Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Tomaž Vrabec

Twin Cities - Minnesota, MN

Analitik podatkov, menedžer, inženir strojništvaNa Univerzi v Ljubljani sem leta 1997 končal študij strojništva. V ZDA sem se preselil leta 2004. Čeprav je bila moja žena, ki prihaja iz ZDA, glavni razlog za selitev v Ameriko, sem že dolgo v sebi čutil željo po pridobivanju izkušenj v tujini. Najprej sem se preselil v Los Angeles, kjer sem bil zaposlen pri enem od vodilnih svetovalnih podjetij - Deloitte Consulting. Da bi lahko več časa preživeli z družino, smo se po nekaj letih v Kaliforniji odločili za selitev bližje ženinim sorodnikom, na srednji zahod, v Twin Cities - Minneapolis/St Paul. V Minnesoti sem se zaposlil pri Land O'Lakes, ki je ena vodilnih kooperativ ZDA v prehranski industriji, s $14 milijard prihodkov letno. Večino kariere sem se ukvarjal z upravljanjem in optimizacijo oskrbovalne verige, v zadnjih letih pa sem se preusmeril v analizo podatkov, strojno učenje in umetno inteligenco.

 

Zakaj verjamete v Slovenijo?

Sloveniji že sedaj ne gre tako slabo, čeprav se ljudje radi pritožujejo. Seveda pa se vsi strinjamo, da je potencial še veliko večji. Talent, ki je eden najpomembnejših, ali morda najpomembnejši del recepta, je v Sloveniji izjemen. Poleg tega imamo tudi odlično makro-geografsko lego in izredno lepo deželo.

Twin Cities

Twin Cities

Minneapolis je največje mesto v zvezni državi Minnesota. Po popisu iz leta 2015 ima 410,939 prebivalcev. Skupaj z mestom St. Paul in okolico tvori regijo Twin Cities, 16. najbolj poseljeno regijo v ZDA, s 3,52 milijona prebivalci. Prvi ameriški kolonisti so se z vzhoda začeli naseljevati že v začetku 19. stoletja. Leta 1819 so na območju Twin Cities ustanovili prvo naselbino. Poleg reke Misisipi, sta mesti obdani z jezeri, mokrišči in drugimi rekami. Visoka koncentracija hidroenergije in številni okoliški gozdovi so omogočili pospešen razvoj gozdarstva, ki je močno prisotno še danes. Od gospodarskih panog v mestu danes prevladujejo finančno poslovanje, transport, zdravstvo ter industrija, posebej na področjih avtomobilov, kemičnih in kmetijskih izdelkov, računalnikov in medicinskih naprav.

Več o mestu Twin Cities