Spoznajte naše ambasadorje!

Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Westminster - California, CA

Jure Bratkic

Ustanovitelj podjetja BreakThrough in ustanovitveni član neprofitne organizacije Slovencev v Kaliforniji

Zgodba o Juretu Bratkiču se je pričela V - VIII - MCMLXXVII. Prvorojenec, z ogromno energije se je na ta dan odločil, da prvič okusi zrak na svoja lastna pljuča, in njegova knjiga je dobila prvo poglavje. Ne glede na to ali je bil Jure v vrtcu, osnovni ali srednji šoli, njegova vsakodnevna, predvsem pa glavna misel je bila kako si narediti dneve čim bolj zanimive. Posledično je to za njegove starše pomenilo podpisovanje obvestil iz šole, izredni pogovori z njegovimi učitelji in "vzgojni" pogovori doma. To so neprecenljivi spomini.

Tekom tretjega in četrtega letnika srednje šole sem prvič izkusil življenje izven domačega okolja. Začelo se je na Dunaju in kasneje nadaljevalo v Munchenu. Dveletna izkušnja v prestolnici Oktoberfesta je bila dnevno podprta s poizkušanjem različnih bavarskih kulinaričnih dobrin; vmes sem pa še uspešno stisnil 8-urni delavnik strojnega inženirja. Bivanje v bavarski prestolnici se je po dobrih dveh letih končalo in naslednja postaja je bila selitev v Kalifornijo. Takrat še nisem vedel da bo mojih naslednjih 14 let popolnoma posvečenih nenehnemu delu, tako da časa za uživanje sončnih dni, palm in plaž ni bilo na pretek. Podjetniški duh, prepreden z notranjo in nenehno težnjo ter željo po uspehu je leta 2017 botroval k prvemu uspešnemu poslovnemu zaključku. Obljuba, ki sem jo nekoč dal svojemu vzorniku, dedku se je tako končno izpolnila.

Otrok, ki je nekoč vedno uspešno našel poti kako povzročati sive lase svojim staršem je spoznal, kako pomembna sta zanj odkrit stisk roke in izpolnitev danih obljub. Včasih celo dosti bolj kot pa pogodbe napisane na papirju.

Ljudje, ki me bolje poznajo bi vam znali povedati da 24 ur v enem dnevu zame ni zadosti. Nenehno razmišljanje, rojevanje idej, učenje novih stvari, raziskovanje, aktivna udeleženost v nešteto projektov, hobijev… Moji prijatelji niso presenečeni, če jim pošljem email ali pa sms ob štirih zjutraj.

Po skoraj 20 letih bivanja v ZDA so moji dnevi dandanes v večini prepleteni z:

  • mentorstvom in pomočjo novo nastajajočim podjetjem širom sveta—startups
  • mentorstvom in svetovanjem obstoječim internetnim podjetjem, ki so soočena z različnimi izzivi in problemi
  •  vodenjem neprofitnega društva Slovenk in Slovencev v južni Kaliforniji

Močna povezanost z domovino, starši, brati in prijatelji je po naravni poti privedla tudi do odločitve, da ponudim svoje znanje, izušnje in poznanstva vsem Slovenkam in Slovencem, slovenskim podjetjem in korporacijam, ki bi se želeli preizkusiti na ameriškem tržišču. Ne glede na obliko in velikost izzivov ter preizkušenj sem prepričan, da jih bomo skupaj bili sposobni premagati in bomo iz njih izšli kot zmagovalci.

Veselim se naših prihajajočih snidenj in se uspešno podpisati pod naše skupno izvedene načrte.   

 

Westminster

Westminster
Westminster

Mesto na severu Orange okrožja, ki skupno pokriva 26km2 in kjer živi približno 91.000 prebivalcev. Ustanovljeno je bilo leta 1870 in še danes lahko obiskovalec vidi močan vpliv azijske kulture, potomci vietnamskih beguncev, ki so Westminster naselili v osemdesetih letih preteklega stoletja, pa še danes predstavljajo skoraj polovico vseh prebivalcev. Odstotek ameriških državljanov v mestu počasi narašča – v letu 2018 je bilo skupno 87,6% prebivalcev mesta ameriških državljanov.

Največji del prebivalcev Westminstra je zaposlen v pisarniškem in administrativen sektorju, sledita prodajni in proizvodni sektor. Kar se tiče industrij, je najbolj razširjena proizvodnja, ki ji sledita zdravstveno varstvo in maloprodaja.

Med največjimi zaposlovalci v Westminstru je Westminster School District, pod katerim so združene izobraževalne ustanove v mestu. Na drugem mestu je Kindred Hospital-Westminster, sledita pa Walmart in Target.

Čeprav je mesto majhno, vseeno predstavlja dom štirim spomenikom – memorial žrtvam letalske nesreče PanAm na Tenerifih, spomenik žrtvam vietnamske vojne, poslednje počivališče glavnega pevca glasbene skupine Sublime in spomenik, posvečen Tran Hurngu Đaou, ki opozarja na vietnamsko poreklo prebivalcev.

Več o mestu Westminster