Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

John A. Blatnik

Chisholm - Minnesota, MN

Ameriški politik slovenskih korenin(1911 – 1991)

Potomec slovenskih priseljencev v ZDA
John A. Blatnik je bil rojen v slovenski rudarski družini v železarskem okolišu v Minnesoti. Po končani osnovni šoli in gimnaziji v Chisholmu je študiral na državni učiteljski visoki šoli v Winoni v Minnesoti. Leta 1935 je diplomiral iz kemije in bil 1941 izvoljen v senat države Minnesote. 

Med drugo svetovno vojno na območju Jugoslavije
Čeprav je bil član senata Minnesote, se je ob vstopu ZDA v drugo svetovno vojno kot prostovoljec prijavil v ameriško vojsko. Tri leta in pol je služil pri obveščevalni službi vojnega letalstva (Army Air Corps Intelligence) in v službi za strateške službe (Office of Stategic Service, predhodnik CIA). Kot potomec slovenskih priseljencev v ZDA je bil izbran za člana vojaških misij v zavezniških enotah na območju Jugoslavije. Ko so oktobra 1944 ločili skupne anglo-ameriške vojaške misije na ameriške in britanske, je ameriške vodil Blatnik. Julija 1944 je kot letalski kapetan s padalom pristal blizu Plitvičkih jezer ameriških pilotov. 8. januarja 1945 se je pridružil Glavnemu štabu Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije v Beli krajini. S slovenskimi partizani je bil vse do osvoboditve Trsta. 

Vrnitev v ZDA
Po vrnitvi v ZDA je kot član naprednih organizacij sodeloval pri zbiranju pomoči za novo Jugoslavijo. Leta 1946 je bil kot demokratski zastopnik v 8. okrožju Minnesote izvoljen v ameriški kongres; vanj je bil nato izvoljen še štirinajstkrat. Na njegov predlog je bil sprejet zakon o zaščiti rek in jezer. Po vojni je kot član uradnih delegacij in zasebno pogosto obiskoval domovino staršev, se večkrat srečal z Josipom Brozom Titom in Edvardom Kardeljem ter drugimi pomembnimi politiki. Veliko je prispeval k boljši obveščenosti ameriške javnosti o dogajanju v Jugoslaviji med narodnoosvobodilno borbo in po vojni. Leta 1996 je posmrtno prejel Zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge v dobro slovenskemu narodu med drugo svetovno vojno in po njej ter ob osamosvajanju in za krepitev prijateljstva med ZDA in Republiko Slovenijo«.

Most, ki povezuje oba bregova reke Saint Louis imenovan po Johnu A. Blatniku
Po njem je bil 1971 poimenovan največji most v Minnesoti, ki povezuje Duluth v Minnesoti s Superiorjem v Wisconsinu.

Chisholm

Chisholm

Chisholm je mesto v okrožju St. Louis v Minnesoti, poimenovano po Archibaldu Marku Chisholmu, kanadskemu investitorju z začetka 20. stoletja in glavnemu raziskovalcu pogorja Mesabi, bogatega z železovo rudo.

Nahaja se v osrčju dežele Arrowhead, imenovane po nenavadni obliki severovzhodne Minnesote.

Velik poudarek je na športnih aktivnostih na prostem in sprostitvi v naravi. Mesto ima aktiven klub za curling in hokej na ledu, igrišča za tenis in golf, sprehajalno pot okoli jezera Longyard in možnosti za ribolov, sankanje z motornimi sanmi, tek na smučeh in pohodništvo.

S kulturnega vidika kraj zaznamujejo zgodovinsko obarvan glavni trg, spomenik veteranom, muzej rudarstva, Minnesota Discovery Center, vsako poletje pa mesto gosti sejem St. Louis County Fair.


 

Več o mestu Chisholm