Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Alenka Zavašnik

Washington, D.C. - Maryland, MD

PodjetnicaŽe več kot dvajset let se ukvarjam z razvojem in organizacijo srečanj in dogodkov z namenom učenja, povezovanja in ustvarjanja novih inciativ. Sem so-ustanoviteljica dveh organizacij, Horizonta na Hrvaškem in Novelusa v Sloveniji, kjer smo oblikovali in vodili učne delavnice in conference o izgradnji skupnosti in teambuildingu za različne skupine in deležnike, kot so mladi, podjetniki, vladne agencije in nevladne organizacije.

Mednarodni mreži CEED sem se pridružila v letu 2008, v Sloveniji, kjer sem kot vodja mednarodnih projektov sodelovala pri podpori podjetnikom pri premagovanju izzivov, povezovanju z vlagatelji in raziskovanju novih trgov. Sodelovanje s CEED-om sem nadaljevala v Washington D.C.-ju kjer sem bila vodila aktivnosti za mednarodno skupnost in širitev CEED na nove trge.

Kako vidite Slovenijo?

Prve misli, ki se mi utrnejo ob omembi Slovenije je živahen utrip glavnega mesta Ljubljane, njenega mestnega trga in Tromostovja ob Ljubljanici. Pogrešam očarljivo naravo in majhnost Slovenije,  ki jo drugi prepogosto vidijo kot šibkost, meni pa se zdi naša majhnost predvsem priložnost, saj imamo čudovito kombinacijo pametnih, pozitivnih in dobrih ljudi, ki želijo napredek. Spoznala sem izjemne ljudi, ki so me opremili z znanjem in vrednotami, ki so mi na moji novi poti prišle še kako prav. Slovenija mi je dala trdno osnovo, na Kateri sem lahko uspešno zgradila novo kariero v ZDA.

Slovence, ki so uspeli v ZDA, in sem jih imela priložnost tudi spoznati, druži predvsem to, da so imeli večjo priložnost, da se dokažejo, učijo in povezujejo kakor v Sloveniji, saj bolj cenijo višjo izobrazbo in prizadevnost.

Washington, D.C.

Washington, D.C.

Washington, D.C. tudi Zvezno mesto ali kar Zvezno okrožje Kolumbija je glavno mesto Združenih držav Amerike.  Washington je del mestnega območja Baltimore - Washington, ki vključuje tudi dele Marylanda, Virginije in Zahodne Virginije, a ni del volilnih okrožij zvezne države Maryland, znotraj katere se nahaja.

Zvezno okrožje Kolumbija voli svojega predstavnika v predstavniški dom Kongresa, a ta nima volilne pravice, saj šteje okrožje po ustavi ZDA za neodvisno od vseh zveznih držav, ker ni zvezna država sama po sebi, pa ji ne pripadata predstavnika v senatu. Zvezno mesto ima pa nesorazmeren delež elektorskih glasov (3) pri izbiri predsednika ZDA.

Zanimivosti:

  •  Nacionalni muzej vesolja je eden najbolj priljubljenih muzejev na svetu, ki v povprečju vsako leto privabi več kot devet milijonov obiskovalcev.
  •  Mesto uporablja za svoje ulice črke namesto številk. Washington, D.C. je bil načrtovan pred umestitvijo črke J v abecedo, zato v mestu ni ulice J.
  • V Beli hiši je 35 kopalnic. V rezidenci je tudi 132 sob, 6 nadstropij, 412 vrat, 147 oken, 28 kaminov, 8 stopnišč in 3 dvigala.