Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Uroš Žust

Las Vegas - Nevada, NV

Strokovnjak za IT revizijo, informacijsko varnost in tehnološka tveganjaDiplomiral sem iz ekonomije (smer Poslovna informatika) na Univerzi v Ljubljani. Med študijem sem delal kot računalniški tehnik in kot inštruktor za programsko opremo in tako se je moja kariera začela premikati v smeri, kateri sledim še danes, kot svetovalec za IT revizijo, tveganja in kibernetsko varnost. Poklicno kariero sem začel predvsem kot predavatelj, ves čas moje kariere pa sem ohranil ljubezen do poučevanja in jo še naprej strastno zasledujem. Zato še vedno redno predavam in usposabljam strokovnjake v podjetjih in v poklicnih združenjih.

Karierna pot v Združenih državah se je začela naključno, ko sem spoznal svojega sedanjega šefa na svetovni konferenci voditeljev ISACA, ki je potekala v Las Vegasu. Srečanje se je začelo z razpravo o trenutnem stanju in viziji našega strokovnega razvoja, končalo pa s ponudbo pridružitve ekipi v ZDA. To je bila težka odločitev, saj sem bil zelo srečen v Sloveniji in nikoli nisem razmišljal o odhodu, vendar sem spoznal, da je to edinstvena priložnost za rast, ki je preprosto ne morem zavrniti.

Največja razlika, ki jo vidim med ZDA in Slovenijo v svojem poklicu, je v obravnavanju delovne sile in njihovem dojemanju zaposlitve. Trg v Združenih državah je zelo prilagodljiv in velik, po navadi se specializirajo zaradi ogromne velikosti ameriškega trga in enostavnosti potovanja. Pogosto se osredotočajo le na en segment ali industrijo podjetja, kar v Sloveniji ni vzdržljivo. Prav tako so veliko manj obremenjeni z iskanjem zaposlitve ali ohranjanjem le-te. Pogosto ljudje sami zapuščajo podjetja, ne da bi vedeli, kje bodo nadaljevali svoje poklicno potovanje in si vzamejo pred novo zaposlitvijo nekaj mesecev prosto. Tega nisem nikoli srečal v Sloveniji, kjer se vedno osredotočamo na to, da v naši delovni karieri nimamo vrzeli, če je le mogoče.

Dragulj Slovenije zame so ljudje. Družino in dolgoletnih prijateljev ne morem primerjati s prijateljstvi, ki so nastala kasneje, in tistimi, ki sem jih zgradil v ZDA. Naše vezi so močnejše, naše spoštovanje do ljudi v našem življenju je občutno, medtem ko je v ZDA veliko bolj površinsko, vsaj po mojih izkušnjah. Moj pogled na Slovenijo se je bistveno spremenil, odkar sem se preselil v ZDA, kakovost življenja je neverjetna, a na žalost mislim, da to vidimo le, ko zapustimo državo. Žal je to običajno, pogosto moramo izgubiti nekaj, da bi spoznali, kako pomembno je bilo. Z odhodom sem domovino začel bolj ceniti in veselim se dneva, ko se bom vrnil domov.

 

Več si lahko ogledate v spodnjem intervjuju.

 

Las Vegas

Las Vegas

Las Vegas (španski izraz za »travnike«), Nevada je edino večje mesto na ameriškem zahodu, ki je bilo ustanovljeno v 20. stoletju. Iz majhnega puščavskega železniškega središča je zraslo v najhitreje rastoče mesto z obsežnim prometnim omrežjem, permisivnimi državnimi zakoni in je znano preprosto kot "Vegas", mesto velikih igralnic, spektakularnih hotelov in zabavišč, ki privablja množice z vsega sveta.

Dolina Las Vegas služi kot vodilno finančno, komercialno in kulturno središče Nevade.

Je mesto milijonov žarnic in fantastične arhitekture, z vidnim bogastvom in skrbno skrito revščino. Je kraj presežkov, tako pozitivnih kot negativnih. V mestu stoji največja steklena piramida na svetu; eden največjih hotelov v državi z več kot 5000 sobami; in enega najdražjih hotelov, kar jih je bilo kdaj zgrajenih, Bellagio. Območje vzdolž Las Vegas Boulevarda in sosednjih ulic v bližini mestnega središča - znameniti "Strip" - se imenuje tudi "mesto brez ur".


 

Več o mestu Las Vegas