Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank Svet

Dayton - Ohio, OH

Inženir elektrotehnike in poklicni glasbenikNaštejte 5 najbolj pomembnih trenutkov in/ali ljudi v vašem življenju.

  • Starša, ki sta me naučila trdega dela in sta od malih nog podpirala mojo strast do glasbe.
  • Stric po materini strani, ki me je uvedel v inženiring, ko sem bil v srednji šoli.
  • Žena Marilyn, za njeno podporo v inženiringu ter v glasbeni karieri, tako v preteklosti kot danes.


Povejte nam svojo zgodbo! 

Poslovna in tehnična zgodba -  Objavljena v »Slovenian American Times« (Slovensko ameriški časi op.p.), Izdaja 2., zvezek VI, 18. decembra 2012. Avtor Dr. Gobetz.

Frank A. Svet, katerega korenine segajo v Cerknico, je študiral elektrotehniko na Rochesterskem inštitutu za tehnologijo v New Yorku, kjer je leta 1973 pridobil naziv magistra elektrotehnike. Med letoma 1978 in 1984 je bil vodja inženiringa pri Taylor Instrumental Division, ABB. Nato je bil direktor inženiringa pri Falrchild Automatic Test Equipment in sicer v letih 1984 in 1985. Za tem je bil eno leto vodja inženirskega oddelka pri podjetju Tektronix in podpredsednik za inženiring ter podpredsednik televizijskih izdelkov pri korporaciji Harris med letoma 1985 in 1995. Med letoma 1995 in 2000 je bil podpredsednik za inženiring ter podpredsednik in generalni direktor na oddelku za kalibracijo pri Ametek Testand ter od leta 2000 do 2012 predsednik in generalni direktor pri Edison Materials Technology Centru (EMTEC). Od leta 2012 pa je predsednik in lastnik Frank Svet Enterprises, podjetja, ki se ukvarja s tehničnimi storitvami in svetovanjem v Daytonu v zvezni državi Ohio. 
Kot pravi »renesančni človek« je Frank Svet uspešen slovensko-ameriški izumitelj in inženir in hkrati dovršen glasbenik in poslovnež. Je lastnik štirih patentov za sisteme nadzora železniških vlakov v ZDA. 

Zakaj so ZDA dežela priložnosti? 

Združene države Amerike nudijo ogromno tržišče za razvoj izdelkov in idej. Za razliko od nekaterih drugih držav so ZDA zelo raznolike. Kombinacija velikosti trga, raznolikosti in nehomogenosti omogoča priložnosti za velike in male uspehe. Tukaj se lahko v okviru lokalnih ali globalnih priložnosti razvijajo izdelki in ideje.
 
Ključni nasveti za vstop na Ameriški trg? 

  • Razumevanje trga in strank, na katere ciljate. Poskrbeti morate, da imate proizvod oziroma storitev, ki jo trg želi ali široko sprejema. 
  • Poiščite partnerja v ZDA, ki vam bo pomagal razumeti in vstopiti na trg.
  • Razvijte in pripravite načrt, ki bo služil trgu po prodaji. 


Kako vidite Slovenijo?

Slovenija se prebuja! V Sloveniji obstajata tako znanje kot etika trdega dela. Večji poudarek pa je potreben pri razumevanju in sprejemanju tržno usmerjenega okolja in podjetništva.

Dayton

Dayton

Dayton je šesto največje mesto v ameriški zvezni državi Ohio in je sedež okrožja Montgomery. V popisu iz leta 2010 je bilo število prebivalcev ožjega mesta 141.527, metropolitansko območje Dayton pa je imelo 841.502 prebivalcev in tako predstavljalo četrto največje metropolitansko območje v Ohiu in 61. največje v Združenih državah Amerike.

Dayton med drugim gosti pomembne raziskave in razvoj na področjih kot so industrijski, letalski in astronavtski inženiring, ki so pripeljale do mnogih tehnoloških inovacij. Velik del teh inovacij so posledica Wright-Patterson letalske baze in njenega mesta v skupnosti. S padcem težke proizvodnje so se podjetja usmerila v raznolike gospodarske storitve, ki vključujejo tako zavarovalne in pravne kot tudi zdravstvene in vladne sektorje. V letih 2008, 2009 in 2010 je revija Site Selection glede na gospodarski razvoj Dayton uvrstila na prvo mesto srednje velikih metropolitanskih območij v državi. V letu 2010 je bil Dayton imenovan za eno najbolj obetavnih mest v Združenih državah Amerike glede zaposlitve mladih diplomantov.

Več o mestu Dayton