Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Chisholm - Minnesota, MN

John Blatnik

John A. Blatnik je bil rojen v slovenski rudarski družini v železarskem okolišu v Minnesoti. Leta 1935 je diplomiral iz kemije in bil 1941 izvoljen v senat države Minnesote. Ob vstopu Združenih držav Amerike v 2. svetovno vojno se je javil kot prostovoljec k vojnemu letalstvu. Julija 1944 je kot letalski kapetan s padalom pristal blizu Plitvičkih jezer ameriških pilotov. Dne 8. januarja 1945 se je pridružil Glavnemu štabu Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije v Beli krajini. S slovenskimi partizani je bil vse do osvoboditve Trsta. Po vrnitvi v ZDA je kot član naprednih organizacij sodeloval pri zbiranju pomoči za novo Jugoslavijo. Leta 1946 je bil kot demokratski zastopnik v 8. okrožju Minnesote izvoljen v ameriški kongres; vanj je bil nato izvoljen še štirinajstkrat. Na njegov predlog je bil sprejet zakon o zaščiti rek in jezer. Po vojni je kot član uradnih delegacij in zasebno pogosto obiskoval domovino staršev, se večkrat srečal z Josipom Brozom in Edvardom Kardeljem ter drugimi pomembnimi politiki. Veliko je prispeval k boljši obveščenosti ameriške javnosti o dogajanju v Jugoslaviji med narodnoosvobodilno borbo in po vojni. Leta 1996 je posmrtno prejel Zlati častni znak svobode Republike Slovenije »za zasluge v dobro slovenskemu narodu med drugo svetovno vojno in po njej ter ob osamosvajanju in za krepitev prijateljstva med ZDA in Republiko Slovenijo.«

Chisholm

Chisholm
Chisholm

Chisholm je mesto na severu Združenih držav, ki se imenuje po Archibaldu Marku Chisholmu, investitorju iz Kanade, z začetka 20. stoletja. Velik poudarek daje zunanjim športnim aktivnostim in sprostitvi v naravi. Mesto ima aktivni curling in hokejski klub, teniška in golf igrišča, pot okrog jezera Longyard in možnost ribarjenja, poti za snežna vozila, za tek na smučeh in za pohodništvo. S kulturnega vidika kraj zaznamuje zgodovinsko obarvan glavni trg, spomenik veteranom, muzej rudarstva, Minnesota Discovery Center, vsako poletje pa se v mestu odvija St. Louis County Fair.

 

Več o mestu Chisholm