Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Petra Garland

San Diego - California, CA

Soustanoviteljica Simbioza Genesis, vodja komunikacij in sodelovanja, Managed Solution, Projektni vodja / IT Operations and Network SecurityPet zanimivih dejstev
- Moža Američana je spoznala v Sloveniji, edini državi, ki nosi ljubezen v svojem imenu.
- Med opravljanjem pripravništva na slovenskem veleposlaništvu v ZDA je čutila, da se bo nekega dne v ZDA zagotovo vrnila.
- Slovenijo je težko zapustila zaradi odlične AmCham ekipe, s katero je stkala tesne vezi za vedno. Slovenija ji je dala trdno osnovo, na kateri je lahko uspešno zgradila novo kariero v ZDA.
- Z možem ohranjata slovensko kulturo. Za veliko noč sta povabila prijatelje na velikonočni brunch, prvič v življenju je Petra sama spekla potico, mož pa je barval pirhe.
- Ko pripoveduje o sebi, so Američani izjemno navdušeni nad vsem, kar je delala v Sloveniji in nad uspehom projektov, kot je na primer Partnerstvo za spremembe. Zato je še toliko bolj ponosna, da je Slovenka in da je imela priložnost prispevati majhen delček k spremembam doma.

Navdušenje nad ZDA
Nad ZDA se je Petra prvič navdušila ob koncu študija, ko so s kolegi namesto običajnega izleta v Grčijo raje organizirali road trip po Vzhodni Obali in obiskali vse pomembnejše mednarodne institucije ter elitne univerze. Spomni se, kako je v hotelski sobi v D.C.-ju sklenila, da se mora vrniti. In se je, že čez dobrega pol leta na opravljanje pripravništva na slovenskem veleposlaništvu, kar je bila res posebna izkušnja. Nazaj v Slovenijo se je vrnila z mislijo, da se bo nekega dne vrnila. 

Karierna pot jo je začasno zadržala v Sloveniji
Kljub veliki želji po vrnitvi v ZDA, je Petra ostala skoraj desetletje v Sloveniji, a je neizmerno hvaležna za pridobljene izkušnje preko vodenja Zavoda Ypsilon, vzpostavljanja Simbioze in soustvarjanja inovativnih projektov v AmCham Slovenija. Spoznala je izjemne ljudi, ki so jo, kot pravi, opremili z znanji in vrednotami, ki so ji na njeni novi poti prišle še kako prav. 

Selitev v Ameriko
Nekega hladnega januarskega večera se je Petrino srce ogrelo za Američana. Spoznala sta se v Sloveniji in ljubezen jo je marca 2017 vodila nazaj čez Atlantik. Petri Slovenije ni bilo lahko zapustiti. Zaradi odlične ekipe AmCham Slovenija, ki ji je vedno stala ob strani, tudi ob ključnih življenjskih dogodkih, zaradi družine, prijateljev, vseh poslovnih vezi in tudi ugodja, ki ji ga je nudila Slovenija. A vedno si je želela nekaj več in tako odšla z dvema kovčkoma in poročno pričo v San Diego. Čez dva dni se je poročila in čez tri preselila v hišo s svojim možem. Pravi, da glede na to, da je mož ameriški marinec, ji je bilo verjetno marsikaj hudega prihranjenega, saj za njihove družine v ZDA zelo dobro poskrbijo. Celoten sistem Petro močno spominja na sistem socialne varnosti v Sloveniji. Tudi podpora njej, kot ženi pri iskanju zaposlitve, je bila izjemna. Med čakanjem na dovoljenje za delo je vzpostavila veliko kvalitetnih stikov, čeprav nikogar ni poznala, česar se je naučila v Sloveniji, preko nešteto dogodkov in od izjemnih ljudi, ki so bili svoje znanje in izkušnje pripravljeni deliti z mladimi. 

O Sloveniji
Želi si, da bi se Slovenci bolj zavedali, kako enkraten narod so, poln znanja, inovativnosti in poguma, kar vidi kot enkratno prednost, ki se jo premalokrat izkoristi. Petrin mož je ob vsakem novem stiku s Slovenci bolj navdušen in pravi, da v sebi nosijo nekaj posebnega.  Prepričana pa je, da imamo Slovenci radi svojo državo. Ko so Slovenci v tujini, se izjemno radi povežejo med seboj in ohranjajo slovenski jezik ter kulturo. Oba z možem imata rada Slovenijo. Njun dom krasi nemalo slovenskih simbolov in oba že razmišljata, kdaj bosta spet lahko obiskala Ljubljano, šla v gore, uživala v slovenski hrani v družbi družine in prijateljev in se nekega dne preselila nazaj v Slovenijo.
 

San Diego

San Diego

San Diego je s številom prebivalcev drugo največje mesto v Kaliforniji.

Je gospodarsko središče mednarodne gospodarske regije San Diego-Tijuana. Gospodarstvo se v zadnjih letih v San Diegu intenzivno spreminja iz prevladujoče vojaške in obrambne industrije v tehnološki razvoj in proizvodnjo. Močno sta razvita tudi turizem in mednarodna trgovina.

Revija Forbes je leta 2013 razglasila San Diego za najbolj inovativno mesto, leto kasneje pa za najbolj startupom prijazno mesto.

Univerza San Diego (UCSD) velja za tretjo najboljšo javno univerzo v ZDA in sedemnajsto najboljšo na svetu. Posledično je mesto polno raziskovalnih ustanov.

“Najprijaznejše ameriško mesto” je dom več kot 400 biotehnoloških podjetij. San Diego je tudi dom največji pomorski floti na svetu, ki skupaj z ostalo vojaško prisotnostjo zagotavlja poslovanje več kot 15.000 podjetjem v regiji.

Svetovno znan je tudi po konvenciji San Diego Comic Con.

Več o mestu San Diego