Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank Svet

Dayton - Ohio, OH

Inženir elektrotehnike, izumitelj, poklicni glasbenik in predsednik Frank Svet EnterprisesPet zanimivih dejstev
- Starša sta ga naučila trdega dela in že od ranega otroštva podpirala njegovo strast do glasbe.
- Stric po materini strani ga je uvedel v inženiring, ko je bil v srednji šoli.
- Ves čas ima popolno podporo žene Marilyn tako v inženiringu kot v glasbeni karieri.
- Je lastnik štirih patentov za sisteme nadzora železniških vlakov v ZDA.
- S harmoniko, ki jo igra že od svojega sedmega leta je nastopil na mnogih odrih in je tudi doživljenjski član National Cleveland-Style Polka Hall of Fame.

Uspešna pot 
Leta 1946 rojenega Franka A. Sveta korenine segajo v Cerknico. Študiral je elektrotehniko na Rochesterskem inštitutu za tehnologijo v New Yorku, kjer je leta 1973 pridobil naziv magistra elektrotehnike. Med letoma 1978 in 1984 je bil vodja inženiringa pri Taylor Instrumental Division, ABB, v letih 1984 in 1985 pa direktor inženiringa pri Fairchild Automatic Test Equipment. Zatem je bil eno leto vodja inženirskega oddelka pri podjetju Tektronix in podpredsednik za inženiring ter podpredsednik televizijskih izdelkov pri korporaciji Harris do leta 1995. Nato je bil do leta 2000 podpredsednik za inženiring ter podpredsednik in generalni direktor na oddelku za kalibracijo pri Ametek Test ter od 2000 do 2012 predsednik in generalni direktor pri Edison Materials Technology Centru (EMTEC). Od leta 2012 pa je predsednik in lastnik Frank Svet Enterprises, podjetja, ki se ukvarja s tehničnimi storitvami in svetovanjem, s sedežem v Daytonu, v zvezni državi Ohio. Frank Svet je zelo uspešen slovensko-ameriški izumitelj in inženir in hkrati dovršen glasbenik in poslovnež. Med drugim je lastnik štirih patentov za sisteme nadzora železniških vlakov v ZDA. 

ZDA - dežela priložnosti 
Prepričan je, da Združene države Amerike nudijo ogromno tržišče za razvoj izdelkov in idej. Za razliko od nekaterih drugih držav so ZDA zelo raznolike. Kombinacija velikosti trga, raznolikosti in nehomogenosti omogoča priložnosti za velike in male uspehe. Je dežela, kjer se lahko v okviru lokalnih ali globalnih priložnosti nenehno razvijajo tako izdelki kot ideje.

Ključni nasveti za vstop na ameriški trg 
Po Frankovem mnenju je ključno za vstop na  ameriški trg v razumevanju samega trga in strank. Trg mora proizvod oziroma storitev želeti ali široko sprejemati. V ZDA je potrebno poiskati partnerja, ki bo pomagal razumeti in vstopiti na trg in nato razviti in pripraviti načrt, ki bo služil trgu po prodaji. 

Mnenje o Sloveniji
Slovenija se prebuja! Je mnenja, da v Sloveniji obstajata tako znanje kot etika trdega dela, a je večji poudarek potreben pri razumevanju in sprejemanju tržno usmerjenega okolja in podjetništva.

Dayton

Dayton

Dayton je šesto največje mesto v ameriški zvezni državi Ohio in je sedež okrožja Montgomery.

Njegov vzdevek je "mesto draguljev", ki ga je najverjetneje dobil zaradi čudovito vzdrževanega mesta.

Dayton med drugim gosti pomembne raziskave in razvoj na področjih, kot so industrijski, vesoljski in astronavtični inženiring, ki so pripeljali do številnih tehnoloških inovacij. Velik del inovacij je posledica letalske baze Wright-Patterson in njenega mesta v skupnosti. Tu je tudi Narodni muzej ameriških zračnih sil z obsežno zbirko letal vse od začetka 19. stoletja do raketoplanov.

Z upadom težke proizvodnje so se podjetja usmerila k raznolikim gospodarskim storitvam, ki vključujejo zavarovalniški in pravni ter zdravstveni in državni sektor.

Leta 2010 je bil Dayton razglašen za eno najbolj obetavnih mest v ZDA glede zaposlovanja mladih diplomantov.

Več o mestu Dayton