cenita trdo delo, iskrenost in vztrajnost in sta dokaz, da tudi skromni začetki lahko privedejo do velikih uspehov
- Ne le uspešen poslovnež ampak tudi velik podpornik neprofitnih organizacij na področju umetnosti in družbenega razvoja
- Ambasador prijateljstva med ZDA in Slovenijo

Američan slovenskih korenin s poštenjem in trdim delom do uspešne poslovne poti
Erikov oče Mirko Horvat, rojen v Prlekiji, se je kot najstnik preselil v Chicago. Več let je brez formalne izobrazbe opravljal kar tri službe hkrati, da bi svoji družini zagotovil dostojno življenje z ugodnostmi srednjega razreda. Prav očetova požrtvovalnost je Eriku omogočila možnost študija, hkrati pa še okrepila spoštovanje do delovne etike in pomen sočutnosti.

Na Harper College je med leti 1991 in 1993 študiral poslovne in finančne vede. Da bi zaslužil za nadaljnji študij na Univerzi Purdue, kjer so bile šolnine enormne, je moral trdo garati in se marsičemu odreči, a je danes za to izkušnjo izjemno hvaležen, saj ga je oblikovala v osebo, kakršna si je želel biti.

Sprva je delal kot računovodja, a si po nekaj letih zaželel širšega znanja in se pridružil družinskemu gradbenemu podjetju v Chicagu, kamor ga je vpeljal tast. Kmalu je s svojim izjemnim znanjem postal podpredsednik in solastnik podjetja Triad Electric.

Leta 2002 se je z ženo Karen iz predmestja preselil v New York ter svoj delež v podjetju prodal, da bi lahko nadaljeval pot na Poslovni šoli Columbia v New Yorku, eni najprestižnejših šol v ZDA in leta 2004 pridobil naziv MBA.

Dragocen strokovnjak za nepremičninske naložbe in razvoj
Za tem je Erik delal za različne nepremičninske lastnike in upravitelje in pridobival dragocene izkušnje. Kot razvojni direktor pri Port Authority New York je izpeljal več kot milijardo dolarjev vredne nepremičninske posle in leta 2011 podpisal vodenje sanacije in vzpostavitev WTC v New Yorku, kar nedvomno sodi med njegove največje projekte. Vodil je tudi izgradnjo ikonske stolpnice “One Chase Manhattan Plaza”, ki se danes imenuje 28 Liberty Street ter 550 Madison Avenue. Trenutno je generalni direktor, vodja nepremičnin za Ameriko v korporaciji Olayan.

ZDA - dežela prihodnosti in zaupanje v Slovenijo
ZDA so zanj dežela prihodnosti, saj je vsakdo, ne glede na družbeni sloj, po uspešno opravljenem delu nagrajen in poudarja, da so za uspešne odnose ključni trdo delo, strokovnost, prijetnost in urejenost. Slovencem zaupa, saj jih vidi kot ljudi, ki trdo delajo, so dobrovoljni, imajo radi naravo, šport ter dobro lokalno hrano in vino. Slovenija, pa se mu zdi kot skriti dragulj na izjemni lokaciji v Evropi, saj so njene vode, gorovja, jame dosegljive v enem dnevu.

Častni konzul v New Yorku
V poklon svojemu pokojnemu očetu slovenskih korenin in z željo po krepitvi kulturnih in poslovnih vezi med Slovenijo in ZDA, je Erik Horvat postal Častni konzul RS v New Yorku, kjer je konzulat 12. novembra 2015 po nekajletnem zaprtju, svoja vrata odprl prav na 28 Liberty Street.
 

New York

New York

New York, imenovan tudi New York City, da se razlikuje od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA. Živahno mesto je znano po ekskluzivnih trgovinah, bleščečih predstavah na Broadwayu in poslovnih tajkunih. Zaradi velikega prizorišča se ga je prijel vzdevek Veliko jabolko, ki so se ga v svoji glasbi oprijeli tudi jazz glasbeniki.

Je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. New York ima kot globalna sila izjemno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskave, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Tu je tudi sedež Združenih narodov.

Nahaja se v enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet okrožij, Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx in Staten Island. V New Yorku se govori kar 800 jezikov.

Mesto vsako leto obišče približno 55 milijonov obiskovalcev, imena številnih mostov, nebotičnikov in parkov v New Yorku pa so znana po vsem svetu.
 

Več o mestu New York