Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Alenka Zavašnik

Washington, D.C. - Maryland, MD

Vodja za razvoj programov pri podjetju 10-in-10Pet zanimivih dejstev
- Bila je soustanoviteljica organizacij Horizont na Hrvaškem in Novelus v Sloveniji.
- V CEED je delala več kot desetletje.
- Slovenija ji je dala trdno osnovo, na kateri je lahko uspešno zgradila novo kariero v ZDA, kjer pa vidi več priložnosti za uspeh.
- Vodila je pobude za rast v jugovzhodni Evropi in Afriki, kot tudi pospeševalnike in mentorske programe za podjetnike.
- Pri 10-in-10 odgovorna za razvoj programov, izvajanje in sodelovanje programskih partnerstev.

Uspešna poslovna pot doma in v tujini
Alenka se že vrsto let ukvarja z razvojem in organizacijo srečanj in dogodkov z namenom učenja, povezovanja in ustvarjanja novih inciativ. Bila je soustanoviteljica dveh organizacij, Horizonta na Hrvaškem in Novelusa v Sloveniji, kjer so oblikovali in vodili učne delavnice in konference o izgradnji skupnosti in team-buildinge za različne skupine in deležnike, kot so mladi, podjetniki, vladne agencije in nevladne organizacije.

Sodelovanje s CEED (Centre for Entrepreneurship and Executive Development)
Mednarodni mreži CEED in SEAF Emerging Markets Investment Management Group se je Alenka pridružila v letu 2008, v Sloveniji, kjer je kot vodja mednarodnih projektov sodelovala pri podpori podjetnikom pri premagovanju izzivov, povezovanju z vlagatelji in raziskovanju novih trgov. Sodelovanje s CEED-om je nadaljevala v Washingtonu, kamor se je preselila leta 2014 in vodila aktivnosti za mednarodno skupnost in širitev CEED na nove trge. 

Vodenje pobud za rast podjetniških mrež 
Alenka je tudi vodila pobude za rast v jugovzhodni Evropi in Afriki, kot tudi pospeševalnike in mentorske programe za podjetnike. Sodelovala je pri več projektih v okviru podjetništva in zaposlovanja, ki jih je financirala Evropska komisija.

Vodja programov pri podjetju 10-in-10
10-in-10 je podjetje, ki ga sestavljajo, direktorji, raziskovalci, strategi, posredniki, ima bogate izkušnje na področju filantropije, civilne družbe, v privatnem in javnem sektorju. Podjetje upravlja z več milijardami dolarjev vrednimi fundacijami in agilnimi zagonskimi podjetji in  je s skupnimi močmi podprlo že več tisoč ljudi pri spopadanju s kompleksnimi izzivi. Alenka je pri 10-in-10 odgovorna za razvoj programov, izvajanje in sodelovanje programskih partnerstev.

Mnenje o Sloveniji
Prva misel, ki se ji utrne ob omembi Slovenije, je živahen utrip glavnega mesta Ljubljane, njenega mestnega trga in Tromostovja ob Ljubljanici. Pogreša očarljivo naravo in majhnost Slovenije,  ki jo drugi prepogosto vidijo kot šibkost, Alenki pa se zdi ta "majhnost" predvsem priložnost, saj ima Slovenija po njenem mnenju čudovito kombinacijo pametnih, pozitivnih in dobrih ljudi, ki želijo napredek. Spoznala je izjemne ljudi, ki so jo opremili z znanjem in vrednotami, ki so ji na njeni poti prišle še kako prav. 

Mnenje o možnosti uspeha v ZDA
Slovence, ki so uspeli v ZDA, in jih je mela priložnost tudi spoznati, druži predvsem to, da so imeli večjo priložnost, da se dokažejo, učijo in povezujejo kakor v Sloveniji, saj bolj cenijo višjo izobrazbo in prizadevnost.

Washington, D.C.

Washington, D.C.

Washington, DC, tudi zvezno mesto ali zvezno okrožje Columbia, je glavno mesto ZDA. Je del metropolitanskega območja Baltimore-Washington, ki vključuje tudi dele Marylanda, Virginije in Zahodne Virginije.

National Air and Space Museum je eden najbolj priljubljenih muzejev na svetu, ki vsako leto v povprečju privabi več kot devet milijonov obiskovalcev.

Mesto za svoje ulice uporablja črke namesto številk. Washington, DC, je bil načrtovan pred umestitvijo črke J v abecedo, zato v mestu ni ulice J.

Več kot 220 let Bela hiša služi kot predsednikova uradna rezidenca. 

Znamenitosti: spomenik Abrahamu Lincolnu, ameriški Kapitol, Washingtonov spomenik – najvišja kamnita zgradba na svetu, ki se dviga 554 čevljev visoko, spomenik Thomasa Jeffersona in mnoge drugi ikonični monumenti.