Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Michael Jolic

Cleveland - Ohio, OH

Član Uprave in partner v odvetniški pisarni MJB (Martin Jolic & Bratton LLC) ImmigrationPet zanimivih dejstev
- V svoji prvi službi je (tudi sam priseljenec) delal kot pravni svetovalec v odvetniški družbi, ki se je ukvarjala ravno s priseljenci.
- Pred prihodom v ZDA je prostovoljno delal kot prevajalec v neprofitni organizaciji v Linzu, v Avstriji.
- Tekoče govori angleško, slovensko, nemško, srbsko in hrvaško.
- Svoj prosti čas preživlja z ženo in dvema otrokoma, igra kitaro in se ukvarja s športom.
- Veliko časa nameni prošnjam za stalno bivanje in priseljevanju na področju zdravstvenega varstva.

Selitev v ZDA 
Michael, rojen v Sloveniji, je v ZDA prišel leta 1996, ko je bil v zadnjem letniku srednje šole. Po maturitetni diplomi na Chagrin Falls High School ni imel druge izbire, kot da se zaposli, saj se je moral preživljati sam. 

Celotna kariera posvečena zakonodaji priseljenstva
Prvo službo je Michael dobil pri eni največjih odvetniških družb s srednjega zahoda v ZDA, ki se ukvarja predvsem s priseljenci in tam delal kot pravni asistent. Poleg svoje redne zaposlitve je nadaljeval tudi z izobraževanjem;  in sicer z obiskovanjem univerze kot izredni študent. Po pridobljeni diplomi je bil sprejet na Cleveland Marshall College of Law ter na Akron School of Law. Odločil se je za študij na Akron School of Law in tam dokončal doktorat iz prava. Prav tako je po svoji končani diplomi pridobil državno licenco za odvetnika v zvezni državi Ohio. Trenutno je partner pri odvetniški pisarni MJB Immigration (prej poznani pod imenom Sharon & Kálnoki LLC), prestižni odvetniški pisarni s podružnicami v Independencu, predmestju Clevelanda, ki se ukvarja z zakonodajo o priseljevanju ter s priseljenci.

Mnenje o ZDA
ZDA so po Michaelovem mnenju edinstvena država, saj zagotavljajo enake možnosti za vse, ne glede na to, iz katere države kdo pride. Iz osebnih izkušenj namreč ve, da je temu res tako. Kot priseljenec, rojen v Sloveniji, je v mladosti odpotoval v Združene države Amerike ter našel način, da se je lahko preživljal, medtem ko se je šolal na podiplomski ravni. Pri svojih 35-ih letih pa je postal partner v odvetniški pisarni. Svetuje, da je potrebno ob vstopu na ameriški trg zbrati dovolj podatkov in se pozanimati o postopku imigracije v ZDA še pred odločitvijo za tako velik in pomemben korak v življenju. Upoštevati je potrebno pravila oz. zakone, tudi če se smatra izpolnjevanje le-teh še tako neprijetno. V ZDA je potrebno poiskati ključne osebe, ki so lahko v pomoč pri izpolnjevanju ciljev.

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo vidi kot zelo lepo deželo v osrčju Evrope, ki ma dostop do Jadranskega morja in predstavlja most do zahodne Evrope. Slovenija po Michaelovem mnenju tudi ponuja edinstveno priložnost za posameznike in podjetja, ki iščejo dostop do evropskih trgov. Slovenci pa so po njegovem mnenju ponosni ljudje, ki imajo dostop do uglednih izobraževalnih ustanov, kot sta na primer Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Za tujca Slovenija deluje kot stabilna država z nekaj zelo edinstvenimi turističnimi destinacijami, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta.

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v državi.

Ustanovljen je bil leta 1796 blizu izliva reke Cuyahoga in hitro postal proizvodno središče, tako zaradi svoje lege ob jezeru kot zaradi povezave s številnimi kanali in železnicami. Gospodarstvo vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstveno varstvo in biomedicino.

Cleveland je tudi dom slavnih rock and rolla in dvorane slavnih profesionalnega nogometa.

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Svetovna prestolnica rokenrola", "C-mesto", "Šesto mesto" – v začetku 20. stoletja, ker je bil Cleveland takrat šesto največje mesto v državi itd.

V Severni Ameriki živi okoli 300.000 Slovencev, večina jih živi v Clevelandu. Imajo številna društva, preko katerih ohranjajo kulturno izročilo domačega kraja. 
 

Več o mestu Cleveland