Spoznajte naše ambasadorje!

Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Steve Staresinic

Licenciran davčni strokovnjak, svetovalec za mednarodno poslovanje, solastnik in generalni direktor start-upa za nepremičninske storitve, Pittsburgh, PA in Stuttgart, Nemčija

Več kot desetletje sem opravljal finančno in poslovno svetovanje pri globalnem podjetju PWC in Dresdner Bank Kleinwort Benson. Od leta 2003 samostojno svetujem in pomagam malim in srednjim severnoameriškim podjetjem pri začetku poslovanja v Evropi in evropskim podjetjem pri zagonu poslovanja v ZDA. Svetujem na področju davkov in financ, skladnosti poslovanja, človeških virov in računovodstva.

Odraščal sem v družini s še dvema bratoma in ko smo bili še najstniki je tradicionalna težka industrija našega domačega Pittsburgha (ki je generacijam slovenskih in drugih priseljencev zagotavljala delo in preživetje) že močno propadala. Iz teh izkušenj smo se naučili prevzeti pobudo za iskanje novih in drugačnih priložnosti, ter se zanašati nase in na svoja prizadevanja, ne pa na tradicionalne in običajne institucije. Vsekakor nas je navdihnilo in motiviralo, da smo postali podjetniki.

Naši slovenski stari starši so bili pomemben vir naših osebnih in kulturnih vrednot, delovne etike, vere in predanosti družini. Bili so nam most do njihove tradicionalne evropske dediščine in trajnih vrednot, ki so danes za nas pomembni dejavniki uspeha.

ZDA so dežela priložnosti zaradi svoje raznolikosti in razmeroma lahkega vstopa. Podjetništvo je zelo cenjeno, trg pa odprt za nove ideje in izdelke. Za vstop na ameriški trg se dobro pripravite, tako da razumete značilnosti različnih delov države in prebivalstva ter ekonomske, pravne in kulturne razlike. Bodite prilagodljivi in ​​se učite iz napak, ki jih skušajte hitro popraviti.

Kako vidim Slovenijo?

Slovenija je čudovita dežela s prelepo naravo in privlačnimi mesti. Slovenci so inteligentni in praktični ter ponosni na svoje delo in svojo državo. Kakovost življenja je visoka, kultura pa na visokem nivoju. Slovenija je dežela naših starih staršev in naših prednikov, ki so nam vcepili vrednote odgovornosti, poštenosti, pomena izobrazbe, ponosa na delo in premoženje ter marljivosti.

Pittsburgh

Pittsburgh
Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pensilvaniji in administrativni sedež okrožja Allegheny. Je tudi središče metropolitanskega območja, ki je največje naseljeno območje v Apalačih in dolini reke Ohio ter 22. največje urbano območje v ZDA. Leta 2010 je v ožjem mestu živelo 305.704 prebivalcev, v metropolitanskem območju, ki se razteza čez sedem okrožij, pa skupaj 2.356.285.  Mestno jedro ima razmeroma velik ekonomski vpliv - je na 25. mestu v državi po številu in 6. po gostoti delovnih mest. Poslovno središče ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio. Mesto ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve vzpenjači in utrdbo izpred ameriške revolucije. Med njegovimi mnogimi vzdevki sta »mesto mostov« in »mesto jekla«; slednje zato, ker je bilo tam včasih središče ameriške jeklarske industrije.

Propad jeklarstva v ZDA je povzročil, da danes v samem Pittsburghu ni več jeklarn. Gospodarstvo namesto tega temelji na zdravstvu, izobraževanju, visokotehnoloških podjetjih in finančni industriji; v širši regiji je 1.600 tehnoloških podjetij, tu ima velik kampus tudi Google. Poleg tega je v Pittsburghu sedež več velikih globalnih finančnih inštitucij, med njimi PNC Financial Services, šeste največje ameriške banke. Pittsburgh je po več raziskavah kakovosti življenja eno za bivanje najprijaznejših mest v ZDA.

Več o mestu Pittsburgh