Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Miro Medved

Twin Cities - Minnesota, MN

Častni konzul RS v Minnesoti in poslovnežŠtiri zanimiva dejsteva:
- V Sloveniji ima veliko sorodnikov, ki jih večkrat obišče in v šali pravi, da bi takrat, ko imajo družinska srečanja Medvedov, v okolici morali prepovedati lov.
- Družina Mira Medveda je v ZDA začela iz nič. A študiral je, prevzemal vodilne funkcije v podjetjih, postal uspešen podjetnik.
- Danes je upokojen in pravi, da se ukvarja s stvarmi, ki ga veselijo. Številne proste ure posveti delu za rojake in promocijo Slovenije.
- Od osamosvojitve dalje nesebično pomaga in intenzivno povezuje slovenska in ameriška podjetja.

Slovenska družina in življenje v Ameriki
Miro se je rodil v Trbojah pri Kranju. Ko je bil star tri leta, se je njegova družina umaknila na avstrijsko Koroško v Spittal, kjer je skoraj pet let ostala v begunskem taborišču. S sedmimi leti je skupaj z družino emigriral v Biwabik, v Minnesoti. Doma so se pogovarjali v slovenščini in ohranjali slovensko tradicijo tudi s praznovanjem slovenskih praznikov. Začetki v ZDA so bili težki. Njihov znanec je nagovoril tri sestre, da so poskrbele za njihovo družino s šestimi otroki. Sprejele so jih, čeprav jih niti niso poznale. Miro jim je za to še danes zelo hvaležen.Po končani srednji šoli in štiriletnem študiju na Univerzi v Minnesoti se je pridružil ameriški vojski. V letih med 1968 in 1982 je delal za časopisa Minneapolis Star in Minneapolis Tribune, nazadnje kot vodja proizvodnega oddelka. V letih med 1982 in 1994 je bil podpredsednik podjetja Boulware Technologies in njegov 40-odstotni lastnik. Med drugim so delali za globalnega proizvajalca pnevmatik Michelin, izvažali pa po vseh ZDA in v Mehiko. "Za zraven" je imel še restavracijo. Poročen je z Američanko Karen, ki je Slovenijo takoj vzljubila. Imata tri sinove in pet vnukov.

Imenovanje za častnega konzula in vezi s Slovenijo
Od slovenske osamosvojitve leta 1991 dalje je številnim slovenskim podjetjem pomagal prodreti na ameriški trg in obratno. S slovenskimi podjetji še vedno tesno sodeluje tudi kot častni konzul Republike Slovenije v Minnesoti, za katerega je bil imenovan leta 2012.

Slovenija ima poseben kotiček v njegovem srcu
Izjemno se mu zdi, kako je Slovencem uspelo ohraniti svoj jezik in običaje, kljub tisočletni podjarmljenosti in jim je za to hvaležen, saj  lahko slovenske šege in kulturo prav zaradi trdoživosti Slovencev še danes občuduje. 25. junij 1991 je bil eden njegovih najsrečnejših dni, saj je Slovenija končno dosegla neodvisnost in možnost, da si sama začrta usodo. Imel je srečo, da je bil tistega dne v Ljubljani in tako priča temu zgodovinskemu dogodku. Prvič se je sicer z domovino srečal leta 1968, ko je služil kot ameriški vojak v Evropi. Skupaj z bratom Albinom sta si v Nemčiji izposodila avtomobil in se čez Ljubelj zapeljala do Ljubljane. Z odprtimi okni sta se ustavila na glavni ulici in brez besed poslušala mimoidoče ljudi. Zjokala sta se, saj sta se končno počutila doma. Ta občutek še danes nosi v sebi kot dragocen dragulj. Od takrat je Slovenijo obiskal že neštetokrat in še posebej po osamosvojitvi opazil vedno večje spremembe. V čast mu je, da je spoznal podjetniški duh Slovencev in verjame, da bodo z neutrudnim in trdim delom postali gospodarski odnosi med ZDA in Slovenijo še bolj uspešni. Tudi sam je nekaj takih primerov že doživel. V kolikor pa jih bo še več, pa meni, da bodo brez dvoma tudi ameriška podjetja Slovenijo videla kot deželo priložnosti. 

Več o zanimivem odkritju o svojih slovenskih koreninah v spodnjem prispevku

 

Twin Cities

Twin Cities

Minneapolis je največje mesto v zvezni državi Minnesota. Skupaj z mestom St. Paul in okolico tvori regijo Twin Cities s 3,52 milijona prebivalcev.

Prvi ameriški kolonisti so se začeli naseljevati z vzhoda v začetku 19. stoletja. Minneapolis je bil sprva znan po lesu in kot svetovna prestolnica mlinarstva.

Poleg reke Mississippi obe mesti bogatijo osupljiva modra jezera, potoki, mokrišča, druge reke in slapovi. Visoka koncentracija hidroenergije in številni okoliški gozdovi so omogočili pospešen razvoj gozdarstva, ki je močno prisotno še danes.

Med gospodarskimi panogami v mestu danes sicer prevladujejo finančno poslovanje, transport, zdravstvo in industrija - predvsem na področju avtomobilov, kemičnih, kmetijskih proizvodov, računalnikov in medicinskih pripomočkov.

Več o mestu Twin Cities