Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Ronald M. Sega

Denver - Colorado, CO

Profesor na Colorado State University, Nasin astronavt in bivši podsekretar U.S. Air ForceIzviram iz slovenske izseljenske družine. Rojen sem bil v Macedonii, v zvezni državi Ohio. Leta 1974 sem diplomiral iz matematike in fizike na akademiji ameriškega vojnega letalstva. Leto kasneje sem naredil magisterij iz fizike na Državni univerzi Ohio v Columbusu in leta 1982 še doktoriral iz elektroinženirskih znanosti na Državni univerzi Colorado v Fort Collinsu. Kasneje sem tu več let delal kot redni profesor. Leta 1990 sem postal kandidat za astronavta pri vesoljski agenciji NASA, leta 1994 pa sem prvič poletel v vesolje kot inženir poleta Discovery STS-60 (130 obkrožitev Zemlje, 199 ur v vesolju). Nato sem bil koordinator urjenja posadk v vesoljskem sodelovanju ZDA in Rusije. Bil sem pilot poveljnik odprave Atlantis STS-76, med katero se je 24. marca 1996 raketoplan združil z rusko vesoljsko postajo Mir. V vesolju sem preživel več kot 420 ur in kar 144-krat obkrožil orbito Zemlje.

Trenutno sem predstojnik Fakultete za fiziko in sorodne znanosti na Državni univerzi Colorado. Domovino svojih prednikov sem prvič obiskal leta 1994, drugič pa decembra 1996. Moj zadnji obisk je bil novembra 2014, ko sem bil častni gost praznovanja 15-letnice AmCham Slovenija.

 

Kako vidite Slovenijo?

Slovenija je čudovita država. Ima močan izobraževalni sistem, bogate kulturne in naravne vire ter pravzaprav vse sestavine, da lahko uspe. Talent in znanje, ki temelji na kreativnosti, sta vedno ključ do uspeha.  

Denver

Denver

Denver je največje in glavno mesto zvezne države Kolorado. Denver ima vzdevek Mile-High City, saj je njegova uradna nadmorska višina natanko eno miljo nad morsko gladino, kar ga postavlja med eno najvišje ležečih večjih mest v ZDA.  Leta 2013 je bilo v mestu 649.495 prebivalcev, kar ga uvršča na 22. najbolj naseljeno mesto v ZDA.  Denver je najbolj naseljeno mesto v radiju 800 km in tretje najbolj naseljeno mesto na območju Mountain West.
Gospodarstvo Denverja delno temelji na geografskem položaju in njegovi povezavi z glavnimi prometnimi sistemi. Ker je Denver največje mesto v okolici, je postal naravna lokacija za skladiščenje in distribucijo blaga ter storitev tako v Mountain States (gorskih zveznih državah) ter v Southwest States (jugozahodnih zveznih državah) kot tudi v vseh zahodnih državah. Korist za distribucijo predstavlja tudi dejstvo, da je Denver skoraj enako oddaljen od velikih mest na srednjem zahodu, na primer Chicaga in St. Louisa in nekaterih večjih mestih na zahodni obali, kot sta Los Angeles in San Diego. Ključne industrije prisotne v mestu so vesoljska, telekomunikacije in razvoj tehnologij.
V preteklih letih je mesto postalo sedež številnih velikih korporacij v osrednjem delu ZDA, zaradi česar je Denver ključna trgovska točka za državo. Denver se vedno znova uvršča na vrh lestvice Forbesovih "najboljših krajev za podjetja in razvoj kariere."

Več o mestu Denver