Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Jean Cukale Koci

Laguna Niguel - California, CA

Nekdanja mladinska direktorica Slovenske Narodne Podporne Jednote - SNPJ, nekdanja asistentka slovenskega častnega konzula v Los Angelesu, bankirkaRodila sem se v Chicagu slovenskim staršem. Oče je leta 1907 v Chicago prispel z Vrhnike. Moja mama je kot sirota v ZDA prišla iz Krope leta 1921. Kot otrok sem se udeleževala plesov, večerij in koncertov, ki so jih organizirala slovenska društva v Chicagu in v Kaliforniji, kamor sem se preselila kot najstnica. Oboževala sem glasbo, hrano, prijaznost in velikodušnost priseljencev. V Los Angelesu sem se pridružila SNPJ, kjer sem kmalu postala mladinska direktorica. Redno sem bila zaposlena v banki, kjer sem delala na področju posojil in varčevanja, vendar je moje srce vedno bilo za ohranjanje slovenske kulture. V času osamosvojitve Slovenije smo vodstvo mesta Los Angeles prepričevali, da prizna novo državo. Postala sem pomočnica častnega konzula v Los Angelesu. Skupaj smo organizirali številne kulturne in izobraževalne dogodke.

 

Zakaj verjamete v Slovenijo?

V cerkvi me naš pastor kliče “Kraljica Slovenije”, ker vedno promoviram nekaj slovenskega. Ko pomislim na Slovenijo, pomislim na posebno, čarobno državo, polno prijaznih, delovnih in pametnih ljudi, ki bi jo moral vsakdo obiskati. Vsi Slovenci bi morali biti ponosni na Slovenijo. Vsakdo, ki me pozna, pozna mojo dediščino. To je moj ponos.

Laguna Niguel

Laguna Niguel

Laguna Niguel je mesto v Kaliforniji, katerega ime izvira iz španske besede »laguna« in imena stare ameriške vasi s tega območja - »Niguili«. To hribovito mesto, skozi katerega teče tok znane reke Salt Creek in tudi drugih, kot je Sulphur Creek, ima skozi celo leto prijetno vreme, stopinje pa se dvigajo krepko nad ničlo. Zasnovano je bilo kot mesto, v katerem bodo ljudje živeli, na delo pa se bodo vozili v okoliške kraje. Veliko ljudi zato dela v okoliških mestih, kot so Irvine in Newport Beach, večino delovnih mest v mestu pa predstavljajo dejavnosti, ki skrbijo za ekonomske potrebe ter socialne in kulturne interese prebivalstva. Tretjina mesta je namenjena javnim površinam, kjer se nahajajo mnogi parki in obsežen sistem poti. Najbolj znan park je regionalni park Laguna Niguel, ki omogoča različne dejavnosti, kot so tek, igranje golfa in ribarjenje v jezeru Laguna Niguel.

Več o mestu Laguna Niguel