Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Dušan Petrač

Pasadena - California, CA

Fizik, dolgoletni sodelavec NaseRodil sem se leta 1932 v Kropi na Gorenjskem, blizu Radovljice in Kranja. Na Univerzi v Ljubljani sem doštudiral fiziko, nakar sem se za nekaj let zaposlil kot profesor fizike na Gimnaziji Kranj. Po srečanju s kasnejšim predsednikom kalifornijske univerze sem dobil možnost podiplomskega študija na Univerzi Kalifornije v Los Angelesu, kjer sem leta 1971 doktoriral iz fizike. Za nekaj sem še ostal v akademskih vodah kot profesor fizike na Calstate University. Naslednjih 30 let, do upokojitve, se bil zaposlen kot znanstveni raziskovalec v Nasinem laboratoriju za razvoj reaktivnega pogona. V svojem dolgoletnem delu za Naso bi štel med svoje najpomembnejše prispevke delo pri pionirskem infrardečem astronomskem satelitu, ki je bil narejen v konzorciju ZDA, Nizozemske in Anglije. Prispeval sem ključne elemente, posebno kontrolo super-fluidnega helija za vzdrževanje temperature infrardečih detektorjev pri minus 271 stopinj Celzija. Sodeloval sem tudi pri štirih znanstvenih eksperimentih na vesoljskem taksiju pri nizkih temperaturah in v breztežnosti ter številnih drugih raziskavah. Bil sem svetovalec Stanfordske univerze, Svobodne univerze v Zahodnem Berlinu in Lockheed-Martin Space Company. V letih 1996 in 1997 sem bil gostujoč znanstvenik na Japonskem, na Univerzi v Tsukubi in pri Japonskem državnem pospeševalniku KEK. V zadnjih letih veliko sodelujem z ministrstvom za znanost, šolstvo in šport, farmacevtskim podjetjem Krka in Uradom Republike Slovenije za zamejce in Slovence po svetu. Z njihovo pomočjo sem po celotni Sloveniji predaval učencem, dijakom in študentom ter se udeležil številnih znanstvenih konferenc. Veliko tudi sodelujem s Slovensko znanstveno fundacijo in društvom VTIS- V tujini izobraženi Slovenci.

 

Zakaj verjamem v Slovenijo?

Slovenija ostaja moja domovina. V Sloveniji sem se rodil, odraščal in živel mnoga leta. Tega ni moč nadomestiti.  Zame je kot biser; vidim jo kakor jo je videl pesnik France Prešeren, ko je opeval okolico Bleda. Njegov sonet Vrba mi je zelo blizu. Preden sem se napotil v Ameriko sem tukaj našel svojo izvoljenko, s katero sva skupaj naredila skok čez lužo. V Slovenijo se pogosto vračam. Domovina me ni pozabila. Kranj, mesto kjer sem maturiral, me je počastilo s podelitvijo častnega meščanstva. Slovenija je dežela izrednih ljudi. Martin Strel je preplaval vse velike reke sveta, zimski športniki, kot so Tina Maze, Peter Prevc, Rudi Finžgar, Janez Polda in Davo Karničar postavljajo rekorde. Jože Plečnik je poznan širom sveta, Slovenka je prva dama ZDA in, kar napišem s posebnim ponosom, Hermann Potočnik Noordung je eden od pionirjev astronavtike. Slovenija in Slovenci nimajo primere.    

Pasadena

Pasadena

Pasadena je mesto v Kaliforniji, ki se nahaja v neposredni bližini Los Angelesa. Ustanovljena je bila leta 1886, ko je postala eno prvih mest na območju sedanjega okrožja Los Angeles. Pasadena takoj za Los Angelesom predstavlja enega od pomembnejših kulturnih središč.  Težka zima med letoma 1872 in 1873 je  spodbudila skupino prijateljev iz Indianapolisa, da oblikujejo investicijsko skupino z namenom, da se preselijo v južno Kalifornijo, kjer je klima toplejša. D. M. Berry je predlagal nakup dela območja Rancho San Pasqual, ki je kasneje postal Pasadena. Eden od glavnih razlogov za ustanovitev mesta leta 1886 je bila odprava točilnic in alkohola. Leta 1887 je bil sprejete odlok, ki je prepovedoval alkohol v Pasadeni. Po podatkih iz leta 2012 največ ljudi v mestu zaposlujejo podjetja Jet Propulsion Laboratory, Kaiser Permanente, California Institute of Technology, Huntington Hospital in Pasadena Unified School District.

Več o mestu Pasadena