Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Noah Charney

Kamnik - Slovenija, SI

Pisatelj uspešnic, profesor umetnostne zgodovine, kolumnistLeta 2000 sem kot ameriški študent, ki je študiral v Londonu, začel potovanje z Eurotrail vlakom, ki omogoča nedoločen čas potovanja po evropskih mestih. Svoj Lonely Planet sem pred pustolovščino prepustil petim prijateljem in jih prosil, naj dodajo svoje predloge in zabeležijo mesta, ki jih moram obiskati. Brez prerekanja so med najlepše kraje v Evropi uvrstili Blejsko jezero.

Pisalo se je leto 2006, ko sem bil še študent podiplomskega študija. Do takrat sem živel v osmih evropskih mestih, v vsakem po en mesec, moj namen pa je bil ugotoviti, v katerem bi se lahko ustalil. Po Benetkah, Firencah, Rimu, Madridu in Leidnu sem pristal v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije. Tam sem se dvakrat zaljubil – v državo in v bodočo gospo Charney.

Slovenijo pogosto imenujejo »skriti dragulj«, saj ji nekako še vedno uspe ostati skrita. Toda tistim, ki pridejo v to majhno deželo med Alpami in Jadranom, se zdi, da so odkrili raj. Slovenija je ena najvarnejših in najčistejših držav na svetu, Ljubljana pa je bila leta 2016 tudi zelena prestolnica Evrope. Ko sem izbral Slovenijo za svojo novo domovino in se naselil v očarljivo alpsko mestece Kamnik, sem ga želel spoznati tudi bolj intimno.

Sklenil sem, da bom stopil v stik z ljudmi, ki me zanimajo.

Vlado Kreslin, glasbena ikona, primerljiva z Brucem Springsteenom, me je seznanila s čudesi Prekmurja, najbolj oddaljene regije ob meji z Madžarsko. Skupaj z ženo sva se udeležila zabave na domu Kreslinovih, kjer je bilo več deset drugih gostov, od DJ-jev do ministrov, ki so se zbrali okoli kotlička prekmurskega bograča. Blejsko jezero sem obiskal skupaj Brankom Đuričem – Đurom. Zbrali smo se v vili na pečini nad jezerom, ki je bila nekoč najbolj priljubljena Titova rezidenca. Po šilcu domačega žganja smo se odločili za ogled jezera s pletno – tradicionalnim čolnom, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu. Z Janezom Bratovžem, priznanim kuharskih mojstrom, sem celo poletje odkrival kulinarične dobrote Slovenije. V Goriških Brdih sem tako poskusil najboljši pršut na svetu.

Zaljubljen sem v Slovenijo. In če se zgodi, da to berete in se odločite, da se boste preselili sem, plačam prvo pivo jaz.

 

 

Kamnik

Kamnik

Površina: 9,1 km2
Prebivalstvo: 13.768 (2016)

Kamnik je eno najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji. Leži v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Izredno privlačna je tudi okolica: edinstvena Velika planina z najstarejšim ohranjenim pastirskim naseljem, zelena Tuhinjska dolina z najvišje ležečimi termami (Snovik) v Sloveniji, Tunjice z Naravnim zdravilnim gajem in Arboretum Volčji Potok.

Kulturne prireditve in številne prireditve bogatijo staro mestno jedro v vseh letnih časih in privabljajo obiskovalce od vsepovsod. V občini deluje več kot 1600 podjetij, med katerimi so največja Dom-Titan, Calcit in Eta Kamnik.