Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Dušan Petrač

Pasadena - California, CA

Fizik, dolgoletni znanstveni raziskovalec pri NasiPet zanimivih dejstev
- Kot znanstveni raziskovalec za NASO je veliko prispeval in sodeloval pri mnogih znanstvenih eksperimentih.
- priznani vrhunski strokovnjak za vesoljsko tehnologijo (kriogenika). NASA mu je podelila naziv »Ambasador Osončja«.
- Kranj, mesto kjer je maturiral, ga je počastilo s podelitvijo častnega meščanstva. Je tudi častni meščan Los Angelesa.
- Je častni član Inženirske akademije Slovenije.
- Nekdaj raziskovalec breztežnosti, je danes navdušen promotor znanosti.

Uspešna poslovna pot v akademskih vodah
Dušan se je rodil leta 1932 v Kropi na Gorenjskem, blizu Radovljice in Kranja. Na Univerzi v Ljubljani je doštudiral fiziko in se za nekaj let zaposlil kot profesor fizike na Gimnaziji Kranj. Po srečanju s kasnejšim predsednikom kalifornijske univerze je dobil možnost podiplomskega študija na Univerzi Kalifornije v Los Angelesu, kjer je leta 1971 doktoriral iz fizike. Za nekaj časa je še ostal v akademskih vodah kot profesor fizike na Calstate University. 

Uspešna poslovna pot v znanstvenih krogih in izjemni dosežki
Naslednjih 30 let, do upokojitve leta 2012, je bil Dušan zaposlen kot znanstveni raziskovalec v Nasinem laboratoriju za razvoj reaktivnega pogona. V svojem dolgoletnem delu za Naso med svoje najpomembnejše prispevke šteje delo pri pionirskem infrardečem astronomskem satelitu, ki je bil narejen v konzorciju ZDA, Nizozemske in Anglije. Prispeval je ključne elemente, posebno kontrolo super-fluidnega helija za vzdrževanje temperature infrardečih detektorjev pri minus 271 stopinj Celzija. Sodeloval je tudi pri štirih znanstvenih eksperimentih na vesoljskem taksiju pri nizkih temperaturah in v breztežnosti ter številnih drugih raziskavah. 

Strokovanje svetovanje vsepovsod po svetu in sodelovanje s Slovenijo
Med drugim je bil Dušan svetovalec Stanfordske univerze, Svobodne univerze v Zahodnem Berlinu in Lockheed-Martin Space Company. V letih 1996 in 1997 je bil gostujoči znanstvenik na Japonskem, na Univerzi v Tsukubi in pri Japonskem državnem pospeševalniku KEK. Med mednarodno konferenco o kriogenem inženirstvu v Pekingu leta 1990 je prejel prestižno medaljo Kurta Mendelssohna. Dobil je tudi nekaj drugih priznanj. Je prejemnik Nasine medalje za izjemne zasluge, nagrade za izjemno delo na IRAS (infrared astronomy satellite). Veliko je tudi sodeloval z Ministrstvom za znanost, šolstvo in šport Republike Slovenije, farmacevtskim podjetjem Krka in Uradom Republike Slovenije za zamejce in Slovence po svetu. Z njihovo pomočjo je po celotni Sloveniji predaval učencem, dijakom in študentom ter se udeležil številnih znanstvenih konferenc. Veliko tudi sodeluje s Slovensko znanstveno fundacijo in društvom VTIS- V tujini izobraženi Slovenci.

Mnenje o Sloveniji
Dušan pravi, da Slovenija ostaja njegova domovina. V Sloveniji se je rodil, odraščal in živel mnoga leta. Zanj je kot biser; vidi jo, kakor jo je videl veliki slovenski pesnik France Prešeren. V Ameriko je odšel s svojo ženo Ireno. V Slovenijo se pogosto vrača in pravi, da ga domovina ni pozabila. Slovenijo vidi kot deželo izrednih ljudi. Martin Strel je preplaval vse velike reke sveta, zimski športniki, kot so Tina Maze, Peter Prevc, Rudi Finžgar, Janez Polda in Davo Karničar postavljajo rekorde. Jože Plečnik je poznan širom sveta, Slovenka je bila prva dama ZDA in, kar napiše s posebnim ponosom, Hermann Potočnik Noordung je eden od pionirjev astronavtike. 


 

Pasadena

Pasadena

Pasadena, ustanovljena leta 1886, je mesto v Kaliforniji, ki leži v neposredni bližini Los Angelesa. Je eno najpomembnejših kulturnih središč za Los Angelesom.

Ostra zima 1872-1873 je skupino prijateljev iz Indianapolisa spodbudila k ustanovitvi investicijske skupine z namenom selitve v toplejše podnebje južne Kalifornije. D. M. Berry je predlagal nakup dela območja Rancho San Pasqual, ki je kasneje postalo Pasadena. 

Jet Propulsion Laboratory, Kaiser Permanente, California Institute of Technology, Huntington Hospital in Pasadena Unified School District zaposlujejo največ ljudi v mestu, po podatkih iz leta 2012.

Beseda Pasadena dobesedno pomeni »dolina« v indijanskem jeziku Ojibwa, a so jo interpretirali kot »krono doline« in »ključ doline«, od tod tudi podobi krone in ključa v uradnem mestnem pečatu .

Pasadena je najbolj znana po svoji novoletni paradi vrtnic in Rose Bowl Game.

Več o mestu Pasadena