Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Uroš Seljak

Berkeley - California, CA

Redni profesor na Univerzi Berkeley v Kaliforniji, direktor Centra za kozmološko fiziko in redni član Nacionalne akademije znanosti Združenih držav AmerikePet zanimivih dejstev
- V prijavnici za študij v ZDA je bolj po naključju omenil tudi astrofiziko, kar je opazil njegov bodoči mentor Ed Bertschinger in ga povabil na MIT.
- Leta 2012 je prevzel vodenje Centra za kozmološko fiziko v Berkeleyu.
- Je redni član Nacionalne akademije znanosti Združenih držav Amerike (NAS) in edini Slovenec v tej prestižni ustanovi.
- Za svoje delo je prejel veliko prestižnih nagrad: med drugim nagrado Helen B. Warner ameriške astronomske skupnosti za najpomembnejši dosežek v astronomiji in astrofiziki, prestižno štipendijo CAREER ameriške znanstvene fundacije, njegovo delo pa med drugim financira tudi NASA
- Poletja z družino zelo rad preživlja v Sloveniji, kamor se redno vrača.

Iz Slovenije na nadaljevanje študija v ZDA
Uroš Seljak, rojen v Šempetru pri Gorici, je magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani in študij nadaljeval na znamenitem Massachusetts Institute of Technology (MIT) v ZDA, kjer je tudi doktoriral. Po prejemu podoktorske štipendije na Harvard-Smithsonovem središču za astrofiziko je kot profesor delal na univerzi v Princetonu.

Odlični dosežki v znanstveno-raziskovalnem delu in očaranost nad kozmologijo
Med študijem v Ljubljani se je ukvarjal z eksperimentalno fiziko delcev in se še ne toliko zanimal za astronomijo in kozmologijo. Ko so leta 1992 prišli rezultati COBE satelita, ki so prvič izmerili fluktuacije v kozmičnem prasevanju, se je v trenutku preusmeril v to področje. Teoretične napovedi teh meritev so sedaj osnova kozmoloških izračunov. Takrat se je odločil za študij v ZDA. Vodilne ameriške univerze vidi kot izstopajoče po načinu dela in financiranju. Med vprašanji na področju kozmologije, na katera skušajo odgovoriti z opazovanji, so, kateri mehanizem je zasejal začetne strukture v vesolju, kakšna je narava temne snovi in kakšna je prihodnost vesolja.  

Vodenje Centra za kozmološko fiziko v Berkeleyu
Leta 2012 je Uroš prevzel vodenje Centra za kozmološko fiziko v Berkeleyu od nobelovega nagrajenca, Georgea Smootha, kar je sprejel kot nov izziv in želel razširiti raziskovalne skupine z mladimi raziskovalci, povečati število obiskov znanstvenikov iz drugih vodilnih skupin ter približati delovanje Centra poljudnoznanstvenemu krogu.

Član Nacionalne akademije znanosti Združenih držav Amerike (NAS)
Kot redni član NAS se je pridružil mnogim nobelovim nagrajencem in izjemnim znanstvenikom. Članstvo vidi kot izjemno priznanje svojemu dosedanjemu delu. 

Slovenski kozmolog svetovnega formata
S 170.000 dolarji, ki jih je prejel pri Grubarjevi nagradi, je ustanovil sklad, v okviru katerega  vsako leto podpira znanstvene dosežke slovenskih študentov.
 

 

Berkeley

Berkeley

Mesto na vzhodni obali zaliva San Francisco.

Poimenovan po irskem škofu in filozofu iz 18. stoletja Georgeu Berkeleyju.

Znan po znameniti univerzi Berkeley, ki ima zaradi svoje zahtevnosti manj kot 12-odstotno stopnjo sprejemanja novih študentov.

Telegraph Avenue je srce Berkeleyja.

Berkeley je poznan  po parku Tilden, ki predstavlja simbol zavezanosti k okoljski trajnosti.