Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Tomaž Vrabec

Twin Cities - Minnesota, MN

Direktor načrtovanja oskrbe pri kooperativi Land O’LakesPet zanimivih dejstev
- Glavni razlog za selitev iz Slovenije v ZDA je bila Tomaževa žena.
- Tudi za selitev iz Los Angelesa v Minneapolis je bil razlog v več časa skupaj z družino.
- V Sloveniji vidi veliko talentov.
- Zanimajo ga analiza podatkov, strojno učenje in umetna inteligenca.
- Kooperativa Land O’Lakes, kjer dela kot direktor, je ena vodilnih v prehranski industriji.

Selitev v ZDA
Tomaž je na Univerzi v Ljubljani leta 1997 končal študij strojništva. Na IEDC Poslovni šoli Bled pa leta 2001 opravil MBA. V ZDA se je preselil leta 2004. Čeprav je bila njegova žena, ki prihaja iz ZDA, glavni razlog za selitev v Ameriko, je že dolgo v sebi čutil željo po pridobivanju izkušenj v tujini. Najprej se je preselil v Los Angeles, kjer je bil zaposlen pri enem od vodilnih svetovalnih podjetij – Deloitte Consulting. Da bi lahko več časa preživel z družino, so se po nekaj letih v Kaliforniji odločili za selitev bližje ženinim sorodnikom, na srednji zahod, v Twin Cities – Minneapolis/St Paul. 

Zaposlitev pri Land O’Lakes
V Minnesoti se je zaposlil pri Land O’Lakes, ki je ena vodilnih kooperativ ZDA v prehranski industriji, s $14 milijardami prihodkov letno. Večino kariere se je ukvarjal z upravljanjem in optimizacijo oskrbovalne verige, v zadnjih letih pa se preusmeril v analizo podatkov, strojno učenje in umetno inteligenco. Tomaž je usmerjen k rezultatom, je praktičen kot vodja ekipe in absolutno zavezan nenehnim izboljšavam. Znan kot velik strateg kreativno rešuje izzive. Dosledno zagotavlja operativne izboljšave, ki prinašajo finančne koristi.

Verjame v potencial Slovenije
Meni, da Sloveniji ne gre tako slabo, čeprav se ljudje radi pritožujejo in je prepričan je, da je potencial še veliko večji. Talent, ki je eden najpomembnejših, ali morda najpomembnejši del recepta, se mu zdi v Sloveniji izjemen. Poleg tega ima po njegovem mnenju Slovenija tudi odlično makro-geografsko lego in je izredno lepa dežela.
 

Twin Cities

Twin Cities

Minneapolis je največje mesto v zvezni državi Minnesota. Skupaj z mestom St. Paul in okolico tvori regijo Twin Cities s 3,52 milijona prebivalcev.

Prvi ameriški kolonisti so se začeli naseljevati z vzhoda v začetku 19. stoletja. Minneapolis je bil sprva znan po lesu in kot svetovna prestolnica mlinarstva.

Poleg reke Mississippi obe mesti bogatijo osupljiva modra jezera, potoki, mokrišča, druge reke in slapovi. Visoka koncentracija hidroenergije in številni okoliški gozdovi so omogočili pospešen razvoj gozdarstva, ki je močno prisotno še danes.

Med gospodarskimi panogami v mestu danes sicer prevladujejo finančno poslovanje, transport, zdravstvo in industrija - predvsem na področju avtomobilov, kemičnih, kmetijskih proizvodov, računalnikov in medicinskih pripomočkov.

Več o mestu Twin Cities