Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Jure Bratkic

Westminster - California, CA

Ustanovitelj in solastnik podjetij BreakThrough in SkipQ ter serijski podjetnikPet zanimivih dejstev
- »Nenehno razmišljanje, rojevanje idej, učenje novih stvari, raziskovanje, aktivna udeležba v nešteto projektih, hobijih …« najbolje opisuje delo in značaj Jureta Bratkiča, ki se mu zdi 24 ur na dan popolnoma premalo za vse, kar bi želel narediti.
- Če bi imel super moč, bi izbral nesmrtnost in znanje vseh jezikov.
- Kot majhen deček je bil navdušen zbiratelj figuric iz jajčk Kinder, danes obožuje potovanja in spoznavanje novih ljudi.
- Juretov vzornik je njegov dedek.
- Odkritost in izpolnjeno obljubo ceni bolj kot pogodbo na papirju.

Neprecenljivi spomini na otroštvo in mladost
Jure Bratkič se je rodil 5. 8. 1977. Na svoje otroštvo ima neprecenljive spomine, saj je bil kot prvorojenec z ogromno energije izjemno radoveden in je poskrbel, da je sleherni dan potekal čim bolj zanimivo in intenzivno že od vrtca naprej. V tretjem in četrtem letniku srednje šole je prvič izkusil življenje zunaj domačega okolja. Začelo se je na Dunaju in pozneje nadaljevalo v Münchnu. V dveletno izkušnjo v prestolnici Oktoberfesta, ki je bila dnevno podprta s poizkušanjem različnih bavarskih kulinaričnih dobrin, je uspel še uspešno stisniti 8-urni delavnik strojnega inženirja. Bivanje v bavarski prestolnici se je po dobrih dveh letih končalo in naslednja postaja je bila selitev v Kalifornijo. 

Selitev v Kalifornijo in izpolnjena obljuba
Ob selitvi v Kalifornijo si ni predstavljal, da bo nadaljnja leta popolnoma posvetil nenehnemu in intenzivnemu delu, tako da časa za uživanje sončnih dni, palm in kalifornijskih plaž ni bilo na pretek. Njegov podjetniški duh, prepreden z notranjo in nenehno težnjo ter željo po uspehu, je leta 2017 botroval k prvemu uspešnemu poslovnemu zaključku. Obljuba, ki jo je nekoč dal svojemu vzorniku, dedku, se je tako končno izpolnila. Otrok, ki je nekoč vedno uspešno našel načine, kako povzročati sive lase svojim staršem, je spoznal, kako pomembna sta zanj odkrit stisk roke in izpolnitev danih obljub. Včasih celo dosti bolj kot pogodbe, napisane na papirju.

Vsestranski Jure Bratkič
Jure Bratkič je že več kot 20 let poslovno aktiven in stalno fizično prisoten na ameriškem trgu. Njegovo svetovalno podjetje BreakThrough se je med drugim srečalo in sodelovalo s številnimi podjetniki, tudi iz Slovenije, ki so si želeli ali pa želijo prodreti in okrepiti svojo prisotnost na drugi strani Atlantika. Ljudje, ki ga bolje poznajo, bi znali povedati, da 24 ur v enem dnevu zanj nikakor ni dovolj. Mnogokrat se zgodi, da prijateljem pošlje elektronsko pošto ali sms ob štirih zjutraj in jih to sploh ne preseneča.

Po skoraj 20 letih bivanja v ZDA so Juretovi dnevi med drugim večinoma zapolnjeni z:
•    mentorstvom in pomočjo novo nastajajočim podjetjem širom sveta (start-up),
•    mentorstvom in svetovanjem obstoječim spletnim podjetjem, ki se soočajo z različnimi izzivi in problemi.

Skozi leta je namreč pri podjetjih, katerih cilj je uspešno poslovanje na izjemno konkurenčnem trgu, opazil nekaj ponavljajočih se začetniških napak oziroma napačnih interpretacij ameriškega trga.

Juretova slikovita ponazoritev pomena poslovnega povezovanja
»V ZDA se veliko stvari vrti okoli tega, kako boš naredil posel. V ZDA potrebuješ eno uro, da skleneš posel, in en mesec, da se zmeniš za pijačo. V Sloveniji pa se v eni uri zmeniš za deset pijač in približno en mesec, da se začneš pogovarjati o poslu.« Podjetniki onkraj luže poslovne priložnosti presojajo z vidika, kje so dobri pogoji in ogrodje, da lahko tvoj posel uspeva. Tako gledajo tudi na Zahodni Balkan. »Evropo vidim kot staro damo, kjer je proces sklepanja posla dolgotrajnejši. V ZDA je eksekucija hitrejša.«

Krepitev vezi s Slovenijo
Močna povezanost z domovino, starši, brati in prijatelji je po naravni poti privedla do odločitve, da ponudi svoje znanje, izkušnje in poznanstva vsem Slovenkam in Slovencem, slovenskim podjetjem in korporacijam, ki bi se želeli preizkusiti na ameriškem tržišču. Ne glede na obliko in velikost izzivov ter preizkušenj je prepričan, da se jih lahko s skupnimi močmi premaga in iz njih izide kot zmagovalec.

Več o zanimivem odkritju svojih korenin v spodnjem prispevku

 

Westminster

Westminster

Mesto na severu okrožja Orange je bilo ustanovljeno leta 1870. Močan vpliv azijske kulture je viden še danes, potomci vietnamskih beguncev, ki so Westminster naselili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa še vedno predstavljajo skoraj polovico prebivalstva. Odstotek ameriških državljanov v mestu se sicer počasi povečuje.

Največji del prebivalcev je zaposlenih v pisarniškem in administrativnem sektorju, sledita prodajni in proizvodni sektor. Po panogah je najbolj razširjena proizvodnja, sledita zdravstvo in trgovina na drobno.

Med največjimi delodajalci je šolsko okrožje Westminster. Na drugem mestu je Kindred Hospital-Westminster, sledita Walmart in Target.

Čeprav je mesto majhno, so v njem štirje pomembni spomeniki - spomenik žrtvam strmoglavljenja letala PanAm na Tenerifih, spomenik žrtvam vietnamske vojne, zadnje počivališče pevca glasbene skupine Sublime in spomenik, posvečen Tran Hurng Dau, ki kaže na vietnamsko poreklo prebivalcev.


 

Več o mestu Westminster