Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Joe Sutter

Seattle - Washington, WA

Ameriško-slovenski inženir aeronavtike(1921 – 2016)

Zlata mrzlica družino vodila v ZDA
Joseph Frederick »Joe« Sutter se je rodil 21. marca 1921 v Seattlu, Washington, ZDA, kot potomec prve generacije slovenskih priseljencev v ZDA. Njegov oče Franc Suhadolc, doma iz Dobrove pri Ljubljani, po poklicu mesar, se je pri sedemnajstih letih podal v ZDA zaradi zlate mrzlice. Josephova mati pa je bila z Dunaja. Oče je deset let kopal v rudnikih zlata na Aljaski, preden se je družina ustalila v Seattlu.

Odraščanje blizu tovarne letal Boeing, študij in vojni časi
Joe Sutter je odraščal v bližini velike tovarne letal podjetja Boeing in se že tekom otroštva nad letali neznansko navdušil. Posledično se je vpisal na študij letalskega inženirstva v Washingtonu, kjer je študij zaključil leta 1943. Po študiju je služil na rušilcu USS Edward H. Allen pri ameriški mornarici v času 2. svetovne vojne, ki je varoval konvoje pred nemškimi podmornicami.

»Idejni oče Boeinga 747« slovenskih korenin
Sutter, zaposlen pri Boeingu, je razvijal več Boeingovih letal, najbolj znan pa je po razvoju modela 747 v 60. letih prejšnjega stoletja, s katerim je pomagal povezovati svet. Pri Boeingu je bil na čelu 4500 ljudi, od tega je bilo 2700 inženirjev, ki so bili vključeni v projekt Boeinga 747. Danes ga poznajo kot "idejnega očeta Boeinga 747". Bil je tudi član Rogersove komisije, ki je preiskovala nesrečo raketoplana Challenger, ki se je zgodila 28. januarja 1986. 

Avtobiografija in visoka priznanja
Za njegove dosežke mu je tedanji predsednik ZDA Ronald Reagan leta 1985 podelil nacionalno medaljo za dosežke na področju tehnologije in inovacij. Za prispevek k razvoju potniških letal je leta 1985 prejel medaljo za tehnologijo Združenih držav Amerike. Še dolgo po upokojitvi leta 1986 je ostal zelo aktiven v družbi in med drugim opravljal funkcijo svetovalca višje svetovalne skupine. Leta 2002 je kot inženirski svetovalec prejel nagrado Dvorane slavnih Zveze za mednarodni zračni tovor. Sutter je z Jayom Spenserjem napisal avtobiografijo z naslovom 747: Stvaritev prvega orjaškega letala in druge prigode iz življenja in letalstva, objavljeno leta 2006. Na njegov 90. rojstni dan je Boeing po njem poimenoval glavno inženirsko stavbo oddelka za komercialna letala. Preminil je 30. avgusta 2016 v Bremertonu, Seattle.
 

Seattle

Seattle

Seattle, glavno mesto zvezne države Washington, je največja metropola pacifiškega severozahoda in glavno vstopno pristanišče ter predstavlja zračna in pomorska vrata v Azijo in Aljasko.

Seattle je zrasel iz svojega zgodovinskega središča Pioneer Square, najstarejše soseske v mestu.

Mestne hiše iz rdeče opeke na tem območju, ki so bile nekoč stanovanjske, so zdaj umetniške galerije, restavracije, knjigarne in mala podjetja.

Gre za mesto različnih sosesk, ki se spreminjajo iz ene ulice v drugo: nekatere so industrijskega značaja, druge pa prikazujejo cvetoči visokotehnološki sektor Seattla.

Je dom sedeža Microsofta in Amazona. Futuristična Space Needle, dediščina svetovnega sejma iz leta 1962, je njegova najbolj ikonska znamenitost.

Več o mestu Seattle