Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Joe Sutter

Seattle - Washington, WAJoseph Frederick »Joe« Sutter je ameriško-slovenski inženir aeronavtike. Rojen je bil 21. marca 1921 v Seattlu, Washington, ZDA, preminul pa je 30. avgusta 2016v v Bremertonu, Seattle.
Njegov oče Franc Suhadolc, po poklicu je bil mesar, se je pri sedemnajstih letih podal v ZDA zaradi zlate mrzlice, doma pa je bil iz Dobrove pri Ljubljani. Mati je bila z Dunaja. Najprej je oče deset let kopal za zlatom na Aljaski, preden se je družina ustalila v Seattlu v severozahodni zvezni državi ZDA Washington.
Joe Sutter je bil rojen v Seattlu in je odraščal v bližini velike tovarne letal podjetja Boeing, kjer je ravno skozi opazovanje njihovih letal skozi otroštvo pridobil zanimanje za aeronavtiko. Posledično se je vpisal na študij aeronavtike v Washingtonu kjer je študij zaključil leta 1943 z bakalaversko diplomo. Po študiju je služil na eskortnem rušilcu USS Edward H. Allen pri ameriški mornarici v času 2. svetovne vojne, ki je varoval konvoje pred nemškimi podmornicami.
Pri Boeingu je bil na čelu 4500 ljudi, od tega je bilo 2700 inženirjev, ki so bili vključeni v projekt Boeinga 747. Danes ga poznajo kot "očeta Boeinga 747".
Bil je tudi član Rogersove komisije, ki je preiskovala nesrečo raketoplana Challenger, ki se je zgodila 28. januarja 1986. Leta 2002 je prejel nagrado Dvorane slavnih Zveze za mednarodni zračni tovor in je bil inženirski svetovalec za prodajo. Sutter je z Jayom Spenserjem napisal avtobiografijo z naslovom 747: Stvaritev prvega orjaškega letala in druge prigode iz življenja in letalstva, objavljeno leta 2006. Za prispevek k razvoju potniških letal je leta 1985 prejel medaljo za tehnologijo Združenih držav Amerike.

Seattle

Seattle

Seattle je obmorsko mesto na zahodni obali Združenih držav Amerike in sedež okrožja King v zvezni državi Washington. Z 686.000 prebivalci v letu 2016 je največje mesto tako v zvezni državi Washington kot v severozahodni Pacifiški regiji severne Amerike. V Juliju 2013 je bilo najhitreje rastoče mesto v ZDA in ostalo med prvih 5 do maja 2015 z letno rastjo 2,1%. Mesto stoji na ožini med Puget Soung (izliv v Pacifiški ocean) in Jezerom Washington, približno 160 km južno od meje med Kanado in ZDA. Kot velika vrata za izmenjavo z Azijo je Seattle četrto največje pristanišče v Severni Ameriki glede na izmenjavo kontejnerjev od leta 2015.

Seattle so včasih naseljevali Indijanci, vsaj 4.000 let pred prvimi Evropejskimi priseljenci. S prvo skupino priseljencev je prišel Arthur A. Denny, iz  Illinoisa skozi Portland v Oregonu. Naselbina je bila postavljena na vzhodni obali zaliva Elliott in poimenovana Seattle leta 1852.

Prva pomembna industrija v Seattlu je bila sečnja lesa, do poznega 19. stoletja pa je mesto postalo center ekonomije in ladjedelništva kot izhod na Aljasko med zlato mrzlico. Za rast po drugi svetovni vojni je delno zasluženo lokalno podjetje Boeing, ki je bilo ustanovljeno v Seattlu kot center izdelave zračnih plovil. V začetku 1980. se je Seattle razvil v tehnološki center, saj so bila v regiji ustanovljena podjetja kot je Microsoft. Leta 1994 je bil v mestu ustanovljen Amazon. Razvoj nove računalniške opreme, biotehnologije in internetnih podjetih je vodilo v ekonomski preporod, kar je med leti 1990 in 2000 dvignilo populacijo za skoraj 50.000.

Več o mestu Seattle