Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Lydia Mihelic Pulsipher

Knoxville - Tennessee, TN

Profesorica geografije, častna konzulka RS v zvezni državi Tennessee, raziskovalka KaribovPet zanimivih dejstev
- Skupaj z možem in sinom je avtorica geografskega učbenika, ki ga uporablja več sto ameriških univerz. Zelo rada piše in obožuje svoje delo.
- Slovenijo obiskuje že vse od leta 1958, ko je prvič pripotovala še kot najstnica s starši. Že od nekdaj je želela postati profesorica. V zgodnjih devetdesetih je predavala na oddelkih za antropologijo in geografijo na ljubljanski filozofski fakulteti. 
- S partnerjem sta ob dveh sinovih, posvojila dve deklici.
- Na domačem vrtu v Tennesseeju so postavili čebelnjak, ki stoji blizu že predhodno postavljenega miniaturnega kozolca.
- Pravi, da sta si Tennessee in Slovenija v marsičem zelo podobna, oba imata gore, veliko podeželja, veliko ljudske glasbe, vinsko kulturo in visok življenjski standard.

Otroštvo v Ameriki
Lydia se je rodila v Chicagu. Njen oče Joseph (Jože) Mihelič se je v ZDA preselil iz okolice Ribnice enkrat po prvi svetovni vojni in kljub težkemu emigrantskemu življenju doštudiral teologijo in željo po znanju prenesel na hčer. Pogosto jo je jemal s seboj po svojih popotovanjih po srednjem Zahodu ZDA in ji govoril o najrazličnejših stvareh, o zemlji, po kateri sta hodila, o tem, kaj vse ljudje delajo in zakaj reka Mississippi poplavlja in poudarjal, da kot dekle ni omejena pri svojih odločitvah, da si mora ustvariti kariero, a se tudi naučiti kuhati in šivati, kar ji bo vedno prišlo prav. Spodbujal jo je h kritičnemu razmišljanju. 

Želja postati profesorica in ljubezen do geografije
Že od nekdaj je Lydia vedela, da želi postati profesorica, vendar se v zadnjem letniku odločila za geografijo. Takrat je spoznala, da je bil oče zaradi svojega celostnega pristopa k znanju ter interesa na področju znanosti, zgodovine, antropologije in filozofije pravzaprav na nek način geograf. Od fakultete Macalester, ki jo je obiskovala, je prejela štipendijo za podiplomski študij in svoje znanje o geografiji nadgradila s študijem o afriških Karibih. Kmalu se je poročila s kolegom s fakultete (ekonomistom) in se preselila v Teksas. Sčasoma se je družina preselila v Illinois in  ob vzgajanju dveh sinov je pridobila doktorat iz geografije. Leta 1973 je pričela s terenskim delom na Karibih, kjer sta jo vsako poletje spremljala tudi sinova. Vedno jo je, ravno zaradi očeta, zanimala tudi srednja Evropa, še posebej Slovenija. Skupaj z možem in sinom, ki sta soavtorja, so pričeli pisati učbenike za geografijo za univerzitetno raven, ki spadajo med tri najbolj uporabljene geografske učbenike v ZDA.

O ZDA in Sloveniji
Lydia pravi, da so v ZDA vsi naučeni, da je priložnosti ogromno in da je od posameznikov odvisno, kako jih bodo izkoristili, kar po njenem mnenju spodbuja ameriški podjetniški duh. Sama je vedno bila podjetniški akademik. Zbirala je sredstva za raziskave na terenu in iskala zanimive priložnosti. Vedno znova ugotavlja, da njeni slovenski prijatelji in sorodniki nimajo takega optimističnega pogleda na svet in meni, da ga je njen oče imel zato, ker je v ZDA prišel kot najstnik in zaznal drugačen pristop Američanov. Slovence vidi kot narod z dragocenim človeškim kapitalom ter močnimi kulturnimi vrednotami. 
 

Knoxville

Knoxville

Knoxville je mesto v ameriški zvezni državi Tennessee in je bilo prvo glavno mesto Tennesseeja. V začetku 19. stoletja se je spopadalo z geografsko osamitvijo, vendar je s prihodom železnice leta 1855 prišlo do gospodarskega razcveta. Ker je bil Knoxville v zgodnjih 1900-ih glavno središče distribucije marmorja, je njegov vzdevek kmalu postal "Marmorno mesto".

Knoxville je dom vodilnega kampusa Univerze v Tennesseeju, katerega športna ekipa, imenovana "Volunteers" ali "Vols", je priljubljena po vsem območju.

Knoxville se je uveljavil kot pomemben repozitorij apalaške kulture in predstavlja tudi enega izmed prehodov v nacionalni park Great Smoky Mountains.

Je dom neskončnih priložnosti za pustolovščine na prostem, bogate zgodovine ter umetniške in kulturne scene, zaradi česar ga nekateri ljudje imenujejo "mesto ustvarjalcev".

Kulinarična scena je deležna vedno večje nacionalne pozornosti, pa tudi vse večje število žganjarn in obrtnih pivovarn na Knoxvillovi Ale Trail.

Več o mestu Knoxville