Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Petra Garland

San Diego - California, CA

Soustanoviteljica Simbioza Genesis, vodja komunikacij in sodelovanja, Managed SolutionNad ZDA sem se prvič navdušila ob koncu študija, ko smo s kolegi namesto običajne poti v Grčijo raje organizirali road trip po Vzhodni Obali in obiskali vse pomembnejše mednarodne institucije ter elitne univerze. Še sedaj se spomnim kako sem v hotelski sobi v D.C.-ju sklenila, da se moram vrniti. In sem se, že čez dobrega pol leta na opravljanje pripravništva na našem veleposlaništvu, kar je bila res posebna izkušnja. Nazaj v Slovenijo sem šla z mislijo, da se bom nekega dne vrnila. Trajalo je sicer skoraj desetletje, a pri meni se je za resničnega izkazal rek, pazi česa si želiš. Res sem se želela vrniti, a karierna pot me je za nekaj časa ustalila v Sloveniji. Za kar sem izjemno hvaležna, saj sem dobila v Sloveniji neprecenljive izkušnje preko vodenja Zavoda Ypsilon, vzpostavljanja Simbioze in soustvarjanja inovativnih projektov v AmCham Slovenija. Spoznala sem izjemne ljudi, ki so me opremili z znanji in vrednotami, ki so mi na moji novi poti prišle še kako prav. Slovenija mi je dala trdno osnovo, na kateri sem lahko uspešno zgradila novo kariero v ZDA.

In tako se je nekega hladnega januarskega večera moje srce ogrelo za Američana. Spoznala sva se v Sloveniji. Kje drugje kot v edini državi na svetu, ki v svojem imenu nosi ljubezen. In ljubezen me je vodila nazaj čez Atlantik, kamor sem prišla marca 2017.

Slovenije ni bilo lahko zapustiti. Zaradi odlične ekipe AmCham Slovenija, ki mi je vedno stala ob strani, tudi ob ključnih življenjskih dogodkih, zaradi družine, prijateljev, vseh poslovnih vezi in tudi ugodja, ki mi ga je nudila Slovenija. A vedno sem si želela nekaj več, vedno sem čutila, da ne bom celo življenje ostala doma.

In sem šla, z dvema kovčkoma in poročno pričo, v San Diego. Se čez dva dni poročila in čez tri preselila v hišo s svojim možem. Glede na to, da je ameriški marinec, mi je bilo verjetno marsikaj hudega prihranjenega, saj za njihove družine tu zelo dobro poskrbijo. Celoten sistem me močno spominja na sistem socialne varnosti v Sloveniji. Tudi podpora meni kot ženi pri iskanju zaposlitve je bila izjemna, na zelo visokem nivoju, izredno se čuti povezanost s podjetji in hvaležnost za vojaško služenje ter prepoznavanje veščin in vrednot vojaškega sveta v korporativnem svetu. Med čakanjem na dovoljenje za delo sem vzpostavila veliko kvalitetnih stikov, ki so mi bili neposredno pripravljeni pomagati na poti do zaposlitve, čeprav nikogar nisem poznala. Tega sem se naučila v Sloveniji, preko nešteto kvalitetnih dogodkov in od izjemnih ljudi, ki so bili svoje znanje in izkušnje pripravljeni deliti z mladimi. Ko pripovedujem svojo zgodbo, so vsi izjemno navdušeni nad vsem kar sem počela doma in nad tem, kako so nam določeni projekti sploh uspeli, kot je na primer Partnerstvo za spremembe. Zato sem tu še toliko bolj ponosna, da sem Slovenka in da sem imela priložnost prispevati en majhen delček k spremembam doma.

Želim si, da bi to zavedanje prenesli na Slovence v Sloveniji, res smo enkraten narod, tako poln znanja in inovativnosti, pa poguma nam nikoli ne manjka. To je naša enkratna prednost, ki jo premalokrat izkoristimo v svoj prid. Lahko bi bili veliko bolj drzni in samozavestni. Moj mož je ob vsakem novem stiku s Slovenci bolj navdušen, čeprav je prepotoval že skoraj cel svet pravi, da mi nosimo v sebi nekaj posebnega. Da smo, ko imamo cilj, enostavno neustavljivi.

Še eno dobro lastnost imamo, radi imamo svojo državo. Ne glede na to kaj nas je spodbudilo, da smo se odselili, vsi Slovenijo nosimo v srcu. Ko smo v tujini se izjemno radi povežemo med seboj in ohranjamo naš jezik ter kulturo. Že za veliko noč sva z možem povabila prijatelje na velikonočni brunch, prvič v življenju sem sama spekla potico, mož pa je barval pirhe.

Oba z možem imava rada Slovenijo. Najin dom krasi nemalo slovenskih simbolov in oba že razmišljava kdaj bova spet lahko obiskala Ljubljano, šla v naše gore, uživala v slovenski hrani v družbi družine in prijateljev in se nekega dne preselila nazaj v Slovenijo.

San Diego

San Diego

San Diego je z več kot 1,4 milijona prebivalcev drugo največje mesto v Kaliforniji in osmo največje mesto v ZDA. Je gospodarsko središče mednarodne gospodarske regije San Diego-Tijuana. Gospodarstvo San Diega se v zadnjih letih intenzivno spreminja iz prevladujoče vojaške in obrambne industrije, v tehnološki razvoj in proizvodnjo. Močno sta razvita tudi turizem in mednarodna trgovina. Revija Forbes je San Diego leta 2013 razglasila za najbolj inovativno, leto kasneje pa še za start-upom najbolj prijazno mesto. University of California San Diego (UCSD) velja za tretje najboljšo javno univerzo v ZDA in sedemnajsto najboljšo na svetu. Posledično je mesto polno raziskovalnih ustanov. “America's finest city” je dom več kot 400 biotehnološkim podjetjem, drugi največji koncentraciji te industrije v državi. V San Diegu je nastanjena največja pomorska flota na svetu, ki, skupaj z ostalo vojaško prisotnostjo, zagotavlja poslovanje več kot 15.000 podjetjem v regiji.

Več o mestu San Diego