Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Aleks Jakulin

New York - New York, NY

Profesor, raziskovalec in podjetnik, ustanovitelj in direktor podjetja 1oVedno sem se zanimal za tehnologijo. Zanimalo me je, kako delujejo naprave, rad sem si predstavljal prihodnost in računalniki so bili zanimivo orodje, ki me je vleklo. Pri desetih letih sem zbral denar in si kupil računalnik ter se začel učiti, kako napisati programe. Pri sedemnajstih letih sem bil del ekipe, ki je razvila grafični standard PNG, leto pozneje so me zaposlili pri Hewlett Packardu (HP), kjer smo razvili format JPEG-LS, ki je danes eden najbolj razširjenih na spletu. V Ljubljani sem leta 2005 doktoriral iz računalništva in za svoj doktorat o umetni inteligenci prejel nagrado evropskega združenja za umetno inteligenco za najboljše delo tistega leta. Vleklo me je znanje, zato sem za dve leti odšel na raziskovalno delo k eni najboljših raziskovalnih skupin na univerzo Columbia v New York. Tam sem pozneje tudi sestavil nov bolj praktičen program za predmet analize podatkov za svoja predavanja.

Že kot otrok sem vedel, da želim biti podjetnik. Varčeval sem denar in se marsičemu odpovedal, da sem lahko iz svojih prihrankov kot mladi raziskovalec zagnal podjetje. Verjamem v drugačno prihodnost svetovnega spleta, ki ga je treba iz rok velikih vrniti malim uporabnikom – ter omogočiti plačila tistim, ki ga soustvarjajo. Leta 2009 sem se umaknil iz akademskega sveta, saj sem bil preobremenjen s tem, da sem hkrati predaval in vodil podjetje. Kot akademik, ki dela v tujini, bi moral ostati v tujini, zato sem se zavestno odločil za umik iz univerzitetnega sveta, ki bi me še naprej odvračal od Slovenije. V podjetništvu bi lahko ohranil stik s koreninami in se poskušal vrniti v Slovenijo ter ji vrniti nekaj, kar sem dobil v tujini.

Znanje je pomembna vrednota, a ne sme biti namenjeno samo sebi. Iskati moramo znanje, ki nam bo pomagalo reševati težave. Če želiš nekaj ustvariti, se moraš specializirati, najti moraš nekaj, v čemer si dober in s čimer boš pomagal drugim ljudem, da te potem drugi poiščejo. Zdi se mi, da premalo cenimo neko vsakdanje delo, s katerim pomagamo soljudem. Prav tako je pomembno zaupanje. Ko vodiš neko podjetje, ga vodiš s tem, da imaš integriteto, da ti ljudje zaupajo, da boš delal ne samo za svoje dobro, ampak za dobro drugih. Za dobro svojih sodelavcev, investitorjev, strank, za dobro sveta. Samo s tem, da delaš dobro za druge, lahko napreduješ v tej družbi. Ne smemo dopustiti, da bi prišli v ospredje tisti, ki s sebičnostjo in slabimi dejanji povzdigujejo sebe, ne moremo sprejeti tega, da bi se okrog nas dogajale krivice.

Moja perspektiva je, da je v Sloveniji še vedno ogromno priložnosti, vendar bomo morali marsikaj spremeniti. Slovenci na primer še vedno zaupamo akademikom, žal pa mnogi med njimi bolj skrbijo za svoje kariere kot za družbo, ki jih hrani. Tukaj mora biti nekaj recipročnosti – če slovenska družba skrbi za akademike, moramo mi skrbeti za njeno prihodnost. Slovenski akademiki imamo širše in manj specializirano znanje, tudi družba v Sloveniji je bolj prepletena in to bi lahko izkoristili ter iskali preboje z interdisciplinarnostjo ter povezanostjo med teorijo in prakso. Če bomo v gospodarstvu želeli pritegniti tuje investitorje, se bomo morali vprašati, kaj lahko ponudi Slovenija, česar ne morejo ponuditi druge države. Razmišljam o tem, kako bi slovensko kulturo ponudil svetu, še posebej tiste dele, ki jih sami ne cenimo dovolj, na primer kulinariko. Poskušam pomagati ustvarjalnim in nadarjenim Slovencem, ki želijo ustvariti kaj, s čimer bi hranili svoje okolje in ustvarjali delovna mesta tudi za druge.

 

 

New York

New York

New York, poimenovan tudi New York City, zaradi lažjega ločevanja od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA in središče metropolitanskega območja New York. Mesto je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. Kot globalno mesto moči ima New York izredno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskovanje, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Je tudi dom sedeža Združenih narodov in kot takšen pomembno središče za mednarodno diplomacijo. New York velja za kulturno in finančno prestolnico sveta. 
New York se nahaja na enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet četrti, Brooklyn, Queens, Manhattan, the Bronx, and Staten Island. Po popisu prebivalstva je v 2013 v New Yorku živelo 8.405.837 ljudi, na površini samo 790 km2, zaradi česar velja New York za najbolj gosto naseljeno večje mesto v ZDA. V New Yorku se govori kar do 800 jezikov, zaradi česar velja mesto tudi za najbolj jezikovno raznoliko na svetu. Mesto sprejme približno 55 milijonov obiskovalcev letno, imena številnih mostov, stolpnic in parkov v New Yorku pa so poznana širom sveta. Od leta 1790 velja za največje mesto v ZDA.

Več o mestu New York